Το δικαστήριο της Σύρου αποφάσισε να καταδικάσει σε «μόνο» πέντε χρόνια κάθειρξης τρεις μετανάστες, οι οποίοι απειλούνταν με πολλές φορές ισόβια για το κακούργημα της διακίνησης μεταναστών. «Νίκη» το ονομάζουν οι δικηγόροι τους, δεδομένης της πολύ αυστηρής ισχύουσας ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος βρέθηκε στις δικαστικές αίθουσες της Σύρου ως μάρτυρας υπεράσπισης των τριών μεταναστών. «Έστω και μια ώρα στην φυλακή είναι έγκλημα όταν μιλάμε για ανθρώπους που το μόνο τους «λάθος» είναι ότι δραπετεύουν για μια καλύτερη ζωή. Πόσο μάλλον όταν οι δράστες των εγκλημάτων και των επαναπροωθήσεων κυκλοφορούν ελεύθεροι», αναφέρει σε ανάρτησή του στο facebook.
«Είναι περίεργο να το αποκαλούμε “καλά νέα”, αλλά δυστυχώς για τα ευρωπαϊκά πρότυπα είναι: Σε ποινή φυλάκισης «μόνο» 5 ετών καταδικάστηκαν σήμερα τα 3 άτομα που δικάζονται για το πηδάλιο του σκάφους μετά το ναυάγιο κοντά στη Μύκονο τον Ιούνιο. Συγχαρητήρια στους δικηγόρους τους, Αλέξη Γεωργούλη και Δημήτρη Χούλη», αναφέρει το Borderline – Europe σε ανάρτησή του στο twitter, σχετικά με την εκδίκαση της υπόθεσης του ναυαγίου κοντά στη Μύκονο στις 19/06/2022, που κόστισε σύμφωνα με τις μαρτυρίες των επιζώντων 8 ζωές.
Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο Ιάσονας Αποστολόπουλος, ο οποίος βρέθηκε στις δικαστικές αίθουσες της Σύρου ως μάρτυρας υπεράσπισης, το δικαστικό αποτέλεσμα κρίνεται ως «νίκη», δεδομένου ότι για άλλη μία φορά πρόσφυγες απειλούνταν με εξοντωτικές ποινές απλώς και μόνο επειδή επιχείρησαν να σώσουν τις ζωές τους και των υπολοίπων, με τους δικηγόρους τους Δημήτρη Χούλη και Αλέξη Γεωργούλη να καταφέρνουν την επιβολή της ελάχιστης δυνατής ποινής.
Συγκεκριμένα, ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος αναφέρει:
Σημαντική «νίκη» στην Σύρο.
Σήμερα βρέθηκα στην Ερμούπολη ως μάρτυρας υπεράσπισης στην δίκη 3 Σύρων προσφύγων. Κινδύνευαν με πολλές φορές ισόβια κάθειρξη ως «καπετάνιοι» για το ναυάγιο στις 19/6/22 κοντά στην Μύκονο.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των επιζώντων 8 άνθρωποι είναι αγνοούμενοι (3 είναι παιδιά) και ως συνήθως, φορτώνουν σε κάποιους τυχαίους πρόσφυγες την ευθύνη των θανάτων.
Στην φωτογραφία είναι ότι απέμεινε από το ιστιοπλοϊκό που επέβαιναν οι 108 διασωθέντες (24 γυναίκες, 21 παιδιά).
Το ελληνικό λιμενικό αντί να μεταφέρει τους πρόσφυγες σε ένα ασφαλές λιμάνι, τους ρυμούλκησε σε μια βραχονησίδα (Άγιο Γεώργιο) όπου συντρίφτηκαν στα βράχια.
Οι λιμενικοί στεκόντουσαν σε απόσταση και κοίταζαν τους πανικόβλητους πρόσφυγες να ποδοπατιούνται για να βγουν στην ακτή όπως-όπως. Αν υπήρξαν θάνατοι, προήλθαν από αυτή την ενέργεια.
Το ερώτημα τέθηκε στην αίθουσα. Γιατί τους μετέφεραν σε αυτό το έρημο νησί αντί να τους πάνε στο λιμάνι της Μυκόνου;
Κανένας από τους δυο λιμενικούς δεν μπόρεσε να δώσει εξήγηση. Η απάντηση είναι μια λέξη: Επαναπροώθηση!
Την τελευταία φορά που το λιμενικό ρυμουλκούσε βάρκα με 7 μποφόρ και προκλήθηκαν τόσοι θάνατοι ήταν το Φαρμακονήσι.
Ευτυχώς το δικαστήριο αναγνώρισε το αυτονόητο. Οτι οι 3 Σύριοι πρόσφυγες δεν είναι ούτε καπετάνιοι, ούτε διακινητές και έκαναν ότι μπορούσαν όταν ο Τούρκος διακινητής τους εγκατέλειψε στο ταξίδι.
Τους έριξαν 5 χρόνια κάθειρξη για διευκόλυνση εισόδου, η ελαφρότερη κατηγορία σε αυτές τις περιπτώσεις, ειδικά στο πρωτοβάθμιο.
Έστω και μια ώρα στην φυλακή είναι έγκλημα όταν μιλάμε για ανθρώπους που το μόνο τους «λάθος» είναι ότι δραπετεύουν για μια καλύτερη ζωή.
Πόσο μάλλον όταν οι δράστες των εγκλημάτων και των επαναπροωθήσεων κυκλοφορούν ελεύθεροι.
Παρολ αυτά η κανονικότητα είναι εκατοντάδες χρόνια κάθειρξη, γι αυτό οι άνθρωποι έφυγαν ανακουφισμένοι, κι ελπίζουμε ότι στο εφετείο θα αφεθούν ελεύθεροι. Έχουμε φτάσει στο σημείο να χαιρόμαστε για αυτές τις «νίκες».
Ο ένας εκ των δικηγόρων, Αλέξης Γεωργούλης, σε ανάρτησή του στο twitter αναφέρει: «Όταν αρχίσαμε να εργαζόμαστε σε τέτοιες υποθέσεις το 2020, ο μέσος χρόνος της ακροαματικής διαδικασίας ήταν τα 20 λεπτά, ενώ οι μέσες ποινές κάθειρξης που επιβάλλονταν ήταν τα 50 χρόνια. Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε τον χρόνο της ακροαματικής διαδικασίας στις τρεις με τέσσερις ώρες, και να μειώσουμε τις ποινές στο 10%. Αυτό λέγεται επιτυχία!»