Την Δύση πίσω από την οργάνωση και την εφαρμογή της δολιοφθοράς στους αγωγούς Nord Stream1 και Nord Stream2 ισχυρίζεται ότι εντόπισε η ρωσική υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών.

Ο Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, δήλωσε πως: «Έχουμε υλικά που δείχνουν ένα δυτικό ίχνος στην οργάνωση και την εφαρμογή αυτών των τρομοκρατικών πράξεων».

Ο ίδιος δήλωσε σήμερα πως η Μόσχα έχει στη διάθεσή της στοιχεία που δείχνουν πως η Δύση έπαιξε ρόλο στις διαρροές από τους υποθαλάσσιους αγωγούς Nord Stream1 και Nord Stream2, οι οποίες απειλούν να τους θέσουν εκτός λειτουργίας σε μόνιμη βάση, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Οι κατηγορίες του Ναρίσκιν, αποτελούν την πιο άμεση κατηγορία ενάντια στην Δύση από Ρώσο αξιωματούχο, που έχει καταγραφή μέχρι τώρα σε ότι αφορά σε αυτό το θέμα.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως το «άνευ προηγουμένου σαμποτάζ» κατά των αγωγών Nord Stream ήταν «μια πράξη διεθνούς τρομοκρατίας».

Χασαγιάρ Φαρμανμπάρ, Σουηδός Υπουργός Ενέργειας: «Απίθανο να έγινε από οποιονδήποτε άλλον εκτός ενός κράτους»

«Είναι πολύ πιθανό ότι έγινε σκοπίμως και όχι από ατύχημα και είναι απίθανο να έγινε από οποιονδήποτε άλλον εκτός ενός κράτους χωρίς να έχει γίνει αντιληπτό νωρίτερα», δήλωσε ο σουηδός υπουργός Ενέργειας κατά την άφιξη του στην σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

«Και αυτό πρέπει να αντιμετωπισθεί υπό το πρίσμα της παρούσας κατάστασης ασφαλείας στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη», τόνισε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ερευνά την υπόθεση των διαρροών και έχει δηλώσει πως υποψιάζεται ότι ενέργεια «σαμποτάζ» βρίσκεται πίσω από τη ζημιά, η οποία εντοπίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Δανίας και της Σουηδίας.