«Ήδη σήμερα συζητήσαμε γι’ αυτό το θέμα στο υπουργικό συμβούλιο. Σας διαβεβαιώ ότι θα φέρουμε και πολύ πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, από αυτή που έχω τώρα στη Βουλή. Αν δεν προλάβω να το βάλω και σε αυτήν… Η σκέψη είναι και θέλω να ακουστεί, ότι θα βάλουμε όχι μόνο διοικητικές κυρώσεις, όπως έχουμε βάλει ήδη, στον υπάλληλο που καθυστερεί και θα έχει ποινή αργίας κατ’ ελάχιστον τριών μηνών που έχουμε γράψει στο νομοσχέδιο. Θα βάλουμε από εδώ και μπρος, ήδη έχω δώσει στους νομικούς μου και το σχεδιάζουνε και το γράφουνε, αστικές αποζημιώσεις. Θα πληρώνει ο κακός δασάρχης για την καθυστέρηση της επένδυσης από την τσέπη του. Δεν θα σταματάμε την επένδυση γιατί ο ένας έχει μία άποψη ιδεολογική και είναι κατά των επενδύσεων. Θα υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες, και όποιος στη χώρα παίζει με τις συντάξεις και τους φόρους των Ελλήνων, και καθυστερεί, θα πληρώνει από την τσέπη του. Αλλιώς δεν θα βγάλουμε άκρη στη χώρα» υπογράμμισε ο Άδωνις Γεωργιάδης τη Δευτέρα, μιλώντας στο κοινό της εκδήλωσης της 6ης συνόδου της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, για να γνωρίσει το χειροκρότημα του ακροατηρίου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως αφορμή για την αναφορά του κατά την τοποθέτησή του, στάθηκε «επένδυση» αιολικού πάρκου που ξεκίνησε το 2012 και ακόμα δεν έχει προχωρήσει, με τον υπουργό να μην κατονομάζει την περίπτωση, ενώ λίγο πριν είχε υπογραμμίσει πως «Στην Ελλάδα, όποιος καταφέρνει και υλοποιεί μία επένδυση πρέπει να παίρνει μετάλιο ανδρείας, είναι δείγμα ηρωισμού, μεγάλο».

Υπενθυμίζεται πως στο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο υπάρχει ήδη η πρόβλεψη πειθαρχικών ποινών για μία υπηρεσία ή έναν δημόσιο υπάλληλο που «καθυστερεί την εφαρμογή ενός νόμου ή διάταξης» που αφορά κάποια επένδυση, πέραν των 30 ημερών. Μάλιστα, το νομοσχέδιο προβλέπει πως σε μία τέτοια περίπτωση, επιβάλλεται κατώτατη πειθαρχική ποινή αυτή της προσωρινής παύσης τριών μηνών. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στη νομοθέτηση και αστικών αποζημιώσεων, ενώ ο ίδιος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσει ακόμα και τροπολογία της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο που πρόκειται να ψηφιστεί σε λίγες ημέρες.

Διαβάστε περισσότερα: 

Ισοπέδωση νομοθεσίας, ελέγχων και εργασιακών για την ανάπτυξη επενδύσεων «δημοσίου συμφέροντος

«Θα πρέπει να καταλάβει ο τελευταίος δημόσιος υπάλληλος της χώρας, ότι ο ελληνικός λαός ψήφισε και μας έδωσε μία εντολή: Να κάνουμε τη χώρα επιχειρηματικά φιλική. Θα την κάνουμε ο κόσμος να χαλάσει, γιατί είναι όρος εθνικής επιβίωσης!» τόνισε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο Αδ. Γεωργιάδης. Αξίζει να σημειωθεί πως στη συνέχεια δέχθηκε ερώτηση αναφορικά με τις «υποχωρήσεις» της κυβέρνησης απέναντι στις επενδύσεις και τα επιχειρηματικά σχέδια, με τον υπουργό να απαντά:

«Εγώ δε λέω για μία επένδυση με περιβαλλοντική μελέτη. Λέω για μία επένδυση με εγκεκριμένα περιβαλλοντική μελέτη. Εγώ δε λέω να κάνουμε καμία έκπτωση» σημείωσε, αναφέροντας πως στόχος της κυβέρνησής του είναι η βιώσιμη ανάπτυξη και χαρακτήρισε «φοβίες του παρελθόντος» τις φωνές που ακούγονται για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός έργου.

«Δε λέω να κάνουμε καμία ιδιαίτερη παραχώρηση στον επενδυτή. Λέω να εφαρμόσουμε την κοινή λογική. Ότι “όχι κύριε, δε θαμπορεί ο ένας δημόσιος υπάλληλος να σταματά μία επένδυση 300 εκατ. ευρώ μετά από μία ολόκληρη διαδικασία οκτώ χρόνων”. Δεν θα μπορεί! Γιατί αν μπορεί παιδιά, δεν θα γίνει ποτέ καμία επένδυση στην Ελλάδα. Άλλο να προστατεύουμε το περιβάλλον, άλλο να έχουμε επενδύσεις. Δηλαδή, άλλες χώρες, οι προηγμένες, ο Καναδάς, η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία που έχουν επενδύσεις, δεν προστατεύουν το περιβάλλον τους; Τι κάνουν, το καταστρέφουνε;» αναρωτήθηκε, για να καταλήξει σε μία αποστροφή κατασυκοφάντησης των δημοσίων λειτουργών και του έργου που επιτελούν.

«Εδώ έχει γίνει το εξής, να ξέρετε. Ο κάθε δημόσιος υπάλληλος που έχει μια σφραγίδα, αισθάνεται ότι έχει εξουσία. Και χρησιμοποιεί την εμπιστοσύνη που του έχει δείξει το ελληνικό Δημόσιο για να κάνει μια δουλειά, ως μια προσωπική εξουσία. Αυτό θα σταματήσει, σας διαβεβαιώ. Ο δημόσιος υπάλληλος είναι εκεί για να κάνει τη δουλειά του, τίποτα άλλο. Η ιδεολογική του προτίμηση και η οπτική του επί του αν συμφωνεί ή όχι με μία επένδυση μας είναι αδιάφορη. Να κατέβει για βουλευτής, να ψηφιστεί, να κυβερνήσει. Μας ενδιαφέρει μόνο να κάνει τη δουλειά του, τίποτε άλλο» κατέληξε ο υπουργός Ανάπτυξης, στέλνοντας σαφές μήνυμα σε χιλιάδες δημοσίων λειτουργών.

Παρακολουθήστε το σχετικό απόσπασμα: