Ο υπουργός Επικρατείας διαμηνύει όμως ότι η κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει οριστικά το θέμα, βασιζόμενη στη συμφωνία του καλοκαιριού με τους εταίρους, η οποία αναφέρει ακριβώς ότι η συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Ο κ. Παππάς, μιλώντας στο News247, εκτιμά ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες ώστε η διαχείριση της οικονομικής κρίσης να καταστεί μία καθαρά ευρωπαϊκή υπόθεση, δηλαδή να αποχωρήσει το ΔΝΤ και προτείνει ως αντικαταστάτη τον ESM.
“Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι μέσο για να ανατάξουμε την οικονομία, όχι δικαιολογία για να την καταστρέψουμε με συνταγή ΔΝΤ. Άρα αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να βεβαιωθούμε ότι θα κλείσει η αξιολόγηση χωρίς μέτρα που ακυρώνουν τις όποιες δυνατότητες της οικονομίας έχουν διαφανεί αυτή τη στιγμή και μετά, όπως έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους μας, να συζητήσουμε με ειλικρίνεια το θέμα του χρέους και να δώσουμε μία οριστική λύση”, λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος ξεκαθαρίζοντας οριστικά τη στρατηγική της κυβέρνησης ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα.
Aπόσπασμα από τη συνέντευξη του Νίκου Παππά
-H αντιπαράθεση με το ΔΝΤ κυριαρχεί στην επικαιρότητα. Λίγο έχουμε μπερδευτεί και με τις δηλώσεις του κ.Σταθάκη για το τι θέλουμε σε σχέση με το χρέος, για το αν είναι βιώσιμο ή δεν είναι Θέλω λοιπόν μία ξεκάθαρη απάντηση: Είναι προτεραιότητα για σας το χρέος; Ή θα προτιμούσατε να κλείσει η αξιολόγηση άμεσα χωρίς περαιτέρω σκληρά μέτρα και να δούμε το χρέος σε δεύτερο χρόνο;
-«Κυρία Σαμαρά το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους καθίσταται σημαντικό διότι απώτερος στόχος είναι η ανασύνταξη και ανάταξη της οικονομίας. Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι μέσο για να ανατάξουμε την οικονομία, όχι δικαιολογία για να την καταστρέψουμε με συνταγή ΔΝΤ. Άρα αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να βεβαιωθούμε ότι θα κλείσει η αξιολόγηση χωρίς μέτρα που ακυρώνουν τις όποιες δυνατότητες της οικονομίας έχουν διαφανεί αυτή τη στιγμή και μετά, όπως έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους μας, να συζητήσουμε με ειλικρίνεια το θέμα του χρέους και να δώσουμε μία οριστική λύση.
-Άρα λοιπόν προτεραιότητα είναι να κλείσει αυτή τη στιγμή η αξιολόγηση χωρίς να περιλαμβάνει μία συμφωνία για το χρέος άμεσα. Δηλαδή δε θα πάμε σε μία συζήτηση για απομείωση του χρέους το καλοκαίρι, αλλά να ξεκινήσει η συζήτηση το καλοκαίρι και να ολοκληρωθεί στα τέλη του χρόνου;
«Η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση. Όχι επειδή το λέμε εμείς, αλλά επειδή έτσι έχουμε συμφωνήσει. Ας μείνουμε λοιπόν στα συμφωνηθέντα και όπως έχω πει και σε άλλη περίπτωση, εάν το ΔΝΤ επιθυμεί να αλλάξει η συμφωνία ή παράμετροι της συμφωνίας, θα πρέπει να πείσει και το Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής και τα κοινοβούλια των άλλων ευρωπαϊκών χωρών που θα κληθούν την καινούρια συμφωνία να την επικυρώσουν».
-Πόσο μακριά θα πάτε την κόντρα με το ΔΝΤ και γιατί ξαφνικά τέτοιο μπαϊράκι; Δεν ξέρατε τις απόψεις του;
«Το ΔΝΤ είναι στο πρόγραμμα επειδή το ζήτησαν άλλες χώρες, όχι επειδή το ζήτησε η Ελλάδα. Η Ελλάδα είχε την άποψη ότι θα έπρεπε η Ευρώπη να χρησιμοποιήσει το θεσμικό της βάθος και το θεσμικό της εκτόπισμα, ούτως ώστε να λύσει το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης με το δικό της τρόπο. Άλλες χώρες επέμειναν. Χάριν της συμφωνίας, εμείς αυτό το αποδεχθήκαμε. Η συμφωνία αυτή εφαρμόζεται. Έχουμε οικονομικά αποτελέσματα πολύ καλύτερα από αυτά που περίμεναν όλοι όταν κλείσαμε τη συμφωνία. Το ΔΝΤ καλείται να αποφασίσει εάν αυτές οι ρυθμίσεις που προβλέπονται στη συμφωνία το καλύπτουν ή όχι. Πέραν τούτου… »