Ένας εκπρόσωπος της ένωσης UGT επιβεβαίωσε στο Reuters ότι επετεύχθη συμφωνία αλλά δεν έδωε λεπτομέρειες για αυτήν, καθώς έπρεπε ακόμα να επικυρωθεί από αντιπροσώπους της ένωσης σε κάθε εταιρεία.

Η απεργία ξεκίνησε στις 16 Νοεμβρίου, όταν τα συνδικάτα και ο σύνδεσμος FEMCA 700 τοπικών μεταλλουργικών εταιρειών απέτυχαν να καταλήξουν σε μια νέα συλλογική σύμβαση. Οι διαδηλωτές διέκοψαν την πρόσβαση στην κύρια βιομηχανική ζώνη του Καντίζ με πυρκαγιές και μπλόκα.

Η αστυνομία και τα συνδικάτα λένε ότι οι διαδηλώσεις ήταν σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές αλλά μερικές φορές έγιναν βίαιες, με την αστυνομία να πυροβολεί με πλαστικές σφαίρες και να κατηγορεί τους διαδηλωτές που εκτόξευσαν πέτρες και έβαλαν φωτιά σε κάδους σκουπιδιών. Δυο άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της απεργίας.

Η λειτουργία διακόπηκε και στις πολυεθνικές εταιρείες στην περιοχή όπως η Airbus (AIR.PA), η θυγατρική της ACS (ACS.MC) Dragados Offshore και η ναυπηγική Navantia.

Οι εργασιακές σχέσεις έχουν από καιρό ενταθεί στο ιστορικό λιμάνι της Ισπανίας, στην ακτή του Ατλαντικού, η οποία μαστίζεται από ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας της χώρας, παρά το γεγονός ότι φιλοξενεί ένα σημαντικό βιομηχανικό κέντρο και αρκετά τουριστικά αξιοθέτατα.

Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο σημείο των τριών δεκαετιών, τα συνδικάτα ήθελαν οι αυξήσεις των μισθών να συνδέονται με τον δείκτη τιμών καταναλωτή για να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι δεν θα χάσουν την αγοραστική τους δύναμη.