Διακριτική μεταχείριση ταξιδιωτών, σκιώδη και επικίνδυνη διαχείριση των ελέγχων στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας και σοβαρές ρωγμές στο αφήγημα της κυβέρνησης για ενοχοποίηση της νεολαίας και των κινητοποιήσεων του περασμένου φθινοπώρου ως αιτία για την έλευση του δεύτερου κύματος προκαλεί το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, που δημοσιεύει τηλεφωνικά μηνύματα μεταξύ στελεχών της Πολιτικής Προστασίας που επικαλούνται τον Νίκο Χαρδαλιά για να επιτρέψουν σε τέσσερα μέλη της αποστολής ομάδας μπάσκετ να μπουν στη χώρα τον Οκτώβριο του 2020, παρότι φέρονται να έχουν βρεθεί με πυρετό κατά τη θερμομέτρησή τους από τις αρχές.

Συγκεκριμένα, κατά το δημοσίευμα και τα μηνύματα που παρατίθενται, ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» φέρεται να ενημερώνεται από τον αρμόδιο αξιωματικό της υπηρεσίας πως υπάρχει πρόβλημα με κάποια μέλη της αποστολής της Φενέρμπαχτσέ, η οποία έχει φτάσει στη χώρα για έναν αγώνα μπάσκετ με τον Παναθηναϊκό, στο πλαίσιο της Euroleague.

«Τέσσερα άτομα συνοδείας από τη Φενέρ έχουν πυρετό» φέρεται να ενημερώνει ο αξιωματικός, για να λάβει την απάντηση «να περάσει η ομάδα». Μεγαλύτερη έκπληξη όμως προκαλεί η απάντηση του επικεφαλής στην επιμονή του αξιωματικού που ρωτά «σίγουρα», με τον συνάδελφό του να του απαντά πως πρόκειται για «εντολή Χαρδαλιά, τελειώνετε», και να προσθέτει «στο πακιστανικό το τηλέφωνο». Σημειώνεται πως «πακιστανικά» λέγονται τα τηλέφωνα για τα οποία οι αρχές δεν έχουν στοιχεία για τον ιδιοκτήτη τους, και μέχρι σήμερα συναντώνται σε πλήθος ποινικών υποθέσεων και στο οργανωμένο έγκλημα, ώστε να μένουν εκτός «ραντάρ» αστυνομίας και άλλων υπηρεσιών.

Τα παραπάνω δεν είναι τα μόνα που προκύπτουν από το δημοσίευμα, καθώς στη συνέχεια δίνεται η εντολή σε πυροσβέστη να περάσει η αποστολή, με τον τελευταίο να απαντά «μην μπλέξουμε διοικητή, είναι και το ΕΚΑΒ εδώ», για να λάβει την εξοργιστική απάντηση «Σιγά μην μπλέξουμε, οι άλλοι έκαψαν 100 άτομα και πήραν και βαθμό». «Τέλειωνε […] μόνο σε αυτό το κινητό γιατί στα δικά μας έχομε στείλει πολλά» συνεχίζει ο επικεφαλής, με τον πυροσβέστη να απαντά «οκ» πιθανώς στο ίδιο τηλέφωνο, και τον επικεφαλής να επιμένει «Πακιστάν ρε».

Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα συμπληρώνεται από ένα ακόμα μήνυμα αξιωματικού, που αναφέρει «Εντολή του μεγάλου να περάσουν χωρίς έλεγχο. Έχει ενημερωθεί η ηγεσία. Ελπίζω να μην μας μπλέξουνε». Όπως σημειώνεται, την ίδια ημέρα, 22 Οκτωβρίου, ο αγώνας του Παναθηναϊκού με την Φενέρμπαχτσέ έληξε υπέρ του πρώτου, και πέντε ημέρες αργότερα άρχισαν να εμφανίζονται κρούσματα στην αθηναϊκή ομάδα, με το επόμενο παιχνίδι, με τη ρωσική Ζενίτ να αναβάλλεται, και στη συνέχεια να ακολουθούν αναβολές σε αρκετά ευρωπαϊκά παιχνίδια.

Αξίζει να σημειωθεί πως ώρες μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας, ήρθε ένα ακόμα δημοσίευμα του News247 για τις διαδικασίες ελέγχου στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας τις ίδιες ημέρες, το οποίο επικαλείται μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες δεν έλαβαν ποτέ χώρα έλεγχοι θερμοκρασίας στους ταξιδιώτες που έφτασαν στη χώρα μας με την αποστολή της τουρκικής ομάδας, και παρουσιάστηκαν μόνο τα «καθαρά» τους τεστ στις αρχές. Η δεύτερη μαρτυρία αναφέρεται σε παίκτη της ομάδας που είχε πυρετό και παρά ταύτα, όχι μόνο μπήκε στη χώρα, αλλά αγωνίστηκε και εμπύρετος.

«Διαψεύδει» και νίπτει τας χείρας του ο Χαρδαλιάς

Με καθυστέρηση πολλών ωρών, ο Νίκος Χαρδαλιάς αποφάσισε το μεσημέρι της Τετάρτης να απαντήσει στο δημοσίευμα, απειλώντας με αγωγή και μηνυτήρια αναφορά την εφημερίδα και την συντάκτρια του ρεπορτάζ.

