Κάποιοι άνθρωποι είδαν στις λαϊκές αγορές της Αθήνας ανθρώπους όλων των ηλικιών, εθνικοτήτων και κοινωνικών στρωμάτων, να ψάχνουν στα σκουπίδια για να βρουν φαγητό που δεν μπορούσαν πια να αγοράσουν. Έτσι, με κίνητρο την «αγάπη, τον σεβασμό και την αλληλεγγύη», γεννήθηκε η κοινωνική κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος» που προσφέρει φαγητό σε χιλιάδες ανθρώπους και συνδράμει ενεργά στο να έχουν οι συνάνθρωποί μας μια αξιοπρεπή καθημερινότητα. Κάτι που έκανε και εν μέσω πανδημίας.

Ο «Άλλος άνθρωπος» στάθηκε δίπλα στους ανθρώπους κατά την περίοδο της πανδημίας και των lockdown, χαρίζοντας χιλιάδες μερίδες φαγητού και όλα τα αναγκαία σε εκείνους που τα χρειάζονταν. «Το κέρδος του να συμμετέχεις στις δράσεις της κοινωνικής κουζίνας είναι πολύ μεγαλύτερο από το να γεμίσεις μερικά στομάχια με φαγητό. Εξασκείς το μυαλό σου προσπαθώντας να βρεις νέες ιδέες, ανακαλύπτεις κρυμμένες σου δεξιότητες και γνωρίζεις νέους ανθρώπους. Αυτός είναι ο στόχος. Αυτός ο κόκκος άμμου που είναι ο “Άλλος Άνθρωπος” είναι περισσότερο από το τίποτα, από το να μην κάνεις κάτι για τον εαυτό σου. Αν λοιπόν μαζευτούν πολλοί κόκκοι άμμου θα έχουμε ελπίδα να φτιάξουμε καλύτερο κόσμο, καλύτερους ανθρώπους» τονίζει ο δημιουργός της Κοινωνικής Κουζίνας, Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος. Με μία ανακοίνωση, ο ίδιος μας υπενθυμίζει πόσα χαμόγελα χάρισε και πάλι, σε μια δύσκολη περίοδο.

Η ανακοίνωση:

Επειδή από εβδομάδα αρχίζει  η μεταφορά στον νέο χώρο και σταματάμε όλα τα μαγειρέματα μέχρι 15 Μαΐου όπου ξεκινάμε το μαγείρεμα στους δρομους με αρχή στο μέτρο του Αιγαλεω στις 11:00 θα σας πω τι έκανε ο άλλος άνθρωπος 14 μήνες καραντίνας.

Καθημερινά επίσης 12 μήνες μαγειρεύαμε 1500-2000 μερίδες φαγητού. Κάθε μέρα δίναμε 10-15 διαφορετικές οικογένειες τρόφιμα για όλο τον μήνα. Έχουμε πληρώσει 145 λογαριασμούς ΔΕΗ,ΕΥΔΑΠ σε οικογένειες που δεν είχαν ρεύμα και νέο. Έχουμε πληρώσει σε 12 οικογένειες ενοίκια για να μην τους πετάξουν έξω. Έχουμε δώσει σπίτια σε 4 οικογένειες που ζούσαν στον δρόμο. Έχουμε δώσει 185 τάμπλετ σε παιδιά που δεν είχαν για να παρακολουθούν τα μαθήματα τους. Ακόμα και δομές του δήμου, όπως βοήθεια στο σπίτι, κοινωνική υπηρεσία για Πρόσφυγες αλλά και άλλες δομές κρατικές στείλανε ανθρώπους στη Μ Αλεξάνδρου που δεν μπορούσαν να τους εξυπηρετήσουν λόγο γραφειοκρατίας. Έχουμε δώσει Χριστούγεννα και Πάσχα Δώρα και τρόφιμα σε 2.500 οικογένειες. Επίσης σε 185 οικογένειες σε όλους τους νόμους της Ελλάδας στείλαμε τρόφιμα και Δώρα. Σε δομές προσφύγων ,σε δομές μεταναστών σε σωματεία όπως ΣΕΗ δίναμε τρόφιμα για όλους όσους εξυπηρέτησαν. Επίσης δώσαμε 12.000 ευρώ και σώσαμε έναν άνθρωπο που θα έφευγε από κοντά μας αν δεν έκανε άμεσα αφαίρεση χολής και να ξεκινούσε μετά χημειοθεραπεία σε λεμφαδένες. Δώσαμε σε 3 οικογένειες για να κάνουν το δεδομένο, να κηδέψουν τους ανθρώπους τους με αξιοπρέπεια.

Όλα αυτά τα κάνατε εσείς ,απλοί άνθρωποι, δομές εργαζομένων, σωματεία εργαζομένων, δομές αλληλεγγύης που βοηθούν Πρόσφυγες, δομές αλληλεγγύης που βοηθούν παιδιά ,όλοι μαζί χωρίς κανείς διάκριση και χωρίς καμία απαίτηση ούτε για χρώματα ούτε για θρησκεία ούτε για εθνικότητα ,γιατί πολύ απλά οι άλλοι άνθρωποι είστε εσείς, ο άλλος είσαι εσύ!! Αλληλεγγύη αγάπη σεβασμός από όλους για όλους!!!