Η υπόθεση είναι ότι η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα, το οποίο ολοκληρώνεται την 1η Ιανουαρίου, και δεν θα υπάρχει ένα νέο πρόγραμμα όπως είχε προηγουμένως, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ολλανδικό κανάλι RTLZ, όπως μεταδίδει το Bloomberg
SOOC
«Η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα που λήγει στο τέλος του έτους και δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα σαν και το υφιστάμενο» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ σε δηλώσεις του στο ολλανδικό κανάλι RTLZ.
Όπως είπε αυτό που είναι βέβαιο είναι πως το σημερινό πρόγραμμα με τα συγκεκριμένα δάνεια και τους όρους θα τελειώσει στο τέλος του έτους. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση για το τι θα συμβεί με την Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου.
Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει με ένα σταθερό και κατ' αρχήν ανεξάρτητο τρόπο και τόνισε ότι δεν θα υπάρξει ένα πρόγραμμα με προκαθορισμένα ποσά.
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως η χώρα δεν είναι ακόμα σε πολύ ισχυρή θέση, αλλά και ότι η οικονομία δεν έχει γίνει ακόμα πολύ ανταγωνιστική καθώς υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν.
Ο Βενιζέλος το βιολί του
Αισιόδοξος ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
O κ. Βενιζέλος είπε ότι «συνεχίσαμε την συζήτηση ενόψει των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους μας, γιατί όπως ξέρετε αναμένουμε την επιστροφή της τρόικας, το κλείσιμο αυτής της συζήτησης και το άνοιγμα της νέας σελίδας. ΄Αρα, κάνουμε, όπως είπαμε και χθες, διπλή δουλειά επί της ουσίας για το μέλλον. Όχι μόνο για το παρόν, για τα τρέχοντα θέματα». Σημείωσε ότι η τρόικα θα επιστρέψει «το ταχύτερο δυνατό, έτσι ώστε να προλάβουμε το χρονοδιάγραμμα. Ο στόχος είναι όλα να έχουν λήξει μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου».
Σε ερώτηση «αν θα προλάβουμε» απάντησε θετικά σημειώνοντας ότι «εν πάση περιπτώσει θα προλάβουμε πριν προκύψουν ανάγκες. Γιατί έχουμε ένα σχεδιασμό, ο οποίος μας επιτρέπει να φτάσουμε σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, σε μια συμφωνία- όπως σας είπα- σίγουρα πριν από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Σε άλλη ερώτηση για το αν οι δανειστές συνεχίζουν να διατυπώνουν ενστάσεις απάντησε: «Όχι ενστάσεις. Έχουν ορισμένες απόψεις κι εμείς έχουμε τις δικές μας με βάση τις προτεραιότητες της χώρας, γιατί η χώρα έχει ανάγκη από κάποια πράγματα. Η δική τους εντύπωση μπορεί να είναι διαφορετική για κάποια άλλα πράγματα, αλλά εμείς προτάσσουμε πάντα το δικό μας συμφέρον, τη δική μας οπτική γωνία, την εθνική, την αναπτυξιακή, την κοινωνική».
Ερωτηθείς για το «αν υπάρχει πιθανότητα να μην έχει βρεθεί λύση με την τρόικα μέχρι το τέλος του έτους» είπε: «Όχι. Θα έχει βρεθεί λύση σε όλα, αλλά βεβαίως αυτό που έχει σημασία δεν είναι μόνο να έχουμε μια λύση με την τρόικα αλλά να έχουμε κι ένα κλίμα εσωτερικό συναίνεσης και σταθερότητας, που στηρίζει την οικονομία και προστατεύει τις θυσίες του ελληνικού λαού και τα επιτεύγματά μας, τα δημοσιονομικά».
Αναφέρθηκε και στην συνάντηση με τους εκπροσώπους των τραπεζών: «Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση που είχαμε με τις τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες που πέρασαν με επιτυχία τα stress tests. Κάναμε συνάντηση με τις τράπεζες ως θεσμούς της εθνικής οικονομίας, όχι με τους τραπεζίτες. Και κάναμε συνάντηση με στόχο τα οφέλη από τη σταθεροποίηση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος να περάσουν στην οικονομία και την κοινωνία, στις επιχειρήσεις, στην κοινωνία, στα νοικοκυριά. ΄Αρα, τώρα μπορούμε να είμαστε πολύ πιο βέβαιοι ότι θα λυθούν προβλήματα. Προβλήματα ρευστότητας για τις επιχειρήσεις, προβλήματα επενδύσεων, προβλήματα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας αλλά και προβλήματα κοινωνικά που αφορούν την κάθε απλή οικογένεια, η οποία έχει άγχος και αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα.
Τέλος αναφέρθηκε στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας λέγοντας «είναι προφανές και δεν χρειάζεται καν να το συζητήσουμε αυτό, ότι το τραπεζικό σύστημα δεν ενδιαφέρεται να κάνει πλειστηριασμούς των μικρών και μεσαίων ακινήτων πρώτης κατοικίας, για τα νοικοκυριά τα οποία είναι φτωχά ή μεσαία. Λοιπόν, αυτά είναι θέματα που τα λύνουμε με ευκολία τώρα, επειδή κρατήσαμε όρθια την ελληνική οικονομία».
Σε ερώτηση τέλος για το αν το ασφαλιστικό είναι στην συζήτηση απάντησε ότι είναι μόνο για διοικητικού χαρακτήρα θέματα, όχι για την ουσία που αφορά τον συνταξιούχο και πρόσθεσε ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις.
Διφορούμενα μηνύματα από τις Βρυξέλλες για την επιστροφή της τρόικας
«Η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα μόλις η Ελλάδα εμφανίσει πρόοδο», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Mina Andreeva, τόνισε πως «υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς που θέλουμε να δούμε πρόοδο, αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις που να έχουν οριστεί».
Ωστόσο, σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκαν τοποθετήσεις αξιωματούχων της Ε.Ε που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ανέφεραν ότι, εντός των προσεχών ημερών, ενδεχομένως και μέσα στο Σαββατοκύριακο, θα επιστρέψει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, η τρόικα στην Αθήνα.
Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, η τρόικα αναμένει εντός της εβδομάδος τις απαντήσεις των ελληνικών Αρχών σε σειρά από ζητήματα που έχουν τεθεί και αμέσως μετά οι επικεφαλής της προτίθενται να επιστρέψουν στην Αθήνα για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης.
Ο ίδιος αξιωματούχος υπογράμμισε την ανάγκη να κλείσει θετικά η εν λόγω αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, έως το τέλος του έτους, τονίζοντας την ανάγκη η Ελλάδα να επιταχύνει τις προσπάθειές της. Σημείωσε δε ότι ο χρόνος πιέζει, λέγοντας ότι ως το τέλος του έτους απομένουν μόνο δύο συνεδριάσεις της Ευρωομάδας (τέλη Νοεμβρίου και 8 Δεκεμβρίου) και πως θα πρέπει να υιοθετηθούν αποφάσεις από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια. «Αν δεν είναι φιλόδοξη η ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης θα είναι αρκετά δύσκολο να πεισθούν κάποια κράτη-μέλη για συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Σε ό,τι αφορά θέματα της διαπραγμάτευσης που παραμένουν «ανοιχτά», ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια «σχετική ελαστικότητα», «περιορισμένη βέβαια», από την πλευρά των κρατών- μελών, υπό την έννοια ότι η εφαρμογή ορισμένων θεμάτων μπορεί να μεταφερθεί στο 2015. Ανέφερε, ακόμη, ότι η τρόικα κατανοεί ως έναν βαθμό πως δεν μπορούν να γίνουν τα πάντα μέσα σε τρεις εβδομάδες, ωστόσο επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα.
Εξάλλου, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι η τρόικα δεν είναι πλήρως ικανοποιημένη από το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015, καθώς εκτιμά ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό. Ο ίδιος τόνισε ότι το όποιο δημοσιονομικό κενό του προϋπολογισμού θα αυξήσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το 2015.
Ακόμα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι ως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχει λυθεί και το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Κομισιόν: Επιστροφή όταν η Ελλάδα εμφανίσει πρόοδο
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν, Mina Andreeva, «το Eurogroup είχε μια θετική συζήτηση για το μέλλον της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και τα στάδιά της, αναφορικά με την ολοκλήρωση της. Θα χρειαστεί να σημειωθεί πρόοδος σε αρκετά θέματα, και ιδιαίτερα στο ζήτημα της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, της συλλογής των φόρων και άλλων κρατικών εσόδων”.
Υπενθύμισε ακόμη πως ο Επίτροπος επί των Οικονομικών Θεμάτων, Pierre Moscovici χαιρέτισε το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές έχουν την άποψη ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να λυθούν άμεσα δεδομένης της επείγουσας φύσης τους και για να εξασφαλιστεί η άμεση ανάκαμψη της οικονομίας”.
Η εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ακόμη πως συνεχίζονται οι επαφές με τις ελληνικές αρχές. “Δεν μπορώ ακόμη να σας δώσω συγκεκριμένη ημερομηνία για την αξιολόγηση. Σε κάθε περίπτωση, οι εμπειρογνώμονες θα πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα και να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση τους, ενώ στη συνέχεια η απόφαση θα ληφθεί από το Eurogroup” (της 8ης Δεκεμβρίου).
Προς το παρόν, η μόνη επίσημη δήλωση περί επιστροφής στην Αθήνα έως το τέλος της εβδομάδος ήρθε την προηγούμενη Πέμπτη σε απάντηση του επιτρόπου Μοσχοβισί αμέσως μετά το κρίσιμο Eurogoroup.
Ωστόσο, η ημερομηνία δεν έχει κλειδώσει επισήμως και αυτό έγινε αποδεκτό χθες και από τις δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ μετά την συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Σαφές έγινε και από την αποδοχή κύκλων ΥΠΟΙΚ σήμερα ότι υπάρχει ανταλλαγή επιστολών με την τρόικα να ζητά συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις για να επιστρέψει στην Αθήνα.
Οι πιέσεις είχαν αρχίσει να γίνονται έντονες τις προηγούμενες ημέρες. Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Πολίτης» ο Regling είχε θέσει τον τόνο κάνοντας μάλιστα σαφές ότι «Αν όχι στο επόμενο Eurogroup, της 8ης Δεκεμβρίου, οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία», αλλιώς θα πρέπει να επιστραφούν τα 11,4 δισ. ευρώ στον μηχανισμό και να χαθούν τα 1,8 δισ. ευρώ της δόσης της ΕΕ.
Το στίγμα των προθέσεων των δανειστών έδωσε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε την Παρασκευή. Είπε ότι στην Ελλάδα η εξέταση της πορείας του προγράμματος δεν μπορεί ακόμη να ολοκληρωθεί γιατί σημαντικά τμήματα των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί και “για αυτό απευθύναμε όλοι έκκληση στην Ελλάδα να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατόν το πρόγραμμα”.
Ανέφερε μάλιστα ότι είναι η προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση μπορεί κανείς πιθανώς να κάνει ή να μην κάνει μετά το τέλος του προγράμματος.
(με πληροφορίες από Bloomberg, ΑΠΕ-ΜΠΕ, capital.gr)