Ο Εβαλντ Νοβότνι, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ευρώπης να ασκήσει μια πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης —δηλαδή έμμεσου τυπώματος χρήματος— ανακοινώνοντας ένα πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, πρόσθεσε όμως ότι δεν έχει έλθει ακόμη η ώρα να ληφθεί μια τέτοια απόφαση
Επιδιώκοντας την αποτροπή του αποπληθωρισμού, το ΔΣ της ΕΚΤ ανακοίνωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι αποφάσισε ομόφωνα να δεσμευθεί ότι θα χρησιμοποιήσει μη συμβατικά μέτρα —κάτι το οποίο, στην ορολογία των κεντρικών τραπεζών, σημαίνει ότι θα θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα αγοράς κρατικών αξιογράφων— για να αντιμετωπίσει την παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού.
Ο Νοβότνι είπε στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard ότι η ενδεχόμενη αγορά κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά θα ήταν μια απόφαση συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
«Επί της αρχής δεν θα το απέκλεια, αν και δεν έχει έλθει ακόμη ο χρόνος για αυτό», είπε ο Νοβότνι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα.
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη βρίσκεται στο 0,5%, πολύ κάτω από το ποσοστό-στόχο της ΕΚΤ, το οποίο είναι λίγο κάτω από το 2% μεσοπρόθεσμα. Η κεντρική τράπεζα θέλει να αποτρέψει κάθε ενδεχόμενη μείωση των πληθωριστικών προσδοκιών, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια παρατεταμένη περίοδο στασιμοπληθωρισμού ή αποπληθωρισμού.
Ο Νοβότνι, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, είπε ότι δεν βλέπει άμεσα καμιά προοπτική η ευρωζώνη να αντιμετωπίσει το είδος του αποπληθωρισμού που είχε πλήξει την Ιαπωνία τη δεκαετία του 1990.
Ο ίδιος επικαλέστηκε τα μέτρα που έχει λάβει η ΕΚΤ για να αποτρέψει κάθε τέτοιο σενάριο και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ως τους λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι η ευρωζώνη δεν θα έχει την τύχη της Ιαπωνίας, αν και επισήμανε ότι η προοπτική αυτή μπορεί να μεταβληθεί εάν ο χαμηλός πληθωρισμός παγιωθεί.
«Θα είμαστε σε θέση να το αποτιμήσουμε πράγματι αυτό τον Ιούνιο, επομένως θεωρώ ότι μέχρι τότε δεν πρέπει να λάβουμε κανένα μέτρο», τόνισε ο Νοβότνι. «Για την ΕΚΤ, δεν υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη να αναληφθεί δράση», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς εάν μια περαιτέρω μείωση των επιτοκίων από μέρους της ΕΚΤ θα είχε νόημα, ο Νοβότνι απάντησε: «οι συνέπειες που έχουν (οι μειώσεις σ) τα επιτόκια δεν είναι πολύ μεγάλες. Αλλά μια μείωση του (βασικού) επιτοκίου (της ΕΚΤ) θα είχε νόημα, ως μέρος ενός πακέτου».