Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στο ζήτημα της Ελευθερίας του Τύπου, με τη χώρας να κατακρημνίζεται στη διεθνής κατάταξη των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα. Μεταξύ 180 χωρών, η Ελλάδα, από τη θέση 70 του 2021, υποχώρησε στη θέση 108, τη χειρότερη μεταξύ των 27 κρατών – μελών της ΕΕ, το 2022.

Σε ανάρτησή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, επιτίθεται με ειρωνεία στη μεθοδολογία των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα. «Η ποιότητα μιας έκθεσης δεν κρίνεται μόνο από την υπογραφή του συντάκτη της, αλλά από τη μεθοδολογία της έρευνας και την τεκμηρίωση των συμπερασμάτων. Στην πρόσφατη έκθεση που συνέταξε η Μ.Κ.Ο. «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» υπό τον τίτλο “Παγκόσμιος Δείκτης Ελευθερίας του Τύπου 2022” ο προσεκτικός και απροκατάληπτος αναγνώστης παρατηρεί ότι δεν έχουν τηρηθεί και οι δυο αυτές αρχές της επιστημονικότητας και της σοβαρότητας. Ενδεικτικά, ο ισχυρισμός ότι σε χώρες όπως η Μπουρκίνα Φάσο, το Τσαντ – στο οποίο παρεμπιπτόντως κυβερνά ο στρατός – αλλά και τα Κατεχόμενα, που η Μ.Κ.Ο. «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» αποκαλεί “Βόρεια Κύπρο”, παρότι δεν αναγνωρίζονται διεθνώς, υπάρχει, σύμφωνα με την έκθεση τους, μεγαλύτερη ελευθερία του Τύπου από την Ελλάδα, εκτός του ότι στερείται κάθε σοβαρότητας, εγείρει εύλογα ερωτήματα για τη μεθοδολογία και τις πηγές των συντακτών της».

Οπως προσθέτει, η Ελλάδα απέστειλε επιστολή ζητώντας άμεσα «διευκρινίσεις»

«Με επιστολή που στείλαμε χθες στην Μ.Κ.Ο. «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα», θέτουμε τα ερωτήματα και δεδομένου ότι ο Δείκτης, που στερείται στέρεης επιστημονικής βάσης και τα σχετικά σχόλια, διαβάλλει την εικόνα της χώρα μας, ζητήσαμε να μας αποσταλεί σε εύλογο χρονικό διάστημα πλήρης απάντηση στις παραπάνω ανησυχίες μας, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, με τα ακόλουθα:

α) Μια ξεκάθαρη και τεκμηριωμένη διαβεβαίωση ότι στη λίστα των «ειδικών περί ελευθερίας του Τύπου» που συμμετείχαν στην απάντηση των ερωτηματολογίων για την Ελλάδα, δεν περιλαμβάνονται πρόσωπα που ερευνώνται από την ελληνική Δικαιοσύνη, ώστε η έρευνα να είναι αμερόληπτη, σύμφωνα με τα διεθνή ακαδημαϊκά πρότυπα.

β) Την ακριβή μεθοδολογία που εφαρμόζεται, ιδιαίτερα για τους μετρήσιμους και αντικειμενικούς δείκτες, για την κατάταξη της χώρας και τον τρόπο υπολογισμού των βαθμολογιών.

γ) Τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την κατάταξη των χωρών του δείκτη.

δ) Τα στοιχεία της Ελλάδας από το 2015.

Αναμένουμε άμεσα, λοιπόν, σαφείς διευκρινίσεις από τους «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα».

Ηλιόπουλος: Η Ελλάδα του Μητσοτάκη έχει γίνει πρότυπο για την Ουγγαρία του Όρμπαν

«Αφού πρώτα η κυβέρνηση εξαφάνισε από το ΑΠΕ την έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα – και με αυτόν τον τρόπο την επιβεβαίωσε, σήμερα έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας νομίζοντας πως η διεθνής οργάνωση βρίσκεται στη λίστα Πέτσα», αναφέρει ο Νάσος Ηλιόπουλος σε απάντηση του προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προσθέτει ότι «είναι γνωστό πως η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα πάσχει επί Μητσοτάκη, αλλά πλέον η κατάσταση έχει γίνει γνωστή και εκτός ελληνικών συνόρων», σχολιάζοντας ότι «η Ελλάδα του Μητσοτάκη έχει γίνει πρότυπο για την Ουγγαρία του Όρμπαν». Ο κ. Ηλιόπουλος συμπληρώνει καταληκτικά ότι «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντί να διαμαρτύρεται για την έκθεση μιας διεθνώς αναγνωρισμένης ΜΚΟ η οποία αποτελεί επίσημη πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καλό θα ήταν να αρχίσει να ανησυχεί ότι την κυβέρνηση που εκπροσωπεί θα την θυμούνται οι πολίτες με τα πιο μελανά χρώματα», ενώ αναφέρει πως «ο κ. Μητσοτάκης είναι η ντροπή της Ευρώπης κι αυτό πλέον το ξέρουν όλοι».

Δείτε εδώ αναλυτικά την καταταξη

Αναλυτικά οι θέσεις τις χώρας στις 180 χώρες που εξετάστηκαν, ανα κατηγορία

Συνολική αξιολόγηση: 108η (από 70η το 2021)
– 128η στον δείκτη ασφάλειας
– 113η στον οικονομικό δείκτη
– 103η στον κοινωνικό δείκτη
– 72η στον πολιτικό δείκτη
– 70η στον νομικό δείκτη

Στη συνέχεια προσθέτουν πως «η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στα MME είναι σταθερά μία από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη. Λίγοι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι όπως ο Skai συνυπάρχουν με εκατοντάδες διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, γεγονός που συμβάλλει σε έναν μεγάλο κατακερματισμό του μιντιακού τοπίου. Η συντριπτική πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης ανήκει σε λίγα πρόσωπα που δραστηριοποιούνται επίσης σε άλλους, αυστηρά ρυθμιζόμενους επιχειρηματικούς τομείς. Επιπλέον, ορισμένοι από αυτούς έχουν στενούς δεσμούς με την πολιτική ελίτ. Ο Τύπος είναι επομένως πολύ πολωμένος πολιτικά».

Πρόσφατες ρυθμίσεις στον Ποινικό Κώδικα υπό τον μανδύα της πανδημίας επιτρέπουν εκτεταμένους περιορισμούς στην ελευθερία του Τύπου, με σαθρή νομική τεκμηρίωση. Η ποινή ως 5 ετών φυλάκισης για «διασπορά ψευδών ειδήσεων» αντίκειται στις διεθνείς δεσμεύσεις της Ελλάδας και το ευρωπαϊκό νομικό κεκτημένο, αποτελεί σοβαρή απειλή για το δικαίωμα των δημοσιογράφων να δημοσιεύουν πληροφορίες δημόσιου ενδιαφέροντος και αυξάνει τον κίνδυνο λογοκρισίας.

Οι RSF καταγγέλλουν και την αστυνομική βία κατά των δημοιοσιογράφων, λέγοντας πως «η Ελληνική Αστυνομία ασκεί συχνά βία και παρεμποδίζει την δημοσιογραφική κάλυψη θεμάτων για την άσκηση αστυνομικής βίας, τόσο σε διαδηλώσεις όσο και στην διαχείριση των προσφύγων στα νησιά. Η έκθεση αναφέρεται επίσης στο επεισόδιο στο Μέγαρο Μαξίμου, όταν Ολλανδή δημοσιογράφος ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ολλανδό ομόλογό του να σταματήσουν να ψεύδονται για το προσφυγικό, προσθέτοντας ότι ακολούθησε η αποχώρησή της από την Ελλάδα λόγω φόβων για την ασφάλειά της.

Αναφορά στην κατρακύλα αυτή τη χώρα μας που προκάλεσαν οι πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη κάνει η ευρωπαϊκή έκδοση του Politico με: «Η Ελλάδα είναι η χειρότερη χώρα της ΕΕ στην Ελευθερία του Τύπου, αναφέρει σχετική έκθεση».