Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή τη Δευτέρα, το Κοινωνικό Συμβόλαιο του Πασινιάν φέρεται να κατάφερε νίκη με ποσοστό του 53,9% των ψήφων, ενώ η αντιπολίτευση του Κοτσαριάν μόλις 21%, με καταμετρημένο το 100% των ψηφοδελτίων. Για την εξασφάλιση της νίκης από το πρώτο κόμμα είναι απαραίτητο ποσοστό άνω του 50%.

«Γνωρίζουμε ήδη ότι πετύχαμε μια πειστική νίκη στις εκλογές και έχουμε μεγάλη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο», είχε δηλώσει ο Πασινιάν πολλές ώρες πριν την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, καλώντας τους υποστηρικτές του να συγκεντρωθούν σήμερα το βράδυ στο κέντρο του Γερεβάν.

Ωστόσο, παρά τα παραπάνω, η αντιπολίτευση του Ρόμπερτ Κοτσαριάν κάνει λόγο για «προσχεδιασμένη νοθεία» και ζητά την προσεκτική εξέταση των «φερόμενων και καταγγελθεισών παρατυπιών», ενώ αναμένονται και οι ανακοινώσεις του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που θα γνωστοποιήσουν τα συμπεράσματά τους το μεσημέρι της Δευτέρας.

«Μέχρι να δοθούν πλήρεις απαντήσεις, το κόμμα δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών» έχει ήδη ανακοινώσει ο Κοτσαριάν, ο οποίος σήμερα επιστρέφει «αναβαπτισμένος» μέσα από την απογοήτευση που σκόρπισε η στρατιωτική ήττα του φθινοπώρου του 2020 στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που έφερε τον εκπρόσωπο της «παλιάς» διεφθαρμένης ελίτ της χώρας ξανά στο προσκήνιο, έναντι του 46χρονου Πασινιάν που ανέλαβε την εξουσία το 2018 μέσα από μία «ειρηνική επανάσταση» εναντίον της.

«Οι άνθρωποι της Αρμενίας έδωσαν στο Κοινωνικό Συμβόλαιο την εντολή να οδηγήσει τη χώρα και σε εμένα προσωπικά να την οδηγήσω ως πρωθυπουργός» δήλωσε τη Δευτέρα ο Παισινιάν. Την ίδια ώρα, ο Κοτσαριάν κάνει λόγο για «εκατοντάδες σήματα από εκλογικά κέντρα μαρτυρούν μία οργανωμένη και σχεδιασμένη» μεθόδευση για τον έλεγχο των εκλογικών αποτελεσμάτων, ενώ κατά πληροφορίες, ο γενικός εισαγγελέας φέρεται να είχε δεχθεί έως το απόγευμα της Κυριακής περί τις 319 αναφορές για παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας.

Σημειώνεται πως η δημοτικότητα ρεκόρ του Πασινιάν καταποντίστηκε μετά την ήττα της Αρμενίας στον πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν το φθινόπωρο του 2020. Έπειτα από έξι εβδομάδες μαχών και περισσότερους από 6.500 νεκρούς, το Γερεβάν αναγκάστηκε να παραχωρήσει σημαντικά εδάφη που έλεγχε έπειτα από προηγούμενη σύγκρουση τη δεκαετία του 1990 για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια περιοχή που αποσχίσθηκε από το Αζερμπαϊτζάν, όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι.

Στη συνέχεια, η ήττα αυτή αντιμετωπίστηκε ως εθνική ταπείνωση, προκάλεσε πολιτική κρίση στην Αρμενία και ανάγκασε τον Πασινιάν να κηρύξει πρόωρες εκλογές, με την ελπίδα να αμβλύνει την ένταση και να ενισχύσει την νομιμοποίησή του. Παρά τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες είχε προχωρήσει, πολλοί πρώην υποστηρικτές του Πασινιάν τον εγκατέλειψαν μετά τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και στράφηκαν στους αντιπάλους του, αν και αυτοί συνδέονται με τις παλιές ελίτ που κατηγορούνται ότι λεηλάτησαν τη χώρα.