Μετά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που πραγματοποιήθηκε τη Πέμπτη μεταξύ του αμερικανικού κράτους και της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis, η εταιρεία κλήθηκε να πληρώσει στις ΗΠΑ περίπου 350 εκατομμύρια δολάρια για δωροδοκίες που διέπραξε σε ξένες χώρες. Οι ποινές στην εταιρεία επιβλήθηκαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και την Επιτροπή κεφαλαιαγοράς, μετά από μακρόχρονη έρευνα των αμερικανικών αρχών για τη διερεύνηση υποθέσεων:

  • δωροδοκίας ιατρών και νοσοκομείων στην Ελλάδα για να συνταγογραφούν «φαρμακευτικά προϊόντα με την επωνυμία της Novartis»
  • δωροδοκιών για την προώθηση των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων στο Βιετνάμ
  • παραποίηση των οικονομικών της αρχείων προκειμένου να αποκρύψει τις παραπάνω δραστηριότητες

Εξωδικαστικός συμβιβασμός 300 εκατ. δολ. της Novartis στις ΗΠΑ για τη δράση της στην Ελλάδα σε φόντο εγχώριας συγκάλυψης

Επιπλέον τα έγγραφα της εξωδικαστικής απόφασης της εταιρείας είναι ξεκάθαρα ως προς τη δωροδοκία και αξιωματούχων του ελληνικού κράτους πέραν ιατρών και νοσοκομείων. Ωστόσο στην Ελλάδα η υπόθεση θεωρείται από την κυβέρνηση «σκευωρία» με τον εν λόγω ισχυρισμό αντί να εξαλείφεται, μετά τις αποκαλύψεις των ντοκουμέντων στις ΗΠΑ, αντιθέτως να εντείνεται.

Διαστρέβλωση του εξωδικαστικού συμβιβασμού της Novartis με κυβερνητική βούλα

Παρόλα αυτά οι μέτοχοι της εταιρείας αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος του σκανδάλου και έχοντας χάσει χρήματα από την πτώση της αξίας των μετοχών τους, σύμφωνα με το «Associated Press», όπου δημοσίευσε το δελτίο Τύπου, αποφάσισαν να αναθέσουν σε μια πολυεθνική δικηγορική εταιρεία την έρευνα σχετικά με το αν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας παραβίασαν τις υποχρεώσεις τους και τα καθήκοντά τους εναντίον των μετόχων. Μάλιστα στο τέλος της έρευνας θα διευκρινιστεί αν τα μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας οφείλουν να αποζημιώσουν τους μετόχους.