«Θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, διαφαίνεται μία μικρή σταθεροποίηση. Δεν είμαστε, όμως, σε θέση αυτή τη στιγμή να πούμε κάτι οριστικό για το Πάσχα. Θα το δούμε όταν έρθει η ώρα του. Θα πρέπει να περιμένουμε να περάσουν οι μέρες, να δούμε πώς εξελίσσεται η πανδημία. Συνεχίζεται η πίεση στο Σύστημα Υγείας. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί» ανέφερε μεταξύ άλλων η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη το πρωί της Τρίτης στο Mega.

Εάν το παραπάνω ήταν το μόνο σήμα που επιχειρεί να στείλει η κυβέρνηση στους πολίτες, τότε η μόνη ανησυχία θα έπρεπε να είναι το πως το σύστημα υγείας θα αποσυμπιεστεί, καθώς και τα μέτρα που θα ληφθούν προς αυτόν τον στόχο. Ωστόσο, αντί γι’ αυτό, στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα συστημικά μέσα ενημέρωσης συντονίζονται με την «γραμμή» κυβερνητικών στελεχών που επιχειρούν να προωθήσουν το «Πάσχα στο χωριό», προτάσσοντας την πενιχρή προστασία που μπορούν να προσφέρουν τα self tests.

Την ίδια στιγμή, η πίεση που υφίσταται το σύστημα υγείας είναι μεγάλη, με την χθεσινή να περιγράφεται και πάλι ως μία από τις πλέον δύσκολες εφημερίες, με δεκάδες κρούσματα να εισάγονται στα εφημερεύοντα νοσοκομεία. «Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 32 εισαγωγές και εκκρεμούν άλλες 25 που θα παραμείνουν στη βραχεία νοσηλεία, μέχρι να μπορέσουμε να τους τακτοποιήσουμε» δήλωσε στο Mega η συντονίστρια της εφημερίας και υπεύθυνη των ΤΕΠ, Ζωή Γεωργοπούλου, υπογραμμίζοντας πως πλέον οι ασθενείς φτάνουν στο νοσοκομείο σε βαρύτερη κατάσταση. Από κοντά και ο διευθυντής β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, που την προηγούμενη ημέρα μιλούσε για «τριτοκοσμικές εικόνες» και «εφιαλτικές στιγμές» στα νοσοκομεία, υπογραμμίζοντας πως «μας έχει ξεφύγει για ακόμα μία φορά η πανδημία, έχουμε τρεις νεκρούς κάθε μια ώρα».

Παρά τα παραπάνω, δημοσίευμα της Καθημερινής αναφέρεται σε «Πάσχα στο χωριό με self test στο χέρι», περιγράφοντας το «σχέδιο της κυβέρνησης», θέτοντας ως ορόσημο για τις αποφάσεις την προσεχή Παρασκευή. Όπως αναφέρεται, το σχέδιο περιλαμβάνει άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό με τη χρήση των self test, θέτοντας ωστόσο ως «αστερίσκο» την εξέλιξη της πανδημίας τις προσεχείς δέκα ημέρες. Περιγράφουν ακόμα πως σε μία τέτοια περίπτωση, θα προβλέπονται «δειγματοληπτικοί μεν, σαρωτικοί δε» έλεγχοι στους εκδρομείς, και πως το αρνητικό selft test έως και 48 ώρες πριν την έξοδο θα είναι το «διαβατήριο» για μετακίνηση «στο χωριό».

Αξίζει να σημειωθεί πως «στο τραπέζι» φέρεται να έχει πέσει ένα ακόμα πιο περίτεχνο σχέδιο, που προβλέπει την μετακίνηση μεταξύ περιοχών που έχουν αντίστοιχη επιδημιολογική επιβάρυνση, το οποίο ακόμα και για τα συστημικά μέσα που το μεταφέρουν περιέχει «πολλά δομικά προβλήματα».

Στο μήκος κύματος του «Πάσχα στο χωριό» κινούνται και τα κυβερνητικά στελέχη που εμφανίστηκαν την Τρίτη στις τηλεοράσεις, με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη να αναφέρεται στα «δύο μεγάλα όπλα» του εμβολιασμού και των self test, και δηλώνοντας αισιόδοξος, στο πλαίσιο της συζήτησης για το Πάσχα.

«Αισθάνομαι ότι είμαστε πολύ πιο κοντά στην ελευθερία. Βεβαίως ακόμα είναι αρκετά νωρίς να μιλήσουμε για τους όρους και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες δυνητικά θα μπορούσαμε να βγούμε το Πάσχα και να έχουμε ένα Πάσχα διαφορετικό από το περσινό. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε πολύ περισσότερα όπλα» ανέφερε συγκεκριμένα μιλώντας στο OPEN, ενώ ανέφερε ακόμα πως αναμένονται οι εισηγήσεις εκ μέρους των επιστημόνων την επόμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται πως από τους πρώτους που έσπευσαν να ανοίξουν το παράθυρο του «Πάσχα στο χωριό» ήταν ο έτερος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου της κυβέρνησης, που τις τελευταίες εβδομάδες εμφανίζεται ως «σκιώδης υπουργός Υγείας», Άκης Σκέρτσος, περιγράφοντας μία κατάσταση κατά την οποία η ευθύνη για την πορεία της υγείας του μέσου πολίτη βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια του. Ο ίδιος υποστήριξε μεν πως είναι νωρίς για ανακοινώσεις που αφορούν το Πάσχα, όμως ήδη προδίκασε την ανακοίνωση της επέκτασης του μέτρου των self test σε λιανεμπόριο, μεταφορές, εστίαση και Δημόσιο. Μάλιστα, ο Α. Σκέρτσος υποστήριξε πως «μέχρι το Πάσχα θα έχουμε εμβολιάσει τουλάχιστον 2 εκατ. με τουλάχιστον μία δόση, άρα ένα σημαντικό κομμάτι θα αρχίσει να αποκτά αντισώματα, ένα άλλο κομμάτι ταυτόχρονα έχει νοσήσει, και έχουμε και τα self test και τα τεστ τα οποία πραγματοποιούνται. Άρα υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα να ελέγχουμε καλύτερα όσους νοσούν και αυτοί να λάβουν τα μέτρα τους και να περιοριστούν».

Με την τάση αυτή ευθυγραμμίστηκε την Τρίτη και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, δηλώνοντας στον ΣΚΑΪ πως η χρήση των self test αυξάνει τις πιθανότητες να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό το Πάσχα. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο άνοιγμα της εστίασης, το οποίο τοποθέτησε μετά το Πάσχα, ενώ προανήγγειλε ανακοινώσεις για περαιτέρω άνοιγμα του λιανεμπορίου, χωρίς click inside.

Ακόμη πιο «διαχυτική» με ένα τέτοιο σενάριο εμφανίστηκε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθηνάς – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, που μίλησε στο ίδιο κανάλι για «Ανάσταση στις εκκλησίες αλλά και στους εξωτερικούς χώρους με αποστάσεις πάνω από δύο μέτρα και μάσκες», μιλώντας για ενδεχόμενη άρση των απαγορεύσεων μετακίνησης από νομό σε νομό. Με τον ίδιο παρωχημένο τόνο, η ίδια υποστήριξε για τους εμβολιασμούς πως «μέχρι τα μέσα με τέλος Ιουνίου λογικά θα έχουν τελειώσει» και προς το τέλος Ιουνίου «να κάνουμε αυτή την σχετική ανοσία γύρω στο 55% που θα αισθανθούμε ασφαλείας μπαίνοντας στο καλοκαίρι, ανοίγοντας ξενοδοχεία, να αισθανόμαστε και πιο άνετα».

Το γεγονός πως εξετάζεται το Πάσχα στο χωριό με τη χρήση των self test επιβεβαιώνει και ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ρίχνοντας παράλληλα το βάρος στα τεστ. «Για να έχουμε άνοιγμα της κοινωνίας, με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, το αντίβαρο πρέπει να είναι τα τεστ. Αν αυτό γίνεται επαναλαμβανόμενα σε όσο το δυνατόν περισσότερο εργαζόμενους, θα είναι ένα όπλο, για να μπορέσουν να ανοίξουν οι δραστηριότητες με την μεγαλύτερη ασφάλεια» ανέφερε στο Mega, σημειώνοντας πως η άποψη της επιτροπής είναι πως πρέπει να γίνει καθολική χρήση των self test στους χώρους εργασίας. Αναφορικά δε με το Πάσχα, παραδέχτηκε πως εξετάζεται το άνοιγμα με χρήση των ίδιων προϊόντων, σημειώνοντας παράλληλα πως «είναι νωρίς ακόμα. Να δούμε αν μπορούμε να το χρησιμοποίησουμε».

«Να μην πάμε το Πάσχα στο χωριό για να κάνουμε ένα καλό καλοκαίρι»

Την ίδια ώρα, στον δημόσιο διάλογο κατατίθεται η αντίθετη άποψη από μέρος της επιστημονικής κοινότητας, με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη να τονίζει πως «θα πρέπει να μη ρίξουμε τις άμυνες, να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και τις μάσκες, τις αποστάσεις κλπ και να μεγιστοποιήσουμε την εφαρμογή των self test». Πιο συγκεκριμένα, για το Πάσχα, ο καθηγητής σημείωσε πως θα ήταν πιο συνετό «να μην κάνουμε στο χωριό γιατί θα ήταν καλό να κάνουμε ένα καλό καλοκαίρι, να μην γκρεμίσουμε αυτό που θα έχουμε χτίσει έως τότε, να το διατηρήσουμε και να το στερεώσουμε», ενώ εξέφρασε προβληματισμό και για το ενδεχόμενο άνοιγμα της εστίασης.

Το αδιέξοδο των κυβερνητικών σχεδίων για άνοιγμα στηριζόμενοι στα περιβόητα self test ανέδειξε ακόμα και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, που συχνά συντάσσεται απόλυτα με την κυβερνητική «αισιοδοξία» και τους αντίστοιχους σχεδιασμούς, ο οποίος παραδέχτηκε πως το αρνητικό self test «δεν μας εξασφαλίζει σε τίποτα» και ότι «υπάρχει 40% – 50% πιθανότητα να είναι ψευδώς αρνητικό το τεστ στο οποίο υποβάλλεται».

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα ήρθε στο φως ακόμα μία αποκαλυπτική έρευνα για την σημερινή κατάσταση εντός νοσοκομείων, αυτή του iMED Lab να καταγράφει επτά στους δέκα θανάτους από Covid στο δεύτερο κύμα της πανδημίας που σημειώθηκαν εκτός ΜΕΘ. Το 2020 εκτιμάται ότι καταγράφηκαν περίπου 8.300 περισσότεροι θάνατοι από τους στατιστικά αναμενόμενους, επτά στους δέκα θανάτους από COVID-19 κατά τη διάρκεια του δεύτερου «κύματος» της πανδημίας στην Ελλάδα συνέβησαν εκτός ΜΕΘ, ενώ τα περισσότερα νέα κρούσματα φαίνεται ότι εντοπίζονται σε επαγγελματικούς χώρους, καθώς σημειώνονται πολλαπλάσιες νέες συρροές συγκριτικά με άλλους ειδικούς χώρους, όπως κλειστές δομές, εκπαιδευτικά ιδρύματα και δομές υγείας.

Επτά στους δέκα θανάτους από Covid στο δεύτερο «κύμα» της πανδημίας συνέβησαν εκτός ΜΕΘ