Παράλληλα, παρέπεμψε στην κινεζική επιβράδυνση, στη στασιμότητα του παγκόσμιου εμπορίου, στο βρετανικό δημοψήφισμα και στις αμερικανικές εκλογές.
 
Κατά τον ίδιο, το κρίσιμο ερώτημα αφορά τον βαθμό, στον οποίο η αβεβαιότητα πρόκειται να επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και την αντίδραση της Ευρωζώνης στις αλλεπάλληλες πολιτικές προκλήσεις.
 
Όσον αφορά το Brexit, ο Μ. Ντράγκι διευκρίνισε ότι πολλές παράμετροι αναμένεται να καθορίσουν την τελική συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών και προειδοποίησε ότι «όσο περισσότερο διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις, τόσο μεγαλύτερη η αβεβαιότητα». Σε κάθε περίπτωση πάντως, επισήμανε ότι ο αντίκτυπος θα είναι ισχυρότερος στη Βρετανία, παρά στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη.
 
Ερωτηθείς για το επικείμενο δημοψήφισμα στην Ιταλία, αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε εκτίμηση και επανέλαβε ότι στόχος της ΕΚΤ είναι η σταθερότητα των τιμών.
 

O τρίτος πυλώνας για την Εγγύηση Καταθέσεων πρέπει να ολοκληρωθεί

 
Πρέπει να ολοκληρωθεί ο τρίτος πυλώνας, που αναφέρεται στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων (EDIS), προκειμένου να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση, συμφώνησε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, απαντώντας σε επισήμανση του αντιπροέδρου του ΕΚ Δ. Παπαδημούλη ότι το ζήτημα καθυστερεί.
 
Ο Μ. Ντράγκι πρόσθεσε ότι «οι ηγέτες των χωρών είναι προσανατολισμένοι σε πιο πιεστικές ανάγκες, αλλά δεν πρέπει να ξεχάσουμε και αυτά που παραμένουν σημαντικά για μας».
 
«Εχουμε την αίσθηση», συνέχισε ο Μ. Ντράγκι, «ότι η μείωση του κινδύνου θα πρέπει να συμβαδίζει με τον επιμερισμό του κινδύνου. Έχουν γίνει πολλά για να μειωθεί ο κίνδυνος. Ανέφερα προηγουμένως τα διάφορα “buffer” και το τι έχει κάνει η ΕΚΤ για την έκθεση. Αλλά όλα αυτά είναι μια σταδιακή διαδικασία. Το γνωρίζουμε αυτό, το ζήτημα είναι σημαντικό αλλά όχι πρώτης προτεραιότητας».
 
Ο Μ. Ντράγκι διευκρίνισε ότι «οι σημερινές προτεραιότητες των ηγετών φαίνεται να έχουν μετατοπιστεί» και ότι είναι «προσανατολισμένες σε πιο πιεστικές ανάγκες – αυτό είναι μια πραγματικότητα. Αλλά αυτό δεν είναι λόγος για να ξεχάσουμε όλα αυτά που παραμένουν σημαντικά για μας. Έτσι, για να αντιμετωπίσουμε τα ευάλωτα σημεία, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση και με τη δημιουργία του τρίτου πυλώνα».
 
Ο Δ. Παπαδημούλης, μιλώντας εξ ονόματος της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής ΕCΟΝ, είπε στον κ. Ντράγκι ότι υπάρχει εκκρεμότητα, εδώ και χρόνια, στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης και στη δημιουργία του περίφημου τρίτου πυλώνα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων (EDIS).
 
Αφού αναφέρθηκε και στην πρόταση που έχει καταθέσει η Κομισιόν, με χρονοδιάγραμμα σταδιακής υλοποίησης μέχρι το 2024, ζήτησε τη γνώμη της ΕΚΤ γι' αυτόν τον τρίτο πυλώνα λέγοντας ότι χωρίς τον τρίτο πυλώνα η τραπεζική ενοποίηση δεν ολοκληρώνεται και αυξάνονται σοβαροί συστημικοί κίνδυνοι.