Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδιακή Σωφρονιστική Υπηρεσία της Αυτόνομης Περιφέρειας των Γιαμάλων Νένετς της Ρωσίας ανακοίνωσε τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, που είχε φυλακιστεί το 2021 με τις κατηγορίες της ξένης χρηματοδότησης και υποκίνησης εξτρεμισμού.

Πηγές του «Russia Today» αναφέρουν ότι πέθανε από «θρόμβο αίματος». Η ανακοίνωση της κρατικής υπηρεσίας, την Παρασκευή, την οποία επικαλέστηκαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ανέφερε ότι ο Ναβάλνι «αισθάνθηκε αδιαθεσία» μετά από έναν περίπατο και έχασε τις αισθήσεις του «σχεδόν αμέσως». Επίσης, πρόσθεσε ότι «το ιατρικό προσωπικό έφτασε αμέσως και κλήθηκε ομάδα ασθενοφόρων. Πραγματοποιήθηκαν μέτρα ανάνηψης, τα οποία δεν απέδωσαν θετικά αποτελέσματα. Οι τραυματιοφορείς επιβεβαίωσαν τον θάνατο του φυλακισμένου. Τα αίτια του θανάτου βρίσκονται υπό εξακρίβωση». Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώθηκε για τον θάνατο του Ναβάλνι.

Ο βοηθός του Ναβάλνι, Λεονίντ Βολκόφ, δημοσίευσε στο Χ: «Οι ρωσικές αρχές δημοσιεύουν ομολογία ότι σκότωσαν τον Αλεξέι Ναβάλνι στη φυλακή. Δεν έχουμε κανέναν τρόπο να το επιβεβαιώσουμε ή να αποδείξουμε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια».

Ο Ναβάλνι, σφοδρός επικριτής του Πούτιν, είναι φυλακισμένος από τον Ιανουάριο του 2021, όταν επέστρεψε στη Μόσχα αφού ανάρρωσε στη Γερμανία από δηλητηρίαση με νευροτοξικό παράγοντα για την οποία ο ίδιος κατηγόρησε το Κρεμλίνο.