"Ανησυχίες» για τον «κίνδυνο» επιστροφής των Κομμουνιστών στην εξουσία στην Τσεχία, έπειτα από τις επαπειλούμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές, εξαιτίας της αναμενόμενης διάλυσης του τρικομματικού δεξιού συνασπισμού, εκφράζουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα, τόσο κάποιοι αναλυτές στην Πράγα όσο και κάποια Μέσα Ενημέρωσης στο εξωτερικό
Τις «ανησυχίες» τους αυτές συνδέουν με το γεγονός πως ο κλονιζόμενος, εδώ και μήνες, από σκάνδαλα διαφθοράς και από εσωτερικές έριδες, κυβερνητικός συνασπισμός, θα ήταν ο μεγάλος ηττημένος πρόωρων εκλογών, νικητές των οποίων θα αναδεικνύονταν τελικά οι Σοσιαλδημοκράτες – που ήταν πρώτο κόμμα και στις τελευταίες εκλογές του Μαίου 2010 – μαζί με ένα ενισχυμένο Κομμουνιστικό Κόμμα, όπως διαπιστώνουν όλες οι δημοσκοπήσεις.
Σε μια τέτοια εξέλιξη, το τσέχικο ΚΚ θα μπορούσε, με σιωπηρή ανοχή, να καταστήσει δυνατό το σχηματισμό «αριστερής» κυβέρνησης από τους Σοσιαλδημοκράτες και με τον τρόπο αυτό να αναλάβει, έστω και έμμεσα, κυβερνητική ευθύνη στη χώρα, για πρώτη φορά από τις καθεστωτικές αλλαγές του 1989 στην τότε, ακόμη ενιαία, Τσεχοσλοβακία.
Και αυτό είναι που προξενεί τις σχετικές «ανησυχίες» ή, κατ΄άλλους, «κινδυνολογία» κομμουνιστικού κινδύνου, που όμως φαίνεται να αφήνει τελείως αδιάφορους τους Τσέχους πολίτες, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα καθημερινής επιβίωσης, μετά τη σωρεία μέτρων λιτότητας που εξαγγέλλει και ήδη εφαρμόζει ο υπό διάλυση κυβερνητικός συνασπισμός.
Το χάος στο δεξιό συνασπισμό προκάλεσε η γενικώς ομολογούμενη ως «καταστροφική» στάση του μικρότερου εταίρου, του λαικιστικού κόμματος «Δημόσιες υποθέσεις» του πρώην τηλεοπτικού παρουσιαστή Ράντεκ Γιον, το οποίο επανειλημμένα φέρεται να εκβίαζε, με απειλή αποχώρησής του, τα άλλα δύο κυβερνητικά κόμματα, το Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών του πρωθυπουργού Πετρ Νέτσας και το «ΤΟΠ 09» του υπουργού Εξωτερικών, Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ.
Η πρόσφατη καταδίκη για διαφθορά, του ανώτερου στελέχους και ουσιαστικού αρχηγού του «Δημόσιες Υποθέσεις», Βιτ Μπάρτα, ο οποίος εμφανιζόταν ως «ιεραπόστολος» κατά της διαφθοράς, οδήγησε τη βουλευτή του κόμματος και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αρμόδια για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Καρολίνα Πέακε, στη διάλυση του κόμματος και στην πρακτική αποχώρησή του από την κυβέρνηση.
Η ίδια προσπαθεί τώρα να συγκεντρώσει γύρω της ικανό αριθμό βουλευτών, για τη στήριξη της κυβέρνησης και την επιβίωσή της κατά την αναμενόμενη αύριο, ψηφοφορία στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, από την οποία θα εξαρτηθεί η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Ο πρωθυπουργός Νέτσας έχει ζητήσει από την Καρολίνα Πέακε να συγκεντρώσει αριθμό βουλευτών με τον οποίο, σχηματίζοντας και κοινοβουλευτική ομάδα, θα μπορούσε να εξασφαλίσει στην κυβέρνηση άνετη και όχι οριακή, πλειοψηφία, 102 ή 103 εδρών, στο σύνολο των 200.
Μέχρι τώρα η δεξιά κυβέρνηση συνασπισμού διέθετε πλειοψηφία 115 εδρών που ήταν και η μεγαλύτερη που είχε ποτέ τσέχικη κυβέρνηση, μετά την ίδρυση της ανεξάρτητης Τσεχίας, τον Ιανουάριο του 1993.
Στις τελευταίες τσέχικες βουλευτικές εκλογές το Μάιο του 2010, το «Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας και Μοραβίας», που θεωρείται ως το διάδοχο του πριν τις καθεστωτικές αλλαγές του 1989, ΚΚ Τσεχίας, είχε αποσπάσει ποσοστό 11,3% και 26 έδρες στο σύνολο των 200 της τσεχικής Βουλής.
Σε εκείνες τις εκλογές, πρώτο κόμμα είχε αναδειχτεί το Σοσιαλδημοκρατικό με ποσοστό 22,1% και 56 έδρες, ενώ τα τρία δεξιά κόμματα του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού, είχαν συγκεντρώσει, το Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών 20,2% και 53 έδρες, το «ΤΟΠ 09» 16,7% και 41 έδρες και το Δημόσιες Υποθέσεις 10,9% και 24 έδρες.
Ουσιαστικοί νικητές των εκλογών υπήρξαν τα δύο πρωτοεμφανιζόμενα κόμματα, το «ΤΟΠ 09» του 74 χρονου Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ και το «Δημόσιες Υποθέσεις» του 57 χρονου Ράντεκ Γιον, τα οποία, σύμφωνα με τις αναλύσεις των εκλογικών στρωμάτων, είχαν συγκεντρώσει τότε τις προτιμήσεις των νεαρών ψηφοφόρων.