«Πρόκειται για συκοφαντικό δημοσίευμα, το οποίο με μεθοδευμένο τρόπο κατασκευάζει αθλιότητες εις βάρος μου προσωπικά και με εμπλέκει σε ενέργειες για τις οποίες ουδεμία γνώση είχα ή έχω, τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου στην Πολιτική Προστασία. Ως εκ τούτου, άμεσα καταθέτω αφενός μεν αγωγή για τα όσα ψευδώς αναφέρονται για εμένα σε αυτό, αφετέρου δε μηνυτήρια αναφορά στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές προς άμεση διερεύνηση των καταγγελλομένων, ώστε η υπογράφουσα δημοσιογράφος και η σύνταξη της εφημερίδας να προσκομίσουν τα στοιχεία που διατείνονται ότι έχουν και να διερευνηθούν και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες άλλων εμπλεκόμενων προσώπων» αναφέρει αρχικά στην απάντησή του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ενώ στη συνέχεια παραθέτει σειρά «εξηγήσεων» που προκαλούν εκ νέου ερωτήματα.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως «ουδέποτε ενημερώθηκα προσωπικά ή ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και του ΕΚΑΒ για περιστατικό άφιξης τεσσάρων ατόμων – συνοδών της ομάδας μπάσκετ Fenerbahce με πυρετό στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ στη συνέχεια αναφέρεται στους ελέγχους που έγιναν στην ομάδα, υποστηρίζοντας πως στις αφίξεις στη χώρα μας δεν προβλέπεται διαδικασία θερμομέτρησης.

«Η ομάδα Fenerbahce αφίχθη στην Αθήνα στις 21 Οκτωβρίου 2020 με ειδική πτήση charter και όλα τα μέλη της οδηγήθηκαν στον καθορισμένο χώρο υποδοχής του αεροδρομίου, όπου πραγματοποιήθηκε ο σχετικός έλεγχος των απαιτούμενων για την είσοδό τους στη χώρα εγγράφων κατά την προβλεπόμενη διαδικασία (PCR test 72 ωρών και PLF) και σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα της Euroleague και της FIBA. Σημειωτέον ότι για όλες τις αφίξεις στη χώρα δεν προβλέπεται και δεν υπάρχει διαδικασία θερμομέτρησης» αναφέρει ο Ν. Χαρδαλιάς, υποστηρίζοντας ακόμα πως η μόνη «εμπλοκή» της Πολιτικής Προστασίας ήταν η έγκριση του αιτήματος για «κατ’ εξαίρεση» είσοδο της τουρκικής ομάδας δύο εβδομάδες νωρίτερα, στις 8 Οκτωβρίου, καθώς υπήρχε απαγόρευση πτήσεων από Τουρκία στην Ελλάδα.

«Η μόνη εμπλοκή της Πολιτικής Προστασίας αφορά στην έγκριση του αιτήματος της ομάδας του Παναθηναϊκού και της αεροπορικής εταιρείας FreeBird για κατ’ εξαίρεση έγκριση της εισόδου της Fenerbahce στη χώρα που υπεβλήθη στις 8 Οκτωβρίου 2020, εξαιτίας της απαγόρευσης πτήσεων από Τουρκία προς Ελλάδα την περίοδο εκείνη και η οποία δόθηκε σύμφωνα με τα πρωτόκολλα και τις υποχρεώσεις προς Euroleague και της FIBA» αναφέρει συγκεκριμένα.

Ακόμα πιο προκλητικά, αφού αποφεύγει να τοποθετηθεί στα σοβαρά ερωτήματα που προκαλούν οι αναφορές σε πακιστανικά τηλέφωνα, ο υφυπουργός καταλήγει να κατηγορεί την συντάκτρια του ρεπορτάζ για «αντιδεοντολογική, αντιδημοκρατική και στα όρια της εμμονικής ιδεοληψίας δημοσιογραφική συμπεριφορά», κατηγορώντας την για «φασιστικής λογικής επιλογές στοχοποίησης προσώπων για λόγους μικροπολιτικού οφέλους».

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ σε Χαρδαλιά

«Αντί για αοριστολογίες, επιθέσεις και σπασμωδικές κινήσεις, περιμένουμε από τον κ. Χαρδαλιά να δώσει άμεσα συγκεκριμένες απαντήσεις» καλεί τον υφυπουργό η αξιωματική αντιπολίτευση, παραθέτοντας σειρά ερωτημάτων, όπως:

1. Είναι ψεύτικα ή αληθινά τα sms των αξιωματικών της Πολιτικής Προστασίας του αεροδρομίου, που επικαλούνται εντολή του για να περάσουν χωρίς έλεγχο εμπύρετα μέλη της αποστολής της Φενερμπαχτσέ, λίγο πριν την επιβολή του δεύτερου λοκντάουν;

2. Εάν είναι αληθινά, αλλά παρόλα αυτά ισχυρίζεται ότι το περιεχόμενό τους είναι αναληθές, τότε περιμένουμε να καταθέσει άμεσα μήνυση εναντίον των υπευθύνων αξιωματικών και να παρέμβει εισαγγελέας για να ανοίξουν άμεσα τα κινητά τους τηλέφωνα.

3. Ποιος είναι ο «μεγάλος» που έδωσε «εντολή να περάσουν χωρίς έλεγχο», αφού «έχει ενημερωθεί η ηγεσία»; Αν ο «μεγάλος» δεν είναι ο κος Χαρδαλιάς, τότε ποιος είναι; Μήπως κάποιος ακόμη πιο ψηλά στη κυβερνητική ιεραρχία;

4. Τέλος περιμένουμε από τον κο Χαρδαλιά, πολιτικό προϊστάμενο των εν λόγω αξιωματικών να απαντήσει αν είναι εν γνώση του ότι κρατικοί αξιωματούχοι και συνεργάτες του μιλούν σε «πακιστανικά» τηλέφωνα για υπηρεσιακά θέματα. Ποιος ο λόγος, από ποιους φυλάγονται και ποιες οι παράνομες πράξεις που θέλουν να κρύψουν;​