«Για τον Alain Badiou, η Ιστορία μπορεί να μας παρέχει τη δυνατότητα για κάποιον έλεγχο του μέλλοντος, μόνο εάν υπάρχουν νόμοι της Ιστορίας, όπως υπάρχουν στη φυσική νόμοι της Φύσης. Πράγματι υπάρχουν τέτοιοι νόμοι, αλλά μόνο για περιόδους της Ιστορίας, και όχι γενικά για την Ιστορία. Η Ιστορία περιέχει όντως τομές, οι οποίες λόγω της φύσης τους δεν μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο υπολογισμού στο πλαίσιο των νόμων της εκάστοτε περιόδου. Ο Alain Badiou τις ονομάζει “συμβάντα”, τα οποία είναι, σε σχέση με τους νόμους της ιστορίας, εξαιρέσεις, παρότι οι συνέπειές τους προφανώς ενσωματώνονται σε μια νέα περίοδο, η προέλευση της οποίας είναι ακριβώς η συμβαντική τομή, ως “εκτός νόμου” τομή» προλογίζει το Γαλλικό Ινστιτούτο την αποψινή διάλεξη (25/01) του Γάλλου φιλοσόφου που επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα.

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, οι πόρτες του Γαλλικού Ινστιτούτου (Σίνα 31, Αθήνα) θα ανοíξουν στις 18.00. 

Η διάλεξη θα ξεκινήσει στις 19.00, ενώ θα μεταδοθεί ζωντανά και μέσω του www.ifa.gr με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά, όπως και μέσω της σελίδας του Γαλλικού Ινστιτούτου στο Facebook

Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ την εισαγωγή θα κάνει ο Δημήτρις Βεργέτης, ψυχαναλυτής και διευθυντής του περιοδικού αληthεια. 

Επόμενες διαλέξεις του Badiou στην Αθήνα

Την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου στις 19.00, ο Alain Badiou θα μιλήσει στο Μέγαρο Μουσικής (στον Πολυχώρο της Μουσικής Βιβλιοθήκης) με θέμα Ποίηση και Φιλοσοφία.

Οργάνωση: εκδόσεις Πατάκης και το ψυχαναλυτικό-φιλοσοφικό περιοδικό αληthεια.

Το Σάββατο 27 Ιανουαρίου στις 19.00', θα μιλήσει στην Α.Σ.Κ.Τ, Πειραιώς 256, Αγ. Ι. Ρέντης (Αμφιθέατρο De Chirico) με θέμα Ο Μάης του ‘68: 50 χρόνια μετά.

Οργάνωση: το περιοδικό αληthεια και η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Ο Alain Badiou είναι θεατρικός συγγραφέας, μυθιστοριογράφος, μαθηματικός, πολιτικός ακτιβιστής και μία από τις κορυφαίες μορφές της σύγχρονης φιλοσοφίας. Είναι ομότιμος καθηγητής στην École normale supérieure και ιδρυτής του CIEPFC (Διεθνούς Κέντρου Μελετών της Σύγχρονης Γαλλικής Φιλοσοφίας). 

Για βιβλία του και άρθρα του στα ελληνικά μπορείτε να δείτε εδώ