της Γεωργίας Κριεμπάρδη

Στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επικεφαλής ο Νότης Μηταράκης τον Σεπτέμβριο του 2021 η ΝΔ ψήφισε αλλαγές στη διαδικασία ασύλου. Οι αλλαγές στη διαδικασία ασύλου εντάσσονται στην γενικότερη ακραία ρητορική της κυβέρνησης που επενδύει σε κλειστά σύνορα, με τον αρμόδιο υπουργό,  να προχωρά σε περαιτέρω αυστηροποίηση του ήδη αυστηρού νομικού πλαισίου. Θύμα αυτής της πολιτικής ακόμα ένας πρόσφυγας μαθητής. Είναι πολλοί Σαϊντού. Αυτή τη φορά ο Σαλμάν, ο 17χρονος από το Πακιστάν που φοιτά στο 41ο Λύκειο Αθηνών και κινδυνεύει με απέλαση, μετά την απόρριψη της αίτησης ασύλου.

«Η αίτησή του απορρίφθηκε, γιατί δεν είναι σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες που προβλέπεται… Το παιδί πηγαίνει Β’ Λυκείου, είναι 17 χρονών, τον Οκτώβριο θα κλείσει τα 18. Έχει δύο χρόνια στην Ελλάδα, ήρθε σε εμάς από Θεσσαλονίκη με μεταγραφή τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, και μάλιστα στο προηγούμενο σχολείο του έχουν δώσει και έπαινο εξαιρετικής και προσωπικής βελτίωσης» λέει στο ΤΡΡ ο διευθυντής του σχολείο, Γιάννης Μαύρος.  «Είναι δραστήριο παιδί και ό,τι του δίνεται η ευκαιρία να παρακολουθεί, το παρακολουθεί. Έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια, όπως μαθήματα ραπτικής, πρόγραμμα για νέους δημοσιογράφους, ένα πρόγραμμα για διαπολιτισμικούς μεσολαβητές… έχει πολλή όρεξη. Τα ελληνικά έχει αρχίσει και τα μιλάει πολύ καλά, προσπαθεί, θέλει να μάθει τον ελληνικό πολιτισμό, παρακολουθεί φιλοσοφία, παρακολουθεί μέχρι και θρησκευτικά, παρόλο που είναι μουσουλμάνος και θα μπορούσε να πάρει απαλλαγή» προσθέτει.

«Είχε βγει μία απορριπτική απόφαση από πέρσι, στις 7/10/21, η δικηγόρος όμως που συνεργάζεται με τη ΜΚΟ που εποπτεύει το παιδί έκανε ξανά αίτηση ασύλου και τώρα πληροφορηθήκαμε ότι βγήκε κι αυτή απορριπτική. Δεν έχει επιδοθεί ακόμη στο παιδί, αλλά είναι απορριπτική» εξηγεί ο κ. Μαύρος και σχολιάζει τις δύσκολες συνθήκες που καλούταν να αντιμετωπίσει στη χώρα του ο Σαλμάν. «Ο λόγος που έφυγε από τη χώρα του είναι γιατί ο πατέρας του βρέθηκε μάρτυρας σε κάποια ληστεία με δολοφονία και πήγε ως μάρτυρας στην αστυνομία και κάποιοι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση, άλλοι εκτελέστηκαν από τη συμμορία κι έτσι ο Σαλμάν φοβήθηκε, έφυγε μόνος του από το Πακιστάν, ήρθε εδώ και μένει σε διαμέρισμα με άλλα παιδιά». «Δε θέλει να γυρίσει πίσω» καταλήγει και τονίζει πως έχει κάνει ό,τι είναι δυνατόν γι’ αυτό: «Επικοινώνησα με το υπουργείο Παιδείας, με την κα. Μπούτσκου, της έδωσα τον φάκελο, τον έστειλα και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας που έχει φανεί τελευταία ότι δείχνει μία ευαισθησία».

Ο διευθυντής με ρώτησε αν θα ήθελα να μιλήσω με τον Σαλμάν. «Φυσικά» του απάντησα, «αν θέλει κι ο ίδιος, όμως, και νιώθει άνετα». «Ναι, ναι» μου είπε.

«Θέλω να μείνω εδώ, δε θέλω να πάω πίσω… Θέλω να μείνω στην Ελλάδα, να σπουδάσω, έκανα μεγάλη προσπάθεια δύο χρόνια εδώ και στο σχολείο να μάθω τα Ελληνικά» ήταν τα πρώτα λόγια του. Ο Σαλμάν έχει τη στήριξη του σχολείου του, και πια όλων μας. «Με τους συμμαθητές μου είμαστε σαν αδέρφια, είμαστε οικογένεια». Πριν κλείσουμε το τηλέφωνο με διέκοψε για να πει, με τρεμάμενη φωνή: « Η δικηγόρος μου είπε ότι όταν γίνω 18, μπορεί να με στείλουν πίσω ή αν με βρει στον δρόμο η αστυνομία να με κρατήσει στη φυλακή… Φοβάμαι την αστυνομία».

Τον διαβεβαίωσα πως είμαστε μαζί του. Είμαστε όλοι δίπλα του.