Τις ανεπάρκειες αυτές επισημαίνει λεπτομερώς σε έκθεσή της ανεξάρτητη επιτροπή, η οποία παρουσίασε πρόσφατα τα πορίσματά της.

«Η έκθεση αυτή είναι πλήρης και συγκεκριμένη, σοβαρή και δυσάρεστη», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σχετικά με τα πορίσματα της επιτροπής.

Αυτή συμπεραίνει «μια ανεπάρκεια στη νορβηγική αγωγή για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων και για ετοιμότητα, η οποία ήταν πιο μεγάλη από αυτό που προέβλεπα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση προτίθεται να δράσει βάσει των συστάσεων της επιτροπής αυτής, πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ, όπως και η υπουργός Δικαιοσύνης Γκρέτε Φαρέμο.

Ο πρωθυπουργός και η υπουργός σημείωσαν εξάλλου ότι η κυβέρνηση θα ιδρύσει ένα νέο κέντρο επιχειρήσεων ώστε να βελτιωθεί η αντίδραση και ο συντονισμός της αστυνομίας.

Η Φαρέμο δήλωσε επίσης ότι μπορεί να δρομολογηθεί γρήγορα μια απαγόρευση των ημιαυτόματων όπλων.

Τα υπόλοιπα μέτρα που θα ληφθούν θα αφορούν τη βελτίωση της χρήσης των ελικοπτέρων του στρατού και αυτών των υπηρεσιών αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών, πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ.

Επίσης θα γίνονται, σύμφωνα με τον ίδιο, «πιο πολλές και καλύτερες ασκήσεις» μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών και τμημάτων για να βελτιωθεί η ετοιμότητά τους.

Στην έκθεση αυτή, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στις 13 Αυγούστου, επισημαίνεται ότι ο Μπρέιβικ θα μπορούσε να έχει συλληφθεί νωρίτερα από την αστυνομία.

Ο Μπρέιβικ καταδικάστηκε σε κάθειρξη 21 ετών την περασμένη εβδομάδα.

Στην έκθεση επικρίνεται επίσης η κυβέρνηση και άλλες αρχές στη χώρα επειδή δεν κατάφεραν να εφαρμόσουν μέτρα ασφαλείας τα οποία είχαν εγκριθεί. Μεταξύ αυτών συγκαταλεγόταν και μέτρο για τον αποκλεισμό ενός δρόμου που παρέχει πρόσβαση στα κυβερνητικά κτίρια, τα οποία αποτέλεσαν το στόχο της βομβιστικής επίθεσης που πραγματοποίησε στο Όσλο ο Μπράιβικ.