Μπαίνουμε στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης, τώρα αρχίζει η πραγματική διαπραγμάτευση, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας το μεσημέρι της Τρίτης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός επέρριψε βαριές ευθύνες στο ΔΝΤ για την κατάσταση της χώρας χαρακτηρίζοντας τις υεθύνες του εγκληματικές, ενώ σημείωσε πως υπάρχουν δυνάμεις που εργάζονται για την εξεύρεση λύσης.

Αυτές οι δυνάμεις πρέπει να επικρατήσουν, όμως για να συμβεί αυτό πρέπει να αποδοθούν ευθύνες μεταξύ των θεσμών, σημείωσε ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνοντας ότι η κοινή συνισταμένη των μέτρων που προτείνουν οι θεσμοί δεν διέπεται από λογική, καθώς αφ' ενός μεν επικρατούν οι θέσεις του ΔΝΤ για σκληρά μέτρα, αφετέρου επικρατούν οι θέσεις της ΕΕ για μη αναδιάρθρωση του χρέους.

Δεν βλέπουν ζήτημα βιωσιμότητας

Εσκεμμένα δεν βλέπουν το ζήτημα της μη βιωσιμότητας του χρέους που συντηρεί την ανασφάλεια, σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι αυτό που ζητείται ως συμφωνία όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά ξαναπαρασύρει τη χώρα σε ύφεση.

Είμαστε υποχρεωμένοι να μην υποκύψουμε σε πιέσεις που δεν θα δίνουν λύση και οι εταίροι πρέπει να αποφανθούν αν θέλουν λύση στο ελληνικό πρόβλημα, αν επιθυμούν το ΔΝΤ ως μέρος της συμφωνίας, ανέφερε ο Α. Τσίπρας.

Ήρθε η ώρα να κριθούν δημόσια οι προτάσεις του ΔΝΤ, είπε ο Α. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση μέχρι τέλους, με νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Θα ήταν εύκολο να υπογράψουμε ό,τι μας φέρνουν, όπως οι προηγούμενοι, συμπλήρωσε, αλλά εμείς θέλουμε λύση και όχι απλή συμφωνία.

Σαφή εντολή για τέλος λιτότητας

Δεν έχουμε εντολή για δημιουργική ασάφεια, αλλά σαφή εντολή για το τέλος της λιτότητας, υπογράμμισε και πρόσθεσε πως η συμφωνία θα πρέπει να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα, δεν θα ρίχνει το βάρος σε μισθωτούς και συνταξιούχους, θα αντιμετωπίζει το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν με τα παραπάνω κριτήρια, σημείωσε ο Α. Τσίπρας συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε μια χώρα-αποικία χρέους και θα παραδώσει στο τέλος της τετραετίας μια χώρα με λιγότερες ανισότητες και λιγότερη διαφθορά.