«Πρόθεση της κυβέρνησης και της επιτροπής παρακολούθησης Ποινικού Κώδικα είναι ο ελάχιστος χρόνος πραγματικής έκτισης ποινής να αυξηθεί από τα 2/5 στα 4/5 στα ειδεχθή εγκλήματα», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. «Tο ζήτημα έχει ήδη συζητηθεί μεταξύ των μελών της επιτροπής παρακολούθησης Ποινικού Κώδικα, και υπάρχει πρόθεση αυστηροποίησης των ποινών, ειδικά για τα ειδεχθή εγκλήματα, τα σεξουαλικά εγκλήματα όλα αυτά που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη το τελευταίο διάστημα. Με τη νέα νομοθεσία όποιος καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη θα κάθεται περισσότερα χρόνια από σήμερα, θα υπάρξει μεγαλύτερος χρόνος πραγματικού εγκλεισμού» εξήγησε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι μέχρι τα μέσα του έτους, το υπουργείο θα είναι σε θέση να προτείνει τις αλλαγές.

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος προανήγγειλε την Τετάρτη, μιλώντας στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για τους δράστες ειδεχθών και αποτρόπαιων εγκλημάτων, όπως το έγκλημα στα Γλυκά Νερά. Μεταξύ άλλων, όπως δημοσίευσε το capital.gr, προσδιορίζοντας το εύρος της νομοθετικής αλλαγής, ανέφερε ότι για τους δράστες των ειδεχθών εγκλημάτων θα προβλεφθεί στο εξής 20 χρόνια ως κατώτατο όριο έκτισης της ποινής των ισοβίων, αντί των 16 χρόνων που ισχύουν σήμερα.

«Το ζήτημα έχει ήδη συζητηθεί μεταξύ των μελών της επιτροπής παρακολούθησης ποινικού κώδικα, και υπάρχει πρόθεση αυστηροποίησης των ποινών, ειδικά για τα ειδεχθή εγκλήματα, τα σεξουαλικά εγκλήματα όλα αυτά που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη. Με τη νέα νομοθεσία όποιος καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη θα κάθεται περισσότερα χρόνια από σήμερα, θα υπάρξει μεγαλύτερος χρόνος πραγματικού εγκλεισμού» εξήγησε. Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι χρειάζεται ψυχραιμία και προσοχή για τις αναγκαίες αλλαγές για να μην υπάρχει αμφισβήτηση και να μη γίνουν μετά 2 – 3 χρόνια νέες αλλαγές.

Πυρά εξαπέλυσε κατά της  κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για αδικαιολόγητη σπουδή στο νόμο της, παρά τις ενστάσεις της ΝΔ, σε πολλά ζητήματα, όπως το ανώτατο όριο έκτισης ποινής για να έχει κάποιος το δικαίωμα της υφ’ όρων απόλυσης. «Αυτό δημιούργησε πολλά ζητήματα που τα βρίσκουμε μπροστά μας επαναλαμβανόμενες εγκληματικές συμπεριφορές αποφυλακισθέντων που δημιουργούν θέμα ασφάλειας στην κοινή γνώμη» είπε συγκεκριμένα.

Έκανε επίσης λόγο για σχεδόν πλημμεληματοποίηση της ενεργητικής δωροδοκίας, θέματα όπως την τρομοκρατία, τις υφ’ όρων απολύσεις των πολύϊσοβιτών και λειτουργίας της ποινικής δικαιοσύνης. «Είχαμε ήδη προλάβει και αυστηροποιήσει την ποινή για το βιασμό και τον ομαδικό βιασμό» σημείωσε. Πρέπει να δούμε με προσοχή και τα σεξουαλικά εγκλήματα κατά ανηλίκων, είναι τεράστιο θέμα που ανησυχεί όλη την κοινωνία» συμπλήρωσε.

Για την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης σημείωσε ότι αφενός πρέπει να αλλάξουμε το πλαίσιο των διαδικασιών για την απλούστευσή τους, αφετέρου να στελεχώσουμε το χώρο των δικαστικών υπαλλήλων με επιτυχόντες μέσω ΑΣΕΠ. «Έχουμε ικανό αριθμό δικαστών σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά μικρό αριθμό δικαστικών λειτουργών σε σχέση με την αναλόγια 1 δικαστικός λειτουργός προς 3 υπάλληλοι» αποσαφήνισε. Για το νόμο για τη συνεπιμέλεια έκανε λόγο για τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα και απέδωσε τις αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης σε μικροκομματικές σκοπιμότητες.

«Κάποια πράγματα φωτίζονται στη συνάφειά και όχι στην αυτοτέλειά τους, όσο σημαντική και αν είναι η τελευταία»

Τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης αναφορικά με την πρόθεση του για αυστηροποίηση των ποινών σχολίασε ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης, με ανάρτησή του. Για νομοθέτηση Κωδίκων με πρόχειρο τρόπο κάνει λόγο ο δικηγόρος και τοποθετήσεις στα τηλεοπτικά παράθυρα για ζητήματα που απαιτούν γνώση και νηφαλιότητα. Μάλιστα στην ανάρτησή του, θίγει και τις αλλαγές που θα φέρει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που βρίσκεται υπό ψήφιση στις οικογενειακές σχέσεις. «Ένα χωρισμένο ζευγάρι που το ωράριο και των δύο θα γίνει λάστιχο θα πρέπει να τηρεί το ωράριο επικοινωνίας με το παιδί με τρόπο που να μη διαταράσσεται η γαλήνη, η ισορροπία του παιδιού» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ολόκληρη η ανάρτησή του:

– Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο ίδιος που κατεβάζει το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου και τα ζητήματα της συνεπιμέλειας, έσπευσε να δηλώσει την πρόθεση αλλαγής του Ποινικού κώδικα επί το αυστηρότερο μετά το στυγερό έγκλημα στα Γλυκά Νερά. Δηλαδή, νομοθέτηση Κωδίκων στο ποδάρι και επί του πιεστηρίου, μόνο και μόνο για να προβληθεί το πρόσωπό του στα σχετικά ρεπορτάζ των ημερών (η ίδια ακριβώς πρακτική που ακολουθείται και στη μεταρρύθμιση του Οικογενειακού, όπου η εισήγηση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής αγνοήθηκε). Και τοποθέτηση στα παράθυρα των τηλεοράσεων για ζητήματα (όπως η αυστηροποίηση της υφ’ ορον απόλυσης), που απαιτούν γνώση, νηφαλιότητα και πάνω απ’ όλα στοιχεία: πχ από πού προκύπτει ότι οι απολυόμενοι υφ΄ όρον υποτροπιάζουν; Από πουθενά, είναι η απάντηση, εκτός αν επιλέξεις να απαντήσεις «μα το είπε ο Πάνος Σόμπολος»…

– Η ίδια κυβέρνηση που προωθεί το νομοσχέδιο για τα του οικογενειακού, προωθεί το εργασιακό νομοσχέδιο απορρύθμισης του ωραρίου και κατάργησης του 8ώρου. Θα μπορεί δηλαδή ο εργοδότης να αξιώσει ατομικά από τον κάθε εργαζόμενο (όχι μέσω σωματείου, αυτή είναι η κομβική αλλαγή) να κάνει το 8ωρο 10ωρο, ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης (χωρίς κόστος υπερωριών, κλπ). Αλλά αυτός ο εργαζόμενος είναι (ΕΚΠΛΗΞΗ!) η μάνα ή ο πατέρας του παιδιού του οποίου θέλει να ρυθμίσει την επιμέλεια ο νομοθέτης. Ένα χωρισμένο ζευγάρι που το ωράριο και των δύο θα γίνει λάστιχο θα πρέπει να τηρεί το ωράριο επικοινωνίας με το παιδί με τρόπο που να μη διαταράσσεται η γαλήνη, η ισορροπία του παιδιού, κλπ. Και μετά δώστου τα ερωτήματα: «Μα γιατί μαλώνουν τα ζευγάρια»; «Γιατί δεν έχουμε ήθη Σουηδίας;» και ούτω καθεξής.

Μόνο αν τα δεις όλα μαζί, βγάζουν νόημα…