Την ώρα που η «επιστροφή» του λοιμωξιολόγου, Σωτήρη Τσιόδρα, στην ενημέρωση για την πορεία της διαχείρισης της πανδημίας υπό το πρίσμα των ολοένα και αυξανόμενων κρουσμάτων έγινε με βάρος στην «ατομική ευθύνη» και αοριστίες για την αύξηση, φαίνεται να υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία.

«Ατομική ευθύνη» και αοριστίες για την έξαρση κρουσμάτων από Τσιόδρα – Χαρδαλιά

Στη Θεσσαλονίκη με δεκάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της περιοχής, το «Ιπποκράτειο», έχει μείνει χωρίς μοριακό αναλυτή, όπως αναδεικνύει ρεπορτάζ της efsyn.gr. Το ΑΧΕΠΑ και το «Ιπποκράτειο» δεν διαθέτουν πνευμονολογικές κλινικές και σύντομα λόγω της μη ανανέωσης συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού (διοικητικό προσωπικό, τραπεζοκόμοι) το Νοσοκομείο «Γεννηματάς» κινδυνεύει να μείνει με έναν τραυματιοφορέα σε κάθε εφημερία.

Μάλιστα, σε ανακοίνωση του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, περιγράφει αναλυτικά την κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη. «Σε κατάσταση συναγερμού ήταν την Παρασκευή 31 Ιουλίου το «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης, το οποίο εφημέρευε λόγω κορονοϊού. Στο νοσοκομείο καταγράφηκε η χειρότερη ημέρα με περιστατικά κορονοϊού από κάθε άλλη φορά, περιλαμβανομένων και των ημερών κορύφωσης της πανδημίας. Πρόκειται για χτύπημα καμπάνας για την Πολιτική Προστασία σχετικά με τη χαλάρωση που υπάρχει» σημειώνει, προσθέτοντας ότι την Παρασκευή «προσήλθαν στην εφημερία και εξετάστηκαν 100 ύποπτα κρούσματα. Τα μισά περίπου από τον γνωστό γάμο. Ευτυχώς τα περιστατικά δεν χρειάστηκαν νοσηλεία. Αναμένονται ακόμα τα αποτελέσματα από πολλούς συμμετέχοντες στον συγκεκριμένο γάμο. Προξενεί εντύπωση ότι πήραν μοριακό αναλυτή από το «Ιπποκράτειο» και τον πήγαν στο Νοσοκομείο της Ξάνθης και πανηγύριζαν. Το Νοσοκομείο της Ξάνθης έπρεπε να είχε από την αρχή μοριακό αναλυτή καινούργιο (αφού είχε τόσα κρούσματα) και όχι να μεταφέρουν το μηχάνημα του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης. Τώρα είναι αναγκασμένοι να στείλουν δείγματα στο ΑΧΕΠΑ και να βγαίνουν τα αποτελέσματα μία μέρα μετά…».

Μία Πνευμονολογική κλινική εφημερεύει σε ολόκληρη την Αττική

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του rizospastis.gr, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Πνευμονολογικής κλινικής του ΓΝΕ «Θριάσιο», όπου νοσηλεύονται ασθενείς με COVID-19, όμως εφημερεύει και για τα υπόλοιπα πνευμονολογικά περιστατικά, χωρίς να επικουρείται από άλλη Πνευμονολογική κλινική σε ολόκληρη την Αττική. Την επικίνδυνη αυτή κατάσταση, που διαμορφώνει εστία διάδοσης του ιού σε πνευμονολογικούς ασθενείς, επιβαρυμένους με άλλες ασθένειες, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου, τονίζοντας ότι τις μέρες εφημερίας της κλινικής δέχεται εισαγωγές ασθενών (συμπεριλαμβανομένων και ασθενών με SARS-CoV-2) από ολόκληρο το λεκανοπέδιο Αττικής, τα νησιά του Αιγαίου αλλά και από γειτονικές περιοχές (π.χ. πρώην νομοί Βοιωτίας, Κορινθίας και Αργολίδας).

Απαιτεί να ενισχυθεί άμεσα με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό η Πνευμονολογική κλινική, αφού «στην κλινική εργάζονται μόνο έξι ειδικευμένοι γιατροί, με αποτέλεσμα οι εσωτερικές εφημερίες της κλινικής να καλύπτονται μόνο από έναν πνευμονολόγο σε ενεργή εφημερία και έναν σε εφημερία ετοιμότητας, για μέχρι και εξήντα πέντε (65) ασθενείς, διασκορπισμένους σε τρεις διαφορετικούς ορόφους και επτά διαφορετικές κλινικές. Οι γιατροί αναγκάζονται να ξεπερνούν κάθε μήνα το προβλεπόμενο όριο εφημεριών, με αρνητικότατες συνέπειες για τη συνεχιζόμενη καταπόνηση των ίδιων και τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους ασθενείς».

Προσθέτει επίσης ότι «αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζεται η κάλυψη των βαρδιών με τον αναγκαίο αριθμό νοσηλευτών, ιδιαίτερα τη μέρα της εφημερίας και την επόμενη, ενώ παραβιάζεται η υποχρεωτική 11ωρη ανάπαυση μεταξύ δύο βαρδιών, δεδομένου ότι αναγκάζονται να εργαστούν σε συνεχόμενες βάρδιες (απόγευμα – πρωί ή πρωί – νύχτα), με αρνητικές επιπτώσεις για την καταπόνηση της υγείας τους και την ασφαλή λειτουργία της κλινικής».

Ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό σε νοσοκομεία

Να καλυφθούν άμεσα οι σοβαρές ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, ιδιαίτερα σε Μέσα Ατομικής Προστασίας, στα Νοσοκομεία της Σάμου και Ηρακλείου Κρήτης (ΠΑΓΝΗ) και σε όλες τις μονάδες Υγείας των νησιών, απαιτούν τα σωματεία εργαζομένων των παραπάνω νοσοκομείων, κατά το ίδιο ρεπορτάζ.

Στο Νοσοκομείο Σάμου, όπως καταγγέλλεται, σε όλα τα τμήματα υπάρχουν ελλείψεις σε γάντια και μάσκες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των ασθενών. Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις και στις υπόλοιπες δημόσιες μονάδες Υγείας.

Στο ΠΑΓΝΗ χορηγείται μια μάσκα σε κάθε εργαζόμενο για ολόκληρη 8ωρη βάρδια, υπάρχουν ελλείψεις ακόμα και σε γάντια.

Τα σωματεία σημειώνουν ότι αν και μεγαλώνουν οι πιθανότητες για αναζωπύρωση και εμφάνιση 2ου κύματος της πανδημίας, η κυβέρνηση δεν παίρνει τα απαραίτητα μέτρα. «Δεν έχει εξασφαλίσει με κεντρική προμήθεια την επάρκεια υγειονομικού υλικού, με προτεραιότητα στα Μέσα Ατομικής Προστασίας, ούτε έχει χορηγήσει επαρκή έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη των αυξημένων λειτουργικών αναγκών των δημόσιων μονάδων Υγείας. Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που έπρεπε να έχουν γίνει με συνοπτικές διαδικασίες, δεν έχουν γίνει», καταγγέλλεται ανάμεσα σε άλλα.

Στη Βουλή το ζήτημα της έλλειψης πνευμονολογικών κλινικών στα μισά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Το ζήτημα της έλλειψης πνευμονολογικών κλινικών στα μισά νοσοκομεία Θεσσαλονίκης εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊόυ που πλήττει, μεταξύ άλλων, το αναπνευστικό σύστημα, καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση την οποία συνυπογράφουν βουλευτές του κόμματος.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η βουλευτής Β Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, «σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη συγκυρία για τους ασθενείς με νοσήματα θώρακα, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, δύο από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, το Ιπποκράτειο και το ΑΧΕΠΑ, εξακολουθούν να μην διαθέτουν πνευμονολογικές κλινικές».

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας
ΘΕΜΑ: Χωρίς πνευμονολογικές κλινικές τα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, εν μέσω κορωνοϊού.

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη υγειονομική περίοδο, κατά την οποία ο κίνδυνος διάδοσης του κορωνοϊού παραμένει, το Ιπποκράτειο και το ΑΧΕΠΑ, δηλαδή δύο από τα μεγαλύτερα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, δεν διαθέτουν πνευμονολογικές κλινικές.
Είναι χαρακτηριστικό όταν τα εν λόγω νοσοκομεία εφημερεύουν, οι πνευμονολογικές κλινικές τους δεν λειτουργούν και κατά συνέπεια οι ασθενείς δεν έχουν πρόσβαση σε γιατρό της συγκριμένης ειδικότητας. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα στο «Έθνος»: «Οι ασθενείς είτε θα πρέπει να περιμένουν την επόμενη εφημερία των δύο άλλων νοσοκομείων της πόλης, του «Παπανικολάου» και του «Παπαγεωργίου» που διαθέτουν Πνευμονολογικές Κλινικές είτε – αν εισαχθούν – να διακομιστούν την επόμενη μέρα σε ένα από αυτά. Ακόμη, αν απαιτηθεί εξειδικευμένη νοσηλεία (π.χ. λόγω φυματίωσης) ή μια ιατρική πράξη που γίνεται μόνον από πνευμονολόγο (π.χ. βρογχοσκόπηση) θα χρειαστεί και πάλι μεταφορά του αρρώστου με ασθενοφόρο σε ένα από τα δύο νοσοκομεία που διαθέτουν πνευμονολογικές κλινικές. Το πρόβλημα αυτό οξύνθηκε ακόμη περισσότερο το τελευταίο διάστημα, καθώς η Πνευμονολογική Κλινική του ΕΣΥ στο «Παπανικολάου» μετατράπηκε σε κορoνοκλινική λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, με αποτέλεσμα να μειωθούν τα πνευμονολογικά κρεβάτια από 70 σε 34». (Μια στις δυο μέρες χωρίς Πνευμονολόγο η Θεσσαλονίκη – Επιστολή στον Κικίλια, 22.7.2020 https://www.ethnos.gr/ellada/116409_mia-stis-dyo-meres-horis-pneymonologo-i-thessaloniki-epistoli-ston-kikilia).
Ο Διευθυντής του Πνευμονολογικού Τμήματος ΕΣΥ – ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου», κ. Αδαμάντιος Χλωρός, επισημαίνει μάλιστα ότι: «Τα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης (σημ. Ιπποκράτειο και ΑΧΕΠΑ), δεν έχουν ούτε έναν πνευμονολόγο στη δύναμή τους για να εξυπηρετήσουν ούτε επείγοντα, ούτε τακτικά περιστατικά. Και αυτό συμβαίνει όταν ένα 10% των επισκεπτών στα επείγοντα αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα και ένα 7% των συνολικών εισαγωγών στα νοσοκομεία αφορούν πνευμονοπαθείς. […].Τα πνευμονολογικά περιστατικά αναλαμβάνουν στις εφημερίες σε ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο παθολόγοι-λοιμωξιολόγοι και τις περισσότερες φορές «όταν δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα την επόμενη μέρα ξεκινούν οι διακομιδές, ταλαιπωρώντας πολίτες και επιβαρύνοντας ιατρικό προσωπικό άλλων νοσοκομείων.»
Το πρόβλημα τέθηκε, επισήμως, προς τον Υπουργό Υγείας, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και Διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού κ. Σπύρο Ζακυνθινό. Με επιστολή του, τον περασμένο Μάιο, ο κ. Ζακυνθινός ζητούσε τη δημιουργία Πνευμονολογικών Κλινικών στα μεγάλα γενικά νοσοκομεία της Αττικής, Ιπποκράτειο, Ερυθρό Σταυρό, Λαϊκό, Ασκληπιείο Βούλας και αντίστοιχα στο ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, μέχρι σήμερα καμία ενέργεια δεν έχει γίνει και καμία πρωτοβουλία δεν έχει αναληφθεί.
Επειδή, το δικαίωμα στην υγεία είναι αναφαίρετο και συνταγματικά κατοχυρωμένο.
Επειδή, οι ασθενείς και οι χρόνια πάσχοντες με πνευμονικές νόσους, υποβάλλονται σε πρόσθετη ταλαιπωρία και επιβάρυνση της υγείας τους.
Επειδή, η διασφάλιση της ακώλυτης λειτουργίας του δημόσιου συστήματος υγείας και η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών σε αυτή είναι υποχρέωση της Πολιτείας.
Επειδή, και στο παρελθόν έγιναν ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος οι οποίες και δεν τελεσφόρησαν.
Επειδή, οι Πνευμονολόγοι είναι η κατεξοχήν ειδικότητα αιχμής ιδίως την περίοδο της πανδημίας του COVID-19.
Επειδή, η χώρα διέρχεται μια κρίσιμη υγειονομική περίοδο και οφείλει να είναι «οχυρωμένη» απέναντι σε κάθε μελλοντικό ενδεχόμενο κρίσης λόγω της πανδημίας.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Τι προτίθεται να κάνει ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα της μη λειτουργίας πνευμονολογικών κλινικών στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αμανατίδης Ιωάννης
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη
Κασιμάτη Ειρήνη
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Αθανάσιος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Πούλου Παναγιώτα
Ραγκούσης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης(Πάνος)
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Χρηστίδου Ραλλία