«Ο αντιφασισμός δεν είναι έγκλημα», «η δημοκρατία και ο ναζισμός είναι ασυμβίβαστες έννοιες»- τέτοια και άλλα παρόμοια συνθήματα μπορούσε να ακούσει κανείς στη συγκέντρωση στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας, που φέτος ήταν ιδιαίτερα πολυπληθής. Εκτός από τους Μοσχοβίτες ήρθαν να πουν το «Όχι» τους στο φασισμό και αντιπρόσωποι 20 και πάνω πόλεων, μαζί και του Κιέβου και του Μπισκέκ, του Παρισιού και του Βερολίνου. Οι διοργανώτες της εκδήλωσης πιστεύουν ότι χρειάζεται να υπενθυμίζουμε πιο συχνά στους ανθρώπους για την ανάγκη της καταπολέμησης του νεοφασισμού και της ξενοφοβίας και να μιλάμε πιο δυνατά για τα θύματα της ιδεολογικής και της πολιτικής τρομοκρατίας. “Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό ούτε λεπτό,” – είπε ο ηγέτης του “Αριστερού Μετώπου” Σεργκέι Ουνταλτσόφ.
– «Δεν αποκλείται η ύπαρξη απειλής επανάληψης τέτοιων εξελίξεων. Κανέας από εμάς δεν είναι ασφαλισμένος απ’ αυτό έως ότου διατηρείται στην κοινωνία η αδιαλλαξία και η ξενοφοβία και οι αρχές κάνουν πως δεν βλέπουν τις εκδηλώσεις τους. Η νέα γενιά δεν είναι αδιάφορη. Δεν βλέπει από μακριά εκείνη την ανομία που έχει θέση στη χώρα και αυτό είναι πολύ καλό. Γιατί η κοινωνία των αδιάφορων ανθρώπων, ανθρώπων που ενδιαφέρονται για προοδευτική ανάπτυξη της χώρας αποτελεί την εγγύηση ότι η Ρωσία δεν θα διολισθήσει σε χάος και εξευτελισμό»,- είπε ο Σεργκέι Ουνταλτσόφ.
Οι διοργανωτές της εκδήλωσης καλούσαν σε μη πολιτικοποίηση της συγκέντρωσης, χαρακτηρίζοντάς την ως ειρηνική διαδήλωση διαμαρτυρίας των πολιτών, αλλά στο φως των τελευταίων εξελίξεων, συνδεδεμένων με τις εκλογές στην Κρατική Δούμα δεν πετυχαίνουν οι προσπάθειες πραγματοποίησης μαζικής πορείας άσχετα με την πολιτική. Η διαίρεση των πολιτών για εθνικούς λόγους μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε πιόνι στα χέρια ορισμένων πολιτικών. Για παράδειγμα, ο γνωστός μπλόγκερ και αρχηγός της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι έχει αυτοπαρουσιαστεί αρκετές φορές ως Ρώσος εθνικιστής. Μάλιστα, ο Ναβάλνι δεν είναι ο μόνος του. Υπάρχει στη χώρα μία ολόκληρη σειρά από υπερδεξιές ομάδες. Δεν έχουν μεγάλη υποστήριξη στην κοινωνία, αλλά δεν πρέπει να χαλαρώνουμε,- είπε ο ακτιβιστής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Λεβ Πονομαριόφ.
-«Η Ρωσία βιώνει μία μεταβατική περίοδο. Απομακρύνεται από τα κατάλοιπα του ολοκληρωτισμού και βαδίζει προς ένα δημοκρατικό κράτος. Ο ναζισμός δε – ο ρωσικός ναζισμός – είναι εκείνο που διεκδικεί τη διακυβέρνηση της χώρας, κάτι που μας κάνει να επαγρυπνούμε»,- επισήμανε ο Λεβ Πονομαριόφ.
Ένοχοι για τη δολοφονία του δικηγόρου Μαρκέλοφ και της δημοσιογράφου Μπαμπούροβα είχαν αναγνωριστεί ο Νικίτα Τίχονοφ, ένας από τους ιδρυτές του περιοδικού “Ρωσική μορφή» και η Ευγενία Χάσις, ακτιβίστρια της οργάνωσης “Ρωσική Ετυμηγορία”. Ο Τίχονοφ καταδικάστηκε σε ισόβια και η Χάσις σε κάθειρξη 18 ετών. Η καταδίκη τους προκάλεσε επίμαχες συζητήσεις στη ρωσική κοινωνία. Εν τω μεταξύ, ορισμένοι και σήμερα ακόμα πιστεύουν ότι ο Τίχονοφ και η Χάσις είναι αθώοι και καταδικάστηκαν άδικα, ενώ οι πραγματικοί εγκληματίες παραμένουν ατιμώρητοι.