«Ενα παράθυρο ευκαιρίας έχει ανοίξει σήμερα, δέκα χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης, και δεν θα μείνει ανοικτό για πάντα», πρόσθεσε ο Γιούνκερ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο
Ακόμη, τόνισε ότι «είναι τώρα η ώρα να οικοδομήσουμε μία περισσότερο ενωμένη, περισσότερο ισχυρή και περισσσότερο δημοκρατική Ευρώπη για το 2025».
Ευρωπαϊκό πλαίσιο ελέγχου ξένων επενδύσεων
«Η Ευρωζώνη χρειάζεται τον δικό της ΥΠΟΙΚ»
Ως προς τα ευρωπαϊκά οικονομικά ζητήματα είπε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα πρέπει σταδιακά να γίνει το ευρωπαϊκό ΔΝΤ και πως για αυτό το ζήτημα η Κομισιόν θα καταθέσει τις προτάσεις της τον Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με τον Γιούνκερ, η Ευρωζώνη χρειάζεται τον δικό της υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θα μπορεί να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία της Ε.Ε. και θα πρέπει να έχει θέση αντιπροέδρου στην Κομισιόν και προέδρου στο Eurogroup.
Ξεκαθάρισε ωστόσο τη θέση του ότι η Ευρωζώνη δεν χρειάζεται δικό της κοινοβούλιο ούτε ξεχωριστό προϋπολογισμό.
Παράλληλα, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να είναι σε θέση να υπερβεί τα βέτο των χωρών μελών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ότι θα πρέπει να συνδυάσει τους ρόλους του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ απέκλεισε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία.
Έλεγχος των επενδύσεων στην ΕΕ
Ο πρόεδρος της Κομισιόν προανήγγειλε τη θέσπιση ευρωπαϊκού πλαισίου ελέγχου των ξένων επενδύσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το μέτρο αυτό απαντά στις ανησυχίες για τις κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη.
«Σήμερα προτείνουμε ένα νέο πλαίσιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξέταση των επενδύσεων, investment screening. Εάν μία ξένη δημόσια επιχείρηση θέλει να αποκτήσει ένα στρατηγικό ευρωπαϊκό λιμάνι, μέρος της ενεργειακής μας υποδομής… ή μία από τις επιχειρήσεις μας του αμυντικού τεχνολογικού τομέα, αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά σε συνθήκες διαφάνειας μέσω εις βάθος εξέτασης και συζήτησης», σημείωσε.
Εξάλλου, εστίασε και στην ανάγκη η Ε.Ε. να ξεκινήσει εμπορικές συνομιλίες με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να ολοκληρώσει τις νέες εμπορικές συμφωνίες έως το 2019.
Σχέδιο για νέα βιομηχανική στρατηγική
Μεταξύ άλλων, ο Γιούνκερ δήλωσε «σοκαρισμένος» από το σκάνδαλο της παραποίησης των τιμών των εκπομπών ρύπων από την αυτοκινητοβιομηχανία και διατύπωσε την απαίτηση για καθαρά αυτοκίνητα στο μέλλον. Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση σχεδιάζει μία ευρωπαϊκή βιομηχανική στρατηγική που θα αποτελέσει εγγύηση για ανταγωνιστικές βιομηχανίες.
Μεταναστευτική κρίση
Αναφορικά με τη μεταναστευτική κρίση δήλωσε ότι η Ιταλία διασώζει την τιμή της Ευρώπης και την επαίνεσε για την επιμονή και τη γενναιοδωρία της, ενώ δεσμεύθηκε ότι η Ε.Ε. θα εργαστεί από κοινού με τα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να δοθεί τέλος στις σκανδαλώδεις συνθήκες που επικρατούν για τους μετανάστες στη Λιβύη.
Η Ε.Ε. θα προτείνει μια νέα πολιτική για την απέλαση των μεταναστών στα τέλη του μήνα, συνέχισε, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες ενέργειες για την επαναπροώθηση μεταναστών που δεν δικαιούνται πολιτικό άσυλο.
Σύνοδος Κορυφής μία μέρα μετά το Brexit
Για το Brexit o πρόεδρος της Κομισιόν εκτίμησε ότι οι Βρετανοί σύντομα θα μετανιώσουν την απόφαση να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόσθεσε ότι και η Ε.Ε. λυπάται που αποχωρούν.
«Το Brexit δεν είναι το μέλλον της Ευρώπης, η Ευρώπη θα συνεχίσει τον δρόμο της, συνέχισε πρότεινε τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής της ΕΕ μία ημέρα μετά το Brexit, στις 30 Μαρτίου του 2019, στη ρουμανική πόλη Σίμπιου για να χαρτογραφηθεί το μέλλον» τόνισε.
Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα
Ο Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ ζήτησε από την Τουρκία θα απελευθερώσει του φυλακισμένους δημοσιογράφους και να σταματήσει να καθυβρίζει τους ευρωπαίους ηγέτες, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την κατάσταση της Ενωσης.
Αναφορικά