Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών επισημαίνει ότι η έκταση αυτή έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση, καθώς οι περιοχές εντός της περιμέτρου δεν έχουν πληγεί όλες το ίδιο, ενώ αναμένεται και ο περισσότερο ακριβής υπολογισμός από την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Rapid Mapping του Ευρωπαϊκού Συστήματος Copernicus.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών αποκάλυψε ότι είχε προειδοποιήσει από τη Δευτέρα για τον κίνδυνο πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Το σημείο έναυσης της πυρκαγιάς που εξελίσσεται στην Πεντέλη εντοπίζεται σε μια από τις περιοχές που είχαν επισημανθεί ως πολύ υψηλής επικινδυνότητας σύμφωνα με το μοντέλο ημερήσιας πρόβλεψης πυρκαγιάς της Επιχειρησιακής μονάδας 𝗕𝗘𝗬𝗢𝗡𝗗 του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ που εκδόθηκε στις 18 Ιουλίου 2022 (16:00)».

Να σημειωθεί ότι το σύστημα πρόβλεψης πυρκαγιάς που έχει αναπτύξει το Αστεροσκοπείο Αθηνών, μοντέλο που αναπτύχθηκε το 2020, προβλέπει τον κίνδυνο πυρκαγιάς για την επόμενη μέρα σε πανελλήνια κλίμακα με χωρική ανάλυση 500 μέτρων.