Η δίκη του 20χρονου λοχία Ελόρ Αζάρια καθώς και η ετυμηγορία του στρατοδικείου διχάζουν το Ισραήλ, με ακροδεξιούς πολιτικούς να καλούν τον πρόεδρο Ρεουβέν Ριβλίν να απονείνει χάρη στον λοχία.

«Αυτή είναι μια δύσκολη και επώδυνη μέρα, πρώτα και κύρια για τον Ελόρ, την οικογένεια του, τους ισραηλινούς στρατιώτες, πολλούς πολίτες και τους γονείς των στρατιωτών, ανάμεσα τους βρίσκομαι και εγώ. Στηρίζω την απονομή χάριτος στον Ελόρ Αζάρια» τόνισε ο Νετανιάχου με ανάρτηση του στην προσωπική του σελίδα του στο facebook.

Το τριμελές στρατοδικείο απέρριψε τα επιχειρήματα του 20χρονου λοχία ότι έδρασε σε κατάσταση άμυνας και τον καταδίκασε ομοφώνως.

Το περιστατικό της δολοφονίας του Παλαιστίνιου δράστη ήλθε στο φως μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο στο οποίο ο Αζάρια εικονίζεται να πυροβολεί μια φορά στο κεφάλι τον δράστη μιας επίθεσης με μαχαίρι, τον Άμπντελ Φάταχ αλ Σαρίφ, 21 ετών, ο οποίος είχε τραυματίσει έναν Ισραηλινό στρατιώτη και βρισκόταν πεσμένος στο έδαφος, τραυματισμένος.

Η νεκροψία-νεκροτομή από έναν Ισραηλινό κι έναν Παλαιστίνιο γιατρό έδειξε ότι η σφαίρα του λοχία Αζάρια σκότωσε τον Παλαιστίνιο.