Από το βήμα συνεδρίου της νεολαίας του ΔΗΣΥ, ο κύπριος Πρόεδρος περιέγραψε το όραμά του, οι πολίτες να ζουν σε συνθήκες ασφάλειας και όχι σύγκρουσης, μέσα σε ένα κράτος απαλλαγμένο από τις αναχρονιστικές εγγυήσεις και τον παράνομο κατοχικό σταθερό.
 
«Αυτό θα γίνει εφικτό, αν Τουρκοκύπριοι και Τουρκία συνειδητοποιήσουν πως έχουν δικαίωμα όλοι οι πολίτες να ζήσουν ανεξάρτητοι εντός ενός κράτους που θα χαρακτηρίζεται από ομαλότητα» έσπευσε να προσθέσει.
 
Ο ίδιος μάλιστα, έκανε ειδική μνεία στις εγγυήσεις, επισημαίνοντας ότι από αυτές πηγάζουν όλα τα προβλήματα στην Κύπρο. «Διότι καμιά εγγυήτρια χώρα δεν παρέλειπε να παρεμβαίνει» συμπλήρωσε και εξήγησε πως «μετά το 1974 η Ελλάδα, επιτέλους, αντιλήφθηκε και σεβάστηκε την ανεξαρτησία της Κύπρου, αλλά η Τουρκία επιμένει μέχρι και σήμερα, να θέλει να ελέγχει όλο το κράτος».
 
Την ίδια ώρα, κατά τη διάρκεια σημερινής του ομιλίας, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, υποστήριξε ότι «είναι υποχρέωση της πολιτικής ηγεσίας να εργαστεί συλλογικά για να κρατήσει ζωντανή την ελπίδα για λύση του Κυπριακού».
 
Μάλιστα, κάλεσε τον Ν. Αναστασιάδη «να αναλάβει πρωτοβουλίες, με ξεκάθαρες θέσεις προς τη διεθνή αλλά και την τουρκοκυπριακή κοινότητα». «Το μέλλον του τόπου πρέπει να τεθεί πάνω από τα μικροκομματικά συμφέροντα και τις προεκλογικές σκοπιμότητες» κατέληξε ο επικεφαλής του ΑΚΕΛ.