Ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν μπορεί να κάνει αίτηση αποφυλάκισης πριν τον Σεπτέμβριο του 2027. Αυτή η απόφαση θεωρείται πρωτοφανής στο νομικό χώρο καθώς δεν λαμβάνει υπόψη τον Ποινικό Κώδικα που αναφέρει ότι εφαρμόζεται πάντα ο ευεργετικότερος για τον κατηγορούμενο νόμος. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέως και έκανε λόγο για «κενά νόμου» που την οδήγησαν στην απόφαση αυτή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δ. Κουφοντίνας ζητούσε να αποφυλακιστεί με όρους καθώς έχει συμπληρώσει στις φυλακές (στις 5 Σεπτέμβρη 2021), 19 χρόνια πραγματικής έκτισης ποινής και 8 χρόνια ευεργετικής έκτισης ποινής (με τα μεροκάματα της φυλακής). Δικαίωμα αιτήματος αποφυλάκισης θεμελιώνεται για όλους τους ισοβίτες ύστερα από 16 ή το πολύ 19 χρόνια έκτισης ποινής, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας, τα οποία θα έπρεπε να ισχύουν και  για την περίπτωση Κουφοντίνα.

Ωστόσο, η εισαγγελέας και το δικαστικό συμβούλιο ανατρέπουν το παραπάνω δεδομένο, ερμηνεύοντας ότι ο Κώδικας αναφερόταν σε περιπτώσεις καταδικασμένων σε μια φορά ισόβια κάθειρξη και όχι σε καταδίκους με πολλαπλές ισόβιες, όπως ο Δημ. Κουφοντίνας.Επομένως, με την έλλειψη ρητής αναφοράς του Κώδικα σε πολυϊσοβίτες, δημιουργείται κενό νόμου, το οποίο σε άλλες υποθέσεις καλυπτόταν από τη νομολογία των δικαστηρίων.