Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν κήρυξε το Σάββατο κάποιες πολιτείες της χώρας, κυρίως στο βορρά, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ πρόσθεσε ότι στις περιοχές αυτές θα κλείσουν τα σύνορα. Η απόφασή του έρχεται μετά τις αιματηρές επιθέσεις των Χριστουγέννων, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η Μπόκο Χαράμ, και στις οποίες έχασαν τη ζωή τους σχεδόν 50 άνθρωποι.
Ο Αμπουλ Κάκα, που έχει και στο παρελθόν μιλήσει ως εκπρόσωπος της οργάνωσης, δήλωσε ότι η Μπόκο Χαράμ δίνει «διορία τριών ημερών στους χριστιανούς για να φύγουν από τη βόρεια Νιγηρία».
«Θέλουμε επίσης να καλέσουμε τους μουσουλμάνους αδελφούς μας του νότου (όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι χριστιανοί) να επιστρέψουν στο βορρά διότι έχουμε πληροφορίες ότι θα δεχθούν επιθέσεις», πρόσθεσε ο Κάκα.
«Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να επισημάνουμε ότι οι στρατιώτες σκοτώνουν μόνο μουσουλμάνους στις περιοχές όπου έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης», επεσήμανε ο Αμπουλ Κάκα. «Θα τους αντιμετωπίσουμε για να προστατεύσουμε τους αδελφούς μας», υπογράμμισε.
Ο εκπρόσωπος της Μπόκο Χαράμ επέκρινε επίσης την επίσκεψη του Τζόναθαν το Σάββατο στην εκκλησία της Αγίας Τερέζας, στα περίχωρα της Αμπούζα, που ήταν στόχος μίας από τις επιθέσεις των Χριστουγέννων. «Ο πρόεδρος ποτέ δεν έχει πάει στα μέρη όπου έχουν σκοτωθεί μουσουλμάνοι», είπε αναφερόμενος στους δεκάδες μουσουλμάνους που σκοτώθηκαν τον Απρίλιο στις μετεκλογικές συγκρούσεις.
Οι καθολικοί ιερείς ζήτησαν το Σάββατο από τον Τζόναθαν να ζητήσει τη βοήθεια ξένων ειδικών για να αντιμετωπίσει την Μπόκο Χαράμ. Η χριστιανική νιγηριανή κοινότητα απείλησε από τη μεριά της ότι θα καταφύγει στην αυτοάμυνα αν συνεχιστούν τα βίαια επεισόδια.
Ο στρατός πάντως έχει ενισχύσει τις περιπολίες στην πόλη Μαϊντουγκούρι. Όπως δήλωσαν κάτοικοι, στρατιώτες μπαίνουν στα σπίτια και ψάχνουν για όπλα και βόμβες, ενώ έχουν ζητήσει από τους κατοίκους να τους ενημερώνουν για οποιαδήποτε περίεργη συμπεριφορά ή αν εντοπίσουν εγκαταλελειμμένα οχήματα.
Η Μπόκο Χάραμ, το όνομα της οποίας μεταφράζεται «Η δυτική παιδεία είναι απαγορευμένη», δηλώνει ότι διεκδικεί την άμεση εφαρμογή της σαρία (του ισλαμικού νόμου) στην πιο πολυπληθή χώρα της Αφρικής, η οποία είναι διαιρεμένη μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων.
Η οργάνωση τους τελευταίους μήνες έχει πραγματοποιήσει μία σειρά από ανθρωποκτονίες και ένοπλες επιθέσεις, κυρίως στη βορειοανατολική Νιγηρία, μεταξύ αυτών και η επίθεση αυτοκτονίας τον Αύγουστο του 2011 εναντίον του αρχηγείου του ΟΗΕ στην Αμπούζα, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 25 άνθρωποι.