Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, οι αρχές έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν ποινή φυλάκισης έως και πάνω από πέντε έτη σε όποιον σκοπίμως παραπληροφορεί και εμποδίζει το σχέδιο της κυβέρνησης για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Επιπλέον η εναλλαγή της κυβέρνησης με την προκήρυξη εκλογών αναβάλλεται μέχρι να λήξει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ωστόσο αυτό δεν ορίζεται από κανένα χρονικό πλαίσιο, πράγμα το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση του εθνικιστή Ορμπάν είναι σε θέση να κυβερνά τη χώρα επ’ αόριστον.

Ακόμα στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να αναστέλλει την ισχύ των νόμων μέσω διαταγμάτων και να εισάγει έκτακτα μέτρα μέσω κυβερνητικών εγκυκλίων, με πρόσχημα τη διασφάλιση της υγείας, τη προσωπική και υλική ασφάλεια των πολιτών, αλλά και την οικονομία.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι το εν λόγω νομοσχέδιο περιορίζεται χρονικά καθώς υπάρχει δυνατότητα ανάκλησής του από το κοινοβούλιο αλλά και από την ίδια την πανδημία η οποία όπως φέρεται να δήλωσε, «κάποια μέρα θα τελειώσει, ας ελπίσουμε». Ωστόσο τα ⅔ του κοινοβουλίου ανήκουν στο κόμμα του Βίκτορ Ορμπάν, άρα η ανάκληση του νομοσχεδίου με απόφαση της βουλής είναι άκυρη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον «Guardian», όσοι πολιτικοί επικρίνουν το νομοσχέδιο, Θεωρούν την κυβέρνηση αναξιόπιστη όσον αφορά το πόσο θα διαρκέσει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που περιγράφει, καθως η τελευταία φορά που παρόμοιο σχέδιο νόμου υπερψηφίστηκε από τη βουλή ήταν το 2016, ενώ παραμένει ακόμα σε ισχύ.

Παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η οποία απαιτούσε χρονικό περιορισμό στο νομοσχέδιο, αυτό υπερψηφίστηκε το απόγευμα της Δευτέρας από τα ⅔ της Βουλής, με 137 ψήφους υπέρ και 53 κατά. Οι ομάδες δικαιωμάτων και οι επικριτές της κυβέρνησης, υποστηρίζουν ότι ενώ είναι σαφές ότι ο κορονοϊός φέρνει έκτακτες προκλήσεις, οι έλεγχοι και οι ισορροπίες πρέπει να βρεθούν στην κυβερνητική αντίδραση, ιδιαίτερα δεδομένης της διάβρωσης των δημοκρατικών κανόνων εκ μέρους του Ορμπάν κατά τη διάρκεια των 10 χρόνων που βρίσκεται στην εξουσία.

Ο Ντάβιντ Βιγκ, υπεύθυνος του παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ουγγαρία, δήλωσε ότι «το νομοσχέδιο θα δημιουργήσει μια επ’ αόριστον και ανεξέλεγκτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης και θα δώσει στον Βίκτορ Ορμπάν και τη κυβέρνησή του λευκή επιταγή στο να περιορίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης σχετικά με την αναγκαιότητα περιορισμού των κακόβουλων ειδήσεων μέσω του μέτρου φυλάκισης θεωρούνται ανεπαρκείς να πείσουν τον οποιονδήποτε να θεωρήσει ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει ώστε η κυβέρνηση να αποφύγει την κριτική, καθώς η δεκάχρονη εμπειρία της κυβέρνησης Ορμπάν, έχει να επιδείξει μεγάλο «έργο» στην περιστολή ατομικών δημοκρατικών δικαιωμάτων αλλά και στις επιθέσεις εναντίον της ελευθεροτυπίας.

Ερωτώμενος τη Παρασκευή σχετικά με το πότε θα λήξει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζουντίτ Βάργκα, δήλωσε ότι «Η ζωή θα απαντήσει σε αυτό. Δεν είμαι γιατρός. δεν είμαι επιστήμονας αλλά θεωρώ ότι θα είναι ξεκάθαρο στον καθένα στην Ευρώπη το πότε θα λήξει η κρίση».