Κι ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έχει κάνει τα στραβά μάτια σε ελαφριά ή και λιγότερο ελαφριά ατοπήματα, αυτή τη φορά αποστέλλει πρόστιμα σε ΜΜΕ, επειδή αναμετέδωσαν διαδικτυακές εκπομπές του Γιώργου Τράγκα από το διαδικτυακό Crash Radio.

Το πιο πρόσφατο Μέσο που δέχτηκε την «καμπάνα» είναι το Ράδιο Γάμμα 94, ένα ενημερωτικό ραδιόφωνο της Πάτρας, το οποίο τιμωρήθηκε με 25 χιλιάδες ευρώ για «την προβολή ποιοτικά υποβαθμισμένου ραδιοφωνικού προγράμματος», 10 χιλιάδες ευρώ για «παραβίαση της υποχρέωσης σεβασμού της ανθρώπινης αξίας και προσωπικότητας» και 20 χιλιάδες ευρώ για «παραβίαση εκ προθέσεως της υποχρέωσης ακριβούς και με το απαιτούμενο αίσθημα ευθύνης μετάδοσης των πληροφοριών και των ειδήσεων».

Οι δύο πρώτες ποινές αφορούν εκπομπή του Γιώργου Τράγκα στην οποία καταφέρθηκε με έντονη φρασεολογία κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και άλλων προσώπων, για την υπόθεση Λιγνάδη, και η τρίτη λόγω fake news για τον κορονοϊό. Μέχρι τώρα, το συνολικό ποσό των προστίμων που έχει επιβάλλει το ΕΣΡ για τις διαδικτυακές εκπομπές του δημοσιογράφου, ανέρχεται σε 490 χιλιάδες ευρώ  Τα περισσότερα, μάλιστα, σε ραδιοφωνικούς σταθμούς (7 τον αριθμό) της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας, οι οποίοι οδηγούνται σε οικονομική «ασφυξία» για εκπομπές που δεν είναι καν δικές τους. Τιμωρήθηκαν τα site eurotv.gr (από το Euro TV Κιλκίς) και Zougla.gr, καθώς και οι περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί «Super FM 99.5» Χαλκιδικής, «Εν Πλω 89.2» Θεσπρωτίας και «Ιόνιον FM 95.5» Ηλείας.

Εκπομπές Γιώργου Τράγκα με αναφορές στην υπόθεση Δημήτρη Λιγνάδη και Νίκου Γεωργιάδη

«Η εκπομπή μετέδωσε στο κοινό (και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό με τη μορφή ειδήσεων και τετελεσμένων γεγονότων) απόλυτα ατεκμηρίωτες και προσβλητικές για τα αναφερόμενα πρόσωπα εκτιμήσεις και θέσεις του παρουσιαστή της. Επικαλούμενη υποτιθέμενες αποχρώσες ενδείξεις βασιζόμενες σε υλικό αναρτημένο σε ηλεκτρονικούς ιστοτόπους και σε μαγνητοσκοπήσεις που υποτίθεται ότι έχουν γίνει από μυστικές υπηρεσίες του εξωτερικού, τέλεσε: α) ακραία υποβάθμιση της ποιότητας του μεταδιδόμενου ραδιοφωνικού προγράμματος και β) καταφανή και απρόκλητη προσβολή της προσωπικότητας αναφερόμενων προσώπων», αναφέρει στο σκεπτικό του το ΕΣΡ.

Αιτιολογώντας τις ποινές, σημειώνει ότι «κάθε ραδιοφωνικός φορέας φέρει την συντακτική ευθύνη για τα όσα επιλέγει να προβάλει και την αντίστοιχη νομική ευθύνη, σε περίπτωση που το μεταδοθέν από αυτόν υλικό παραβιάζει τις νομοθετικές επιταγές. Κατά την κρίση δε της Ολομέλειας, στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πλήρως αποδεδειγμένη από τα προαναφερόμενα στοιχεία η αδικοπρακτική πρόθεση της εγκαλουμένης. Σημειώνεται εξάλλου ότι η επίμαχη εκπομπή ήταν πολύωρης διάρκειας και ότι είχε το προαναφερθέν πρωτοφανές και αδιανόητο για έννομη τάξη περιεχόμενο».

Σύμφωνα με λεπτομερές ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του Δημήτρη Κανελλόπουλου, στο επίμαχο απόσπασμα ο Γιώργος Τράγκας χαρακτηρίζει τον κ. Μητσοτάκη «άρρωστο, προστάτη παιδεραστών και παιδόφιλων», με αφορμή την υπόθεση του κατηγορούμενου για παιδεραστία και βιασμό, Δημήτρη Λιγνάδη. Ο δημοσιογράφος αναφέρει κι άλλα πρόσωπα όπως το πρώην στέλεχος της Ν.Δ. Νίκο Γεωργιάδη, τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, τη Μαρέβα Μητσοτάκη, τον Άκη Σκέρτσο κ.ά.