Σύμφωνα με δημοσίευμα του Euractiv.com, η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα ξεκινήσει νομικές διαδικασίες κατά της Κύπρου και της Μάλτας σχετικά με το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα χορήγησης «golden visa» για επενδυτές από τρίτες χώρες, καθώς έχει έρθει και στο προσκήνιο το σκάνδαλο στην Κύπρο με την εμπλοκή υψηλόβαθμων αξιωματούχων της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι ένα σκάνδαλο που ήδη κλυδωνίζει τα θεμέλια του πολιτικού συστήματος και του προγράμματος χορήγησης των «χρυσών» διαβατηρίων ξέσπασε στην Κύπρο μετά από αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Al Jazeera, καθώς ανώτατα πολιτικά και πολιτειακά στελέχη εμφανίζονται διατεθειμένα να μεσιτεύσουν για την εξασφάλιση επισήμων κυπριακών ταξιδιωτικών εγγράφων σε περίπτωση Κινέζου εγκληματία – «επενδυτή».
Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής και ένας βουλευτής του ΑΚΕΛ με τον πρώτο να ανακοινώνει αποχή, και τον δεύτερο να υποβάλλει την παραίτησή του. Μάλιστα, οι τελευταίες εξελίξεις οδήγησαν στην κατάργηση του Κυπριακού επενδυτικού προγράμματος «golden visa», ενώ η έρευνα της υπόθεσης έχει ξεκινήσει από τις εισαγγελικές αρχές.
Σκάνδαλο «κυπροποιήσεων» με ευρωπαϊκές διαστάσεις ταλανίζει την Κύπρο
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, θα κινηθούν διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Κύπρου και της Μάλτας λόγω «πώλησης» της ενωσιακής ιθαγένειας, με τις δύο χώρες να έχουν προθεσμία 2 μηνών για να απαντήσουν. Επιπλέον, εξέφρασε τις ανησυχίες της Κομισίον σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις, και ότι «θα συνεχίσουμε να είμασετ σε επικοινωνία με τις δύο χώρες για εγγυηθεί ότι εφαρμόζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία». Περαιτέρω πληροφορίες αναμένεται να δημοσιευθούν την Τρίτη.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ευρωπαϊκού μηχανισμού: «Σε περίπτωση που το κράτος μέλος δεν κοινοποιήσει μέτρα για την πλήρη μεταφορά των διατάξεων των οδηγιών, ή δεν διορθώσει την εικαζόμενη παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να κινήσει επίσημη διαδικασία επί παραβάσει. Η διαδικασία περιλαμβάνει συγκεκριμένα στάδια που καθορίζονται στις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καθένα από τα στάδια αυτά ολοκληρώνεται με μια επίσημη απόφαση:
- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποστέλλει επίσημη επιστολή ζητώντας περισσότερες πληροφορίες από το συγκεκριμένο κράτος μέλος, το οποίο με τη σειρά του πρέπει να αποστείλει αιτιολογημένη απάντηση εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, συνήθως 2 μηνών.
- Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το κράτος μέλος αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που υπέχει από το δίκαιο της Ένωσης, έχει δικαίωμα να διαβιβάσει αιτιολογημένη γνώμη: πρόκειται για επίσημο αίτημα συμμόρφωσης με το δίκαιο της ΕΕ. Εξηγεί τους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι το κράτος μέλος παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ. Καλεί επίσης το κράτος μέλος να την ενημερώσει σχετικά με τα μέτρα που έλαβε, εντός ορισμένης προθεσμίας, συνήθως 2 μηνών.
- Αν το κράτος μέλος εξακολουθεί να μην συμμορφώνεται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Οι περισσότερες περιπτώσεις επιλύονται χωρίς να χρειαστεί η προσφυγή στο Δικαστήριο.
- Εάν το κράτος μέλος δεν κοινοποιήσει μέτρα έγκαιρης εφαρμογής των διατάξεων μιας οδηγίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να ζητήσει από το Δικαστήριο την επιβολή κυρώσεων.
- Εάν το Δικαστήριο κρίνει ότι το κράτος μέλος έχει παραβιάσει το δίκαιο της ΕΕ, οι εθνικές αρχές πρέπει να λάβουν μέτρα για να συμμορφωθούν με την απόφαση του Δικαστηρίου.
Αν και η Κομισίον δεν είναι μέχρι τώρα σαφές το πώς ακριβώς θα κινηθεί, στις 22 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζήτηση με τον τίτλο: «Σοβαρές απειλές κατά της ασφάλειας μέσω της πώλησης διαβατηρίων και βίζας της ΕΕ σε εγκληματίες».