Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών υπογραμμίζει ότι η πανδημία του κορονοϊού βρήκε ρημαγμένο το δημόσιο σύστημα υγείας, καθώς κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων  και των μνημονίων που επιβλήθηκαν στη χώρα, η χρηματοδότηση για τα νοσοκομεία μειώθηκε σχεδόν κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

«Η πανδημία βρήκε το δημόσιο σύστημα υγείας ρημαγμένο από προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή. Τραγικά υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία, με συνθήκες πολέμου στις εφημερίες, με πολύμηνες αναμονές για ιατρική εξέταση, με δεκάδες κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, με υποτυπώδη έως ανύπαρκτη την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Το 2013 η κυβέρνηση της Ν.Δ. έβαλε λουκέτο σε νοσοκομεία, τα οποία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, δεν άνοιξε ποτέ. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. πετσόκοψε την κρατική χρηματοδότηση για την υγεία, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την ψαλίδισε κι άλλο. Μόνο τα τελευταία 5 χρόνια η κρατική χρηματοδότηση για τα δημόσια νοσοκομεία μειώθηκε κατά σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι το δημόσιο σύστημα υγείας, 11 χρόνια μετά την επιδημία της “νέας γρίπης” το 2009, να βρεθεί τελείως ανοχύρωτο, πολύ πίσω από τις ανάγκες αλλά και από τις δυνατότητες που προσφέρει σήμερα η επιστήμη».

«Ανταμοιβή των συμβασιούχων με απόλυση»

Σχετικά με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την πρόσληψη προσωπικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, η Α. Ρέτζιου δηλώνει πως αυτό δεν έχει τηρηθεί, αλλά και ότι τα όσα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση είναι σταγόνα στον ωκεανό συγκριτικά με τις ανάγκες που υπάρχουν. Πρόσθεσε ότι οι συμβασιούχοι που προσλαμβάνονται θα «ανταμειφθούν» με απόλυση μετά την κρίση της πανδημίας και επισήμανε πως είναι μονόδρομος η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

«Έχει εξαγγείλει 4.200, αλλά έχει τοποθετηθεί μόλις το 50%. Αλλά και το σύνολο των προσλήψεων να γίνουν, αυτές είναι σταγόνα στον ωκεανό των τραγικών ελλείψεων σε έμψυχο δυναμικό. Πολύ περισσότερο αν λάβουμε υπόψη ότι τουλάχιστον το 10% των κρουσμάτων είναι υγειονομικοί που αναγκαστικά βγαίνουν εκτός μάχης.

Αν λάβουμε υπόψη ότι οι κενές οργανικές θέσεις, σύμφωνα με τους υπάρχοντες οργανισμούς, σε γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό ανέρχονται στις 30.000, το ζήτημα της επαρκούς στελέχωσης δεν λύνεται με εμβαλωματικές λύσεις. Σε τελική ανάλυση, αυτό που κυριαρχεί στα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της επιδημίας είναι το κριτήριο του κόστους–οφέλους, είναι το γεγονός ότι η υγεία του λαού είναι εμπόρευμα. Γι’ αυτό, αντί να προσλάβει μόνιμο προσωπικό, αντί να προσλάβει τους πάνω από 2.000 γιατρούς που έχουν βάλει υποψηφιότητα για τις 943 θέσεις επιμελητών Β’, προσλαμβάνει συμβασιούχους, τους οποίους μάλιστα θα «ανταμείψει» μετά την επιδημία απολύοντάς τους. Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτό γράφει η σύμβαση των γιατρών που προσλαμβάνονται τώρα. Ότι η σύμβασή τους μετά από έναν χρόνο “λύεται αυτοδίκαια”.

Όσο για τον εθελοντισμό, είναι άλλο πράγμα η συγκινητική προσφορά των μελλοντικών συναδέλφων μας, των φοιτητών της Ιατρικής, οι οποίοι θέλουν να προσφέρουν με ανιδιοτέλεια και να συμβάλουν στο πλευρό μας στον αγώνα για την υπεράσπιση της υγείας του λαού μας, και άλλο πράγμα η προσπάθεια της κυβέρνησης με μπαλώματα και με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος να λύσει το πρόβλημα της στελέχωσης. Η λύση είναι μία: μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ένταξη και των περίπου 60.000 ιδιωτών γιατρών στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιδημίας, οι οποίοι θα αναλάβουν την εξέταση, παρακολούθηση και θεραπεία των ασθενών».

«Άμεση επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ»

Δήλωσε ότι παρά τους κομπασμούς της κυβέρνησης οι κλίνες ΜΕΘ δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση, καθώς ο αριθμός είναι κάτω από 1.000, ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν 3.500 κλίνες. Υπογράμμισε ότι απαιτούν να αναπτυχθούν εδώ και τώρα όσες κλίνες ΜΕΘ χρειάζονται και να επιταχθούν οι 350 κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, χωρίς «μίσθωση» προς όφελος των ιδιωτικών κλινικών.

«Η κυβέρνηση κομπάζει για τις 85 νέες κλίνες που προστέθηκαν στις περίπου 600 που διέθετε το δημόσιο σύστημα υγείας πριν από την επιδημία. Λέει επίσης ότι ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου και εφόσον οι συνθήκες χειροτερέψουν, έχει σχέδιο για ανάπτυξη περισσότερων κλινών, ακόμα και να ξεπεραστεί ο αριθμός των 1.000 κλινών ΜΕΘ. Το ίδιο έλεγε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Έλεγε χαρακτηριστικά: “το ΕΣΥ διέθετε επί των ημερών μας τις περισσότερες ενεργές κλίνες ΜΕΘ και τις λιγότερες κλειστές των τελευταίων χρόνων”. Είναι γνωστό, και οι ίδιοι το ομολογούν ότι το 10% των νοσοκομειακών κλινών θα έπρεπε να είναι κλίνες ΜΕΘ. Δηλαδή, 3.500 κρεβάτια. Γιατί δεν ήταν στον σχεδιασμό καμίας κυβέρνησης; Γιατί δεν είναι στον σχεδιασμό τους ακόμα και τώρα, εν μέσω πανδημίας; Γιατί από τη σκοπιά τους η εξειδικευμένη θεραπεία των ΜΕΘ είναι “κόστος”.

Για εμάς το ζήτημα μπαίνει τελείως διαφορετικά: ποιες είναι οι ανάγκες σε κλίνες ΜΕΘ, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες που αντικειμενικά υπάρχουν σήμερα για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Γιατί όπως έλεγε ο Τσε Γκεβάρα, “η ζωή ενός ανθρώπινου πλάσματος αξίζει ένα εκατομμύριο φορές περισσότερο από την περιουσία του πιο πλούσιου ανθρώπου στη γη”. Γι’ αυτό απαιτούμε να αναπτυχθούν εδώ και τώρα όσες κλίνες ΜΕΘ χρειάζονται και να επιταχθούν οι 350 κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα. Επίταξη και όχι μίσθωση “με το αζημίωτο” των κρεβατιών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα. Δεν ανεχόμαστε να αισχροκερδούν οι κλινικάρχες σε τόσο κρίσιμες στιγμές για την υγεία του λαού μας».

«Δεν γίνεται αυτοδιάγνωση και αυτοθεραπεία»

Ερωτηθείσα για το μήνυμα της κυβέρνησης να μένουν οι πολίτες στα σπίτια τους, κατήγγειλε υποκριτική συμπεριφορά, επισημαίνοντας ότι είναι εγκληματικό να μην παρακολουθούνται από γιατρούς οι άνθρωποι που πάσχουν από χρόνια σήματα, καθώς είναι αδύνατη η αυτοδιάγνωση και η αυτοθεραπεία από τους ασθενείς.

«Να συστήνεις σε κάποιον να μείνει στο σπίτι χωρίς να έχεις εξασφαλίσει την παρακολούθησή του, ακόμα και αν έχει ήπια κλινικά συμπτώματα, χωρίς να έχεις εξασφαλίσει την ιατρική παρακολούθηση αυτών που έχουν χρόνια νοσήματα (καρδιαγγειακά, διαβήτη, καρκίνο), είναι εγκληματικό δεδομένης της απουσίας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Αλήθεια, πόσοι ασθενείς διαθέτουν οικογενειακό γιατρό στον οποίο μπορούν να απευθυνθούν; Και τι θα κάνει ο ασθενής που θα “πειθαρχήσει” και θα κάτσει στο σπίτι του; Αυτοδιάγνωση και αυτοθεραπεία; Η λύση είναι μία. Άμεσα, χθες, έπρεπε να έχει γίνει η στελέχωση με μόνιμο προσωπικό των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με την ένταξη στο κρατικό σχέδιο των ιδιωτών γιατρών με τους ίδιους μισθολογικούς και εργασιακούς όρους με τους γιατρούς του ΕΣΥ για τη δωρεάν εξέταση, παρακολούθηση και θεραπεία των ασθενών».

«Λογαριαζόμαστε τώρα»

Σχετικά με την επόμενη μέρα μετά την πανδημία, τόνισε πως οι γιατροί θα δώσουν το μήνυμα τους στην κινητοποίηση της 7ης Απριλίου και ξεκαθάρισε ότι τώρα είναι η στιγμή να λογαριαστούμε με αυτούς που έχουν την αποκλειστική ευθύνη για το χάλι της δημόσιας υγείας.

«Εμείς θέλουμε η επόμενη μέρα να μας βρει δυνατούς και υγιείς. Με ανοσία απέναντι στον Covid-19. Xωρίς ανοσία απέναντι σε όλα αυτά που θέλουν να επιβάλουν σε βάρος μας αξιοποιώντας την επιδημία. Γι’ αυτό μένουμε δυνατοί. Λογαριαζόμαστε τώρα με αυτούς που έχουν την αποκλειστική ευθύνη για το χάλι της δημόσιας υγείας. Γι’ αυτό στις 7 Απρίλη σπάμε το σιωπητήριο. Δυναμώνουμε τη φωνή της διεκδίκησης για ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας».