«Ζητώ σήμερα με αποστολή επίσημης νότας στην ουκρανική πλευρά να διευκολύνει και στη ρωσική πλευρά με άλλη νότα να μην παρακωλύσει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη. Τη βοήθεια αυτή προτίθεμαι να συνοδέψω αυτοπροσώπως, σε συντονισμό με τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού Πέτερ Μάουερ, με τον οποίο βρισκόμαστε ήδη σε επαφή», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Επιπλέον, ο Έλληνας ΥΠΕΞ ανακοίνωσε την παρασημοφόρηση του κ. Ανδρουλάκη, καθώς και του πρέσβη Φραγκίσκου Κωστελένου και του γενικού πρόξενου της Ελλάδας στην Οδησσό Δημήτρη Δόχτση. «Μετά από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό θα προτείνω την παρασημοφόρησή τους, η οποία θα πραγματοποιηθεί εν ευθέτω χρόνω», είπε ο υπουργός.

Ο Νίκος Δένδιας υπενθύμισε επίσης την ανάγκη να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός τόνισε με τη χθεσινή του παρέμβαση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες και στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ από τον οποίο ζήτησε να κάνει και έκανε δημόσιες δηλώσεις για τη Μαριούπολη.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι παρούσα στην περιοχή. Σε μια περιοχή που το ελληνικό στοιχείο έχει εγκατασταθεί εδώ και αιώνες», ανέφερε ο κ. Δένδιας και τόνισε πως «πρώτο βήμα, όταν τα πράγματα επανέλθουν στην ομαλότητα, θα είναι η ανοικοδόμηση του μαιευτηρίου της Μαριούπολης. Και από εκεί και πέρα ο συντονισμός μας με την ΕΕ για να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επανέλθει στην πρότερη κατάστασή της και η ομογένειά μας να διευκολυνθεί να επανέλθει στην ομαλότητα μετά από την τραγωδία».

Κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον κ. Ανδρουλάκη, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως «μας έκανε περήφανους με τη συμπεριφορά του και με την ψυχραιμία του όλο αυτό το διάστημα», ενώ υπογράμμισε πως ο Έλληνας πρόξενος έμεινε εθελοντικά εκεί.

«Η αρχική άποψη που διατύπωσα ήταν να φύγει μαζί με τον κ. Κωστελένο. Αντιθέτως ο Μανώλης και ο κ. Κωστελένος συμφώνησαν ο Μανώλης να μείνει και ο κ. Κωστελένος να επιστρέψει για να πάρουν και άλλους», ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.