Ο Δρ. Ροχάν Αγκαρβάλ είναι 26 ετών και δεν πίστευε ότι θα ήταν εκείνος που θα έπρεπε να αποφασίσει ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Δεν έχει τελειώσει ακόμη την ιατρική του εκπαίδευση, αλλά σε ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία στην Ινδία, είναι εκείνος ο γιατρός που κάνει τη «διαλογή» ασθενών με covid που πασχίζουν  να ανασάνουν. Μιλώντας στο Reuters, περιγράφει όσα ζει.

Καθώς το σύστημα Υγείας της Ινδίας έχει ξεπεράσει τα όρια του κατά το πέρασμα του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ο Δρ. Αγκαρβάλ καλείται να πάρει αυτές τις αποφάσεις εντός μιας εργάσιμης ημέρας, η οποία συμπεριλαμβάνει μια ζοφερή νυχτερινή βάρδια, στην οποία είναι υπεύθυνος του τμήματος επειγόντων περιστατικών στο νοσοκομείο του στο Νέο Δελχί.

Όλοι στο Νοσοκομείο Holy Family – οι ασθενείς, οι συγγενείς και το προσωπικό – γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν αρκετά κρεβάτια, αρκετό οξυγόνο ή αρκετοί αναπνευστήρες για να κρατήσουν ζωντανούς όλους όσοι φτάνουν στο νοσοκομείο, ενώ οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου σοκάρουν.

«Το ποιος θα σωθεί και ποιος δεν θα σωθεί είναι κάτι που πρέπει να αποφασίζεται από τον Θεό», λέει  χαρακτηριστικά ο Δρ. Αγκαρβάλ, προσθέτοντας πως «δεν είμαστε φτιαγμένοι για αυτό – είμαστε απλώς άνθρωποι. Αλλά σε αυτή τη φάση, αναγκαζόμαστε να το κάνουμε».

«Αν ένας ασθενής έχει πυρετό και ξέρω πως είναι άρρωστος αλλά δεν του χρειάζεται οξυγόνο, δεν μπορώ να τον δεχτώ. Αυτά είναι τα κριτήρια. Υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν στους δρόμους χωρίς οξυγόνο. Έτσι εκείνους που δεν το έχουν ανάγκη, ακόμη κι αν είναι άρρωστοι, συνήθως δεν τους δεχόμαστε [στις ΜΕΘ]», εξηγεί. Αυτή είναι η μία επιλογή.

«Η άλλη επιλογή αφορά στην περίπτωση που έχω να κάνω με έναν ηλικιωμένο κύριο και έναν νεαρό, που και οι δύο χρειάζονται οξυγόνο. Έχω μόνο μια κλίνη διαθέσιμη στη ΜΕΘ. Και δεν μπορώ εκείνη τη στιγμή να είμαι συναισθηματικός, και να σκεφτώ ότι ο μεγάλος ασθενής είναι ο πατέρας κάποιου. Θα πρέπει να σωθούν οι νεότεροι».

Επιστρέφοντας σπίτι ο Δρ. Αγκαρβάλ, όπως περιγράφει «είναι αδύνατο να ξεχάσω τους θανάτους που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της δικής του βάρδιας – όχι επειδή δεν προσπάθησα να σώσει τους ασθενείς, αλλά επειδή δεν είχα τους πόρους για να το κάνω”.

Σε φυσιολογικές συνθήκες, το Holy Family είναι ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία στη χώρα, προσελκύοντας ασθενείς από όλο τον κόσμο – και ακόμα είναι, δεδομένων των συνθηκών σε νοσοκομεία της κυβέρνησης, όπου υπάρχουν δύο ασθενείς ανά κρεβάτι ή πεθαίνουν έξω πάνω σε φορεία κάτω από τον ζεματιστό ήλιο. Ωστόσο, το νοσοκομείο εξακολουθεί να βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση, καθώς έχει χωρητικότητα για 275 ενήλικες, και αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται εκεί 385. Μια πινακίδα που έχει στηθεί απ’ έξω δείχνει τον αριθμό των διαθέσιμων κρεβατιών και κλινών ΜΕΘ για την Covid, ο οποίος παραμένει ο ίδιος εδώ και εβδομάδες: μηδέν.

Πηγή: Reuters