Το ιθαγενικό, αριστερό, απελευθερωτικό κίνημα των Ινουίτ, Ινουίτ Αταγκατιγκίτ (Λαϊκή Κοινωνία, Inuit Ataqatigiit, IA) αναδείχθηκε σε πρώτο κόμμα στις εκλογές της 6ης Απριλίου, στη Γροιλανδία, εκλογές με τεράστιο διακύβευμα για το αρκτικό νησί αλλά και τον πλανήτη. Οι εκλογές της αυτόνομης αυτής περιοχής της Δανίας, έφεραν, με 37%, στην πρώτη θέση – αλλά όχι και σε θέση σχηματισμού κυβέρνησης – το ιθαγενικό κόμμα, καθώς ήταν εκείνο που πήρε κυρίως θέση κατά των εξορύξεων σπανίων γαιών στο έδαφός της. Μέχρι σήμερα, το ΑI ήταν η συνήθης αντιπολίτευση. Στη δεύτερη θέση πέρασε το κεντροδεξιό, σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Σιουμούτ, που κυβερνούσε μέχρι σήμερα, με 29% των ψήφων.
Οι πρόωρες εκλογές στη Γροιλανδία ήταν ίσως οι πρώτες στην ιστορία που παρακολούθησε με ενδιαφέρον η παγκόσμια κοινότητα, καθώς βασικό τους διακύβευμα ήταν ακριβώς αν θα επιτρέψει η χώρα ή όχι την εξόρυξη σπανίων γαιών από την περιοχή του Κβανεφγιορντ, στα νότια της χώρας αυτής της Αρκτικής, που φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σπανίων γαιών στον κόσμο, και ειδικότερα νεοδυμίου (neodymium), βασικού στη λειτουργία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, των ανεμογεννητριών και των σύγχρονων πολεμικών αεροσκαφών.
Η απερχόμενη κυβέρνηση είχε υπογράψει σχετική συμφωνία με κινεζική εταιρία, κάτι που προκάλεσε πολλαπλές και πολύτροπες αντιδράσεις, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν επηρέασε τη στάση του ΙΑ.
Το ΙΑ έχει, από ιδρύσεώς του, ως προτεραιότητα την ορθή περιβαλλοντική πολιτική, με επίκεντρο το ρόλο του αρκτικού κύκλου στην κλιματική αλλαγή, και γι’ αυτό έχει τεθεί και κατά των εξορύξεων. Έχει ταχθεί επίσης, σταθερά, υπέρ της ανεξαρτησίας του νησιού, και ήταν υπεύθυνο για την έξοδο του νησιού από την τότε ΕΟΚ, το 1982.
Ο ηγέτης του ΙΑ, 34χρονος Μουτε Εγκέντε, που ανέλαβε το κόμμα το 2018, αναμένεται να λάβει άμεσα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Με δεδομένο ότι η Γροιλανδία, αποτελεί, μετά την Ανταρκτική, την μεγαλύτερη περιοχή μόνιμων πάγων στον πλανήτη – οι οποίοι καλύπτουν τα τρία τέταρτα της έκτασής της-, η σημασία της για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι τεράστια, όπως, όμως, και τα συμφέροντα των εξορυκτικών εταιριών. Ήδη, από ετών, οι πάγοι της Γροιλανδίας μειώνονται με ταχύ ρυθμό και η εξορυκτική δραστηριότητα θα είχε τραγικές συνέπειες.
Η Γροιλανδία είναι το μεγαλύτερο νησί του πλανήτη, με έκταση 2,1 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 56.000 κατοίκων, εκ των οποίων άνω του 85% είναι ιθαγενικοί πληθυσμοί. Οι αποικιοκρατικές δυνάμεις που κυριάρχησαν (και εν μέρει κυριαρχούν) στο νησί είναι η Νορβηγία και η Δανία.