
Ο Δρ. Ροχάν Αγκαρβάλ είναι 26 ετών και δεν έχει καν τελειώσει ακόμη την ιατρική του εκπαίδευση, αλλά σε ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία στην Ινδία, εκείνος είναι ο γιατρός που πρέπει να αποφασίσει ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει όταν καταφθάνουν όλο και περισσότεροι ασθενείς με covid. «Δεν είμαστε φτιαγμένοι για αυτό – είμαστε απλώς άνθρωποι. Αλλά σε αυτή τη φάση, αναγκαζόμαστε να το κάνουμε», δηλώνει, σημειώνοντας πως υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν στους δρόμους χωρίς οξυγόνο και στις ΜΕΘ γίνονται δεκτοί μόνο όσοι το έχουν ανάγκη, ενώ ο ίδιος εξετάζει και τα ηλικιακά κριτήρια αφήνοντας στην άκρη συναισθηματισμούς όταν καλείται να «διαλέξει».
Ο Δρ. Ροχάν Αγκαρβάλ είναι 26 ετών και δεν πίστευε ότι θα ήταν εκείνος που θα έπρεπε να αποφασίσει ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Δεν έχει τελειώσει ακόμη την ιατρική του εκπαίδευση, αλλά σε ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία στην Ινδία, είναι εκείνος ο γιατρός που κάνει τη «διαλογή» ασθενών με covid που πασχίζουν να ανασάνουν. Μιλώντας στο Reuters, περιγράφει όσα ζει.
Καθώς το σύστημα Υγείας της Ινδίας έχει ξεπεράσει τα όρια του κατά το πέρασμα του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ο Δρ. Αγκαρβάλ καλείται να πάρει αυτές τις αποφάσεις εντός μιας εργάσιμης ημέρας, η οποία συμπεριλαμβάνει μια ζοφερή νυχτερινή βάρδια, στην οποία είναι υπεύθυνος του τμήματος επειγόντων περιστατικών στο νοσοκομείο του στο Νέο Δελχί.
Όλοι στο Νοσοκομείο Holy Family – οι ασθενείς, οι συγγενείς και το προσωπικό – γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν αρκετά κρεβάτια, αρκετό οξυγόνο ή αρκετοί αναπνευστήρες για να κρατήσουν ζωντανούς όλους όσοι φτάνουν στο νοσοκομείο, ενώ οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου σοκάρουν.
«Το ποιος θα σωθεί και ποιος δεν θα σωθεί είναι κάτι που πρέπει να αποφασίζεται από τον Θεό», λέει χαρακτηριστικά ο Δρ. Αγκαρβάλ, προσθέτοντας πως «δεν είμαστε φτιαγμένοι για αυτό – είμαστε απλώς άνθρωποι. Αλλά σε αυτή τη φάση, αναγκαζόμαστε να το κάνουμε».
«Αν ένας ασθενής έχει πυρετό και ξέρω πως είναι άρρωστος αλλά δεν του χρειάζεται οξυγόνο, δεν μπορώ να τον δεχτώ. Αυτά είναι τα κριτήρια. Υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν στους δρόμους χωρίς οξυγόνο. Έτσι εκείνους που δεν το έχουν ανάγκη, ακόμη κι αν είναι άρρωστοι, συνήθως δεν τους δεχόμαστε [στις ΜΕΘ]», εξηγεί. Αυτή είναι η μία επιλογή.
«Η άλλη επιλογή αφορά στην περίπτωση που έχω να κάνω με έναν ηλικιωμένο κύριο και έναν νεαρό, που και οι δύο χρειάζονται οξυγόνο. Έχω μόνο μια κλίνη διαθέσιμη στη ΜΕΘ. Και δεν μπορώ εκείνη τη στιγμή να είμαι συναισθηματικός, και να σκεφτώ ότι ο μεγάλος ασθενής είναι ο πατέρας κάποιου. Θα πρέπει να σωθούν οι νεότεροι».
Επιστρέφοντας σπίτι ο Δρ. Αγκαρβάλ, όπως περιγράφει «είναι αδύνατο να ξεχάσω τους θανάτους που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της δικής του βάρδιας – όχι επειδή δεν προσπάθησα να σώσει τους ασθενείς, αλλά επειδή δεν είχα τους πόρους για να το κάνω”.
Σε φυσιολογικές συνθήκες, το Holy Family είναι ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία στη χώρα, προσελκύοντας ασθενείς από όλο τον κόσμο – και ακόμα είναι, δεδομένων των συνθηκών σε νοσοκομεία της κυβέρνησης, όπου υπάρχουν δύο ασθενείς ανά κρεβάτι ή πεθαίνουν έξω πάνω σε φορεία κάτω από τον ζεματιστό ήλιο. Ωστόσο, το νοσοκομείο εξακολουθεί να βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση, καθώς έχει χωρητικότητα για 275 ενήλικες, και αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται εκεί 385. Μια πινακίδα που έχει στηθεί απ’ έξω δείχνει τον αριθμό των διαθέσιμων κρεβατιών και κλινών ΜΕΘ για την Covid, ο οποίος παραμένει ο ίδιος εδώ και εβδομάδες: μηδέν.
Πηγή: Reuters
"Οι άθλιοι" ζουν στην χώρα που "ηγείται της 4ης βιομηχανικής επανάστασης" ; Μα πως γίνεται...
Πάντα υπήρχαν εδώ και χιλιάδες χρόνια και πάντα θα υπάρχουν για άλλα τόσα. Το θέμα είναι ότι η κυρία παίρνει 800 το μήνα ενώ υπάρχουν και άνθρωποι που δεν βγάζουν μία αλλά δεν τους πέρασε ποτέ από το μυαλό να κλέψουν.
Σωστά, αυτό είναι το θέμα. Γρήγορα πίσω στη φωλιά σου, άξιος ο μισθός σου.
Μποϋκοτάρετε τα LIDL!
Eτσι κι αλλιώς η ποιότητα είναι χάλια: απο τα τρόφιμα (δείτε, πόσες καταγγελίες και πρόστιμα τους ε΄χει καταλογίσει ο ΕΦΕΤ) μέχρι τα ρούχα και τα μηχανήματα-σούργελα με διάρκεια ζωής, στην καλύτερη περίπτωση, μερικών μηνών, που πουλάνε.
«Από τα πρόστιμα, τις καταγγελίες και τις αναφορές, η εμπειρία μας δείχνει ότι το LIDL δυστυχώς εισάγει στη χώρα μας ό,τι «σαβούρα» βρίσκει φθηνή στη Γερμανία, ώστε να προσελκύσει τους καταναλωτές με χαμηλές τιμές» επισημαίνει ο κ. Κουτσελίνης,..." https://www.taxydromos.gr/m/35322/prwta8lhtria-sthn-aposyrsh-epikindynwn-trofimwn-h-lidl.html
Mήν συντελέσετε με τις πράξεις σας, στο να γίνει και η ελλάδα LIDLland, όπως ονομάζεται η Πορτογαλία λογω του τεραστίου δικτύου LIDL και της εξάρτησης των φτωχών ανθρώπων απο αυτούς!
ποιος ηλιθιος εβαλε downvote σε αυτο;;;
Αφού εσυ με αποκάλεσες φασίστα!
Και έχουμε τους Πακιστανούς και τους λαθρομετανάστες να τρώνε δωρεάν στέγη δωρεάν θέρμανση ηλεκτρισμό ίντερνετ δωρεάν και παραπονιούνται και από πάνω για την φιλοξενία.
σκατοψυχε