Το νομοσχέδιο, που για να γίνει νόμος θα πρέπει να περάσει και από τη Γερουσία, εγκρίθηκε με ψήφους 129 υπέρ έναντι 125 κατά, μετά από ολονύχτια συζήτηση.
«Πρόκειται για ένα ζήτημα δημόσιας υγείας που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί βάζοντας παρωπίδες, ούτε με την επίκληση της ηθικής και, πολύ λιγότερο, της θρησκείας”, τόνισε στην ομιλία της η Μάιρα Μεντόσα, η εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης που υπήρξε μία από τις κινητήριες δυνάμεις της πρότασης αυτής. “Είναι επίσης θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης», πρόσθεσε.
Το νομοσχέδιο αυτό διχάζει το τελευταίο διάστημα τον πολιτικό κόσμο της Αργεντινής. Ο πρόεδρος της χώρας Μαουρίσιο Μάκρι, αν και ο ίδιος δήλωνε ότι διαφωνεί με την πρόταση, κάλεσε τα μέλη του κόμματός του να ψηφίσουν κατά συνείδηση.
Όπως και στις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, στην Αργεντινή επιτρέπεται η άμβλωση μόνο σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, όταν για παράδειγμα πρόκειται για εγκυμοσύνη που προέκυψε μετά από βιασμό ή αν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας. Οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατήγγειλαν το γεγονός ότι απαιτείτο η άδεια ενός δικαστή, με αποτέλεσμα συχνά να παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις ή και να απορρίπτεται το αίτημα των ενδιαφερόμενων.
Με το νομοσχέδιο αυτό οι αμβλώσεις θα μπορούν να γίνονται στα δημόσια νοσοκομεία.
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Μαϊου, στην Ιρλανδία πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων, με μεγάλη νίκη του «Ναι», ενώ λίγες μέρες μετά, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας έκρινε ότι ο νόμος που απαγορεύει και τιμωρεί μέχρι και με ισόβια τις αμβλώσεις είναι αντίθετος στα ανθρώπινα δικαιώματα,.