
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι 18 είχαν να διαλέξουν αν θα ακολουθήσουν την ασφαλέστερη διαδρομή μέσα από χωριά και δρόμους ή την πιο δύσκολη, μέσα από το δάσος. Επέλεξαν τη δεύτερη. Ο λόγος; Τουλάχιστον 12 από αυτούς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είχαν συλληφθεί από τις ελληνικές αρχές και είχαν επαναπροωθηθεί στην Τουρκία στο παρελθόν.
Έτσι, η απόφασή τους ήταν μονόδρομος. Όπως αναφέρουν οι ΝΥΤ, μόνο ένα πτώμα έχει ταυτοποιηθεί οριστικά μέσω τεστ DNA, επειδή οι περισσότεροι από τους στενούς συγγενείς των υπολοίπων ζουν στη Συρία και δεν μπορούν να ταξιδέψουν για να κάνουν παρόμοιες εξετάσεις. Ωστόσο, οι συνεντεύξεις με Έλληνες αξιωματούχους, εργαζομένους της ανθρωπιστικής βοήθειας, περισσότερους από 20 συγγενείς των θυμάτων και τον διακινητή που τους κατηύθυνε, παρείχαν εκτενή στοιχεία για την ταυτότητα των υπολοίπων.
Οι New York Times εξέτασαν επίσης φωνητικά μηνύματα, βίντεο, δεδομένα τοποθεσίας και εικόνες που στάλθηκαν σε μέλη της οικογένειας. Τουλάχιστον πέντε από τα θύματα ήταν παιδιά ή έφηβοι, σύμφωνα με συνεντεύξεις και τα βίντεο. Τα βίντεο και τα φωνητικά μηνύματα που δόθηκαν από συγγενείς αποκάλυψαν τον τρόμο και την φρίκη που αυξάνονταν, καθώς οι 18 πρόσφυγες προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τη φωτιά.