«To Yπουργείο Παιδείας έκανε στην πρώτη φάση των προσλήψεων περίπου 28.000 προσλήψεις αναπληρωτών/τριών, ενώ τα κενά που δήλωσαν οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Όχι το συνδικαλιστικό κίνημα, όχι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΟΕ, οι τοπικοί σύλλογοι, τα τοπικά εκπαιδευτικά Σωματεία. Αλλά οι Διευθυντές Εκπαίδευσης, δηλαδή το πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Παιδείας. Και οι Διευθυντές Εκπαίδευσης πάντα προσπαθούν να μειώσουν τα κενά» εξήγησε η κ.Ρέππα, μιλώντας στη «Φάρμα των Ζώων» του TPP
Ένας μέρος αυτών των κενών θα καλυφθεί, όπως υπόσχεται το Υπουργείο με νέες προσλήψεις αναπληρωτών/τριών, σε επόμενες «φάσεις». Το ερώτημα φυσικά είναι εδώ, γιατί να ξεκινάει η χρονιά με 20.000 κενά και ένα μέρος αυτών να καλύπτεται σταδιακά, τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο, ίσως ακόμα και τον Μάρτιο.
«Η απάντηση είναι μία και μοναδική, γιατί κόβουν τα χρήματα για την εκπαίδευση. Εγώ θα σας έβαζα και ένα ακόμα ερώτημα: Γιατί να υπάρχουν αναπληρωτές; Όταν στην εκπαίδευση, έχουμε κάθε χρόνο περίπου 50.000 αναπληρωτές/τριες, αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Υπάρχουν συναδέρφισσες και συνάδερφοι μας που είναι 12 χρόνια αναπληρωτές/τριες. Δηλαδή θα έπρεπε τα σχολεία να έχουν μόνιμο προσωπικό και όχι ανθρώπους που θα γυρνάνε από το ένα μέρος στο άλλο, χωρίς να αναπτύσσουν καν παιδαγωγική σχέση με τους μαθητές τους και με τους υπόλοιπους συναδέρφους/ισσες τους»
«Έχουμε σχολεία, όπου ενώ είναι στο πρόγραμμά τους να έχουν Θεατρική αγωγή και Εικαστικά, δεν έχουν καλύψει τα σχολεία αυτά με αυτές τις ειδικότητες. Και υποχρεώνουν τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς να καλύψουν αυτές τις ανάγκες» ανέφερε σε άλλο σημείο.
Τόνισε επίσης ότι «είναι πάρα πολύ σοβαρά ζητήματα αυτά για την εκπαίδευση, κινητοποιούν μεγάλο μέρος των εκπαιδευτικών και φυσικά, στην πραγματικότητα, χτυπούν το δημόσιο σχολείο. Γιατί αυτά δεν έχουν να κάνουν μόνο με εργασιακά μας δικαιώματα. Μέσα από αυτόν τον τρόπο σπρώχνεται η ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και η εμπορευματοποίησή της»
Πρόκειται για τις ασάφειες και τα προβλήματα που καταγράφηκαν για ακόμα μία χρονιά στην πλατφόρμα του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΠΣΥΔ). Εκπαιδευτικοί με χρόνια προϋπηρεσίας καταβαραθρώθηκαν στη λίστα, μένοντας άνεργοι τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια.
«Περίπου 5.000 συναδέρφισσες και συνάδερφοί μας βρεθήκανε είτε εκτός εντελώς από τους πίνακες των αναπληρωτών, είτε βρεθήκανε σε πολύ διαφορετική θέση, με αποτέλεσμα σήμερα να μη δουλεύουν ή να δουλεύουν σε πολύ μακρινά μέρη, γιατί υπήρξε η υπόθεση των λαθών στους πίνακες, όπου η πλατφόρμα τους πέταξε έξω. Και με έναν πολύ κυνικό τρόπο το Υπουργείο Παιδείας είπε ότι: “εμένα δεν με ενδιαφέρει αν έγινε λάθος”» εξήγησε η Ντίνα Ρέππα