Αυτό θα προέκυπτε, αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Καβάκο Σίλβα ανέθετε τελικά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον συνασπισμό του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του Μπλόκου της Αριστεράς και των Κομμουνιστών. Ωστόσο, ο ΠτΔ αποφάσισε να χρίσει πρωθυπουργό τον Πάσος Κοέλιο, ο κεντροδεξιός συνασπισμός του οποίου ήρθε πρώτος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου αλλά χωρίς να κερδίζει την πλειοψηφία των εδρών στο Κοινοβούλιο.
Με βάση τις δηλώσεις του Σίλβα, θα είχε ιδιαίτερο ρίσκο για τη χώρα να κυβερνηθεί από το ριζοσπαστικό αριστερό Μπλόκο και τους κομμουνιστές. Επέμεινε πως ένας κεντροδεξιός συνασπισμός, ακόμα και ως μειοψηφία, δεν θα δημιουργήσει ρήξη στις σχέσεις της χώρας με τις Βρυξέλλες.
Κατά την άποψη του ΠτΔ, ο πορτογαλικός λαός δεν επέλεξε κόμματα που θα θέσουν σε κίνδυνο τη σχέση της χώρας με τους εταίρους. Γεγονός το οποίο δεν συνάδει με το συνολικό ποσοστό που συγκέντρωσαν τα υπόλοιπα τρία κόμματα που κατέβηκαν με πρόγραμμα για τέλος της λιτότητας.
Σύμφωνα με το πορτογαλικό σύνταγμα, δεν μπορούν να διεξαχθούν εκλογές νωρίτερα από έξι μήνες, πράγμα το οποίο θα οδηγήσει τη κυβέρνηση μειοψηφίας του Κοέλιο σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς δεν θα έχει την αρχή της δεδηλωμένης πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο.
Γίνεται ξεκάθαρο πως ο Καβάκο Σίλβα «οργάνωσε» το μετεκλογικό παιχνίδι σύμφωνα με τους δικούς του κανόνες, χρίζοντας και πάλι πρωθυπουργό τον Πάσος Κοέλιο με το πρόσχημα να μην διαρραγούν οι σχέσεις της χώρας με την Ευρωζώνη.