Την Πέμπτη το Σωματείο Ελλήνων ηθοποιών και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος κλιμάκωσαν τις κινητοποίησεις που πραγματοποιούν το τελευταίο χρονικό διάστημα, καλώντας όλους τους συναδέλφους τους στα κεντρικά θέατρα της Αθήνας να απεργήσουν. Ανάμεσα στα αιτήματα τους είναι το θέμα της πληρωμής των προβών, της ασφάλισης, της διάρκειας των συμβάσεων, των όρων πρόσληψης, αλλά και των ωραρίων.
 
«Σήμερα οι εργαζόμενοι καλλιτέχνες, οι ηθοποιοί και μουσικοί που απασχολούμαστε στα μεγάλα θέατρα της Αθήνας απεργούμε διεκδικώντας να μπορούμε να ζήσουμε από τη δουλειά μας. Να μπορούμε να την ασκούμε απρόσκοπτα και με αφοσίωση όπως αξίζει και στην τέχνη και στο κοινό» αναφέρουν ηθοποιοί και μουσικοί σε κείμενο που υπογράφουν το ΣΕΗ και ο ΠΜΣ το οποίο μοιράστηκε κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης. «Εδώ και 6 μήνες εμείς οι εργαζόμενοι καλλιτέχνες, μαζί με τα Σωματεία μας, βρισκόμαστε σε έναν αγώνα δίνοντας την μάχη για αξιοπρεπή ζωή. Αυτή η μάχη είναι και μάχη για την τέχνη, για να μπορούμε να την ασκούμε με αξιώσεις, να την εξελίσσουμε, να μπορούμε να ζούμε από αυτήν, με στόχο να προσφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα στον τελικό αποδέκτη, στο κοινό».
 
«Με την απεργιακή συγκέντρωση κλιμακώνουμε τον πολύμηνο αγώνα μας για δουλειά με δικαιώματα, για υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας στα θέατρα. Ένα κρίσιμο ζήτημα για τη ζωή και την επιβίωση των καλλιτεχνών» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΜΣ Βασίλης Παρασκευόπουλος. «Είναι ένας δίκαιος αγώνας, ειδικά τώρα που στα θέατρα οι συντελεστές μίας παράστασης μπορεί να δουλεύουν από έναν έως τρεις μήνες εντελώς δωρεάν καλύπτοντας οι ίδιοι τα έξοδα της επιβίωσης τους. Υπάρχουν συντελεστές που πληρώνονται ακόμα και μ' ένα σάντουιτς ή με 100-200 ευρώ το μήνα και αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει. Διεκδικούμε να πληρώνεται η πρόβα, να υπάρχει ένα μίνιμουμ σεζόν και αξιοπρεπείς αμοιβές. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα που έχουμε ήδη ξεκινήσει απέναντι στους εργοδότες. Είμαστε αισιόδοξοι από τη μεγάλη συμμετοχή που υπάρχει, ότι αργά ή γρήγορα θα δικαιωθούν τα αιτήματα μας».

Ψηφίσματα στήριξης, που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της απεργιακής συγκέντρωσης, έστειλαν στα δύο Σωματεία μεταξύ άλλων, ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου, η Αντιπροσωπευτική Επιτροπή των ηθοποιών του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, το Σωματείο Εργαζομένων Καλλιτεχνών Ορχηστρών και Χορωδίας Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, καθώς και η Διεθνής Ομοσπονδία Ηθοποιών (FIA).