Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράκ παραμένει «εύθραυστη» και εξακολουθεί να προκαλεί «σοβαρές ανησυχίες», σύμφωνα με την έκθεση της αποστολής του ΟΗΕ στο Ιράκ (UNAMI), που δημοσιεύθηκε σήμερα
«Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράκ παραμένει εύθραυστη την ώρα που η χώρα συνεχίζει τη μετάβασή της έπειτα από χρόνια δικτατοριών, συγκρούσεων και βίας προς την ειρήνη και τη δημοκρατία», αναφέρει η UNAMI η οποία επισημαίνει παρόλα αυτά μια «βελτίωση» στην αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν.
Αν και η ιρακινή κυβέρνηση έχει «κάνει προόδους στην εφαρμογή μέτρων προστασίας και προώθησης» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η «επίδρασή τους στη γενική κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παραμένει περιορισμένη», καταγγέλλει η έκθεση.
«Αυτή η έκθεση φέρνει στο φως ένα συγκεκριμένο αριθμό ελλείψεων, κάποιες από τις οποίες προκαλούν σοβαρές ανησυχίες και πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα από τις αρχές. Δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», υπογράμμισε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ Μάρτιν Κόμπλερ, σύμφωνα με ανακοίνωσή του.
Οι Ιρακινοί, εκτός Κουρδιστάν, υποφέρουν από την αυξημένη βία, ενώ πολλοί κάτοικοι δέχονται επιθέσεις λόγω της εθνικότητας και της θρησκείας τους, επισημαίνει η έκθεση της UNAMI, υπενθυμίζοντας τις επιθέσεις που σημειώνονται τακτικά εναντίον σιιτών προσκυνητών ή χριστιανών.
Η εφαρμογή της δικαιοσύνης και του δικαίου είναι «μηδαμινή», ενώ οι αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις παραμένουν συχνές, σύμφωνα με το κείμενο. «Η κατάσταση στις φυλακές και τα κέντρα κράτησης είναι επίσης ένα ζήτημα μεγάλης ανησυχίας».
Οι γυναίκες και τα κορίτσια εξακολουθούν να πέφτουν θύματα βιαιοτήτων, κυρίως «των αυτοαποκαλούμενων 'εγκλημάτων τιμής'» και ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι η ιρακινή κυβέρνηση δεν έχει κάνει «καμία προσπάθεια» να ακυρώσει τους νόμους που επιτρέπουν πιο ελαφρές ποινές όταν πρόκειται για «εγκλήματα τιμής».
Τέλος, η φτώχεια, η ανεργία, η οικονομική στασιμότητα, η κακή υπηρεσία των υπηρεσιών και η χειροτέρευση του περιβάλλοντος εξακολουθούν να επηρεάζουν τη ζωή μεγάλου μέρους του πληθυσμού, σημειώνει η έκθεση.
Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάβι Πιλάι δήλωσε από την πλευρά της ότι το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης είναι «θεμελιώδες» και κάλεσε τις αρχές να φροντίσουν ώστε οι δημοσιογράφοι και όσοι προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα να μπορούν να εργάζονται χωρίς φόβο.