Η αμερικανική εταιρεία Maxar, σε συνεργασία με τους New York Times παρουσίασε φωτογραφίες οι οποίες φέρεται να υποδεικνύουν ότι τα πτώματα των ανθρώπων βρίσκονταν παρατημένα στους δρόμους εδώ και τρεις εβδομάδες. Η μια φωτογραφία καταγράφει την απόλυτη καταστροφή στην πόλη, ενώ οι άλλες φέρονται να έχουν καταγράψει τα πτώματα με ημερομηνίες από τις 11 Μαρτίου.
High-resolution Maxar #satelliteimagery collected over #Bucha, #Ukraine verifies and corroborates recent social media videos and photos that reveal bodies lying in the streets and left out in the open for weeks. https://t.co/hRdVmd2gUJ
— Maxar Technologies (@Maxar) April 4, 2022
Εγκλήματα πολέμου και σε άλλες περιοχές βλέπει το Κίεβο
Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος αναμένεται να μιλήσει σήμερα στον ΟΗΕ, απασφάλισε προαναγγέλλοντας και άλλες φριχτές εικόνες και προειδοποιώντας ότι σε άλλες πόλεις, όπως η Μποροντιάνκα, ενδεχομένως να έχουν διαπραχθεί χειρότερα εγκλήματα.
Ανάλογες δηλώσεις έκανε και η γενική εισαγγελέας της χώρας, Ιρίνα Βενεντικτόβα, η οποία υποστηρίζει ότι οι αρχές έχουν λάβει περισσότερες από 7.000 αναφορές για ρωσικά εγκλήματα στην περιφέρεια του Κιέβου. Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο για Μποροντιάνκα όσο και για Ιρπίν, Μπούτσα και Βόρτσελ.
«Σκηνοθετημένες οι εικόνες», λέει η Μόσχα
Η Μόσχα αρνείται πως οι δυνάμεις της διέπραξαν δολοφονίες αμάχων και αποκαλεί τις εικόνες με τα πτώματα των αμάχων, που έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, «σκηνοθετημένες», ενώ, χθες, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν αναφορές για ακρότητες από πλευράς ρωσικών στρατευμάτων.
Ο Βασίλι Νεμπένζια δήλωσε σχετικά: Δεν υπάρχουν αναφορές για ακρότητες που αποδίδονται στον ρωσικό στρατό στη Μπούτσα, οι οποίες συνέβησαν πριν ο ουκρανικός στρατός πάρει τον έλεγχο της πόλης. Τέσσερις ημέρες μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων δεν υπήρχε ούτε μια ένδειξη για ακρότητες και ούτε μία αναφορά. Κατά τη διάρκεια που η πόλη ήταν υπό ρωσικό έλεγχο κανένας κάτοικος δεν έπεσε θύμα βίας. Μόλις ο Ουκρανός πρόεδρος έφτασε στην Μπούτσα, υπαινίχθηκε ότι αυτό το περιστατικό δικαιολογεί ακραία αντίδραση, επιβεβαιώνοντας, ουσιαστικά, ότι το καθεστώς του Κιέβου θεωρεί τη γενοκτονία ως κανονική πολεμική μέθοδο».
Αυστηρότερες κυρώσεις
«Ισως να θυμάστε ότι δέχτηκα κριτική επειδή αποκάλεσα τον Πούτιν εγκληματία πολέμου», είπε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν. «Είδατε τι συνέβη στη Μπούτσα. Είναι εγκληματίας πολέμου». Την ίδια στιγμή, Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν αυστηρότερες κυρώσεις ως απάντηση , συμπεριλαμβανομένης της πλήρους απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικών καυσίμων, ενώ Γερμανία, Γαλλία και Λιθουανία απέλασαν χθες Ρώσους διπλωμάτες.
Μέρες μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την πόλη, οι Ουκρανοί εξακολουθούσαν να βρίσκουν νεκρούς στις αυλές και στους δρόμους, μεταδίδουν από τη Μπούτσα στους NYT οι δημοσιογράφοι Carlotta Gall και Andrew Kramer. Μερικού από τους ανθρώπους βρέθηκαν μπρούμυτα, ή κουλουριασμένοι, χτυπημένοι ενώ οδηγούσαν ποδήλατα ή ενώ περπατούσαν στο δρόμο ή ενώ βρίσκονταν στα υπόγεια σπιτιών.
Οι Gall και Kramer πήραν επίσης συνέντευξη από τον τοπικό ιατροδικαστή, Σέρχι Καπλίσνι, ο οποίος είπε ότι η πόλη ήταν αναγκασμένη να σκάψει έναν ομαδικό τάφο αφού το τοπικό νεκροτομείο είχε γεμίσει. Μια μέρα, ο Καπλίνσι είπε ότι είχε δεχθεί περίπου 30 πτώματα, 13 από τα οποία ήταν άνδρες των οποίων τα χέρια ήταν δεμένα και είχαν πυροβοληθεί στο κεφάλι εξ επαφής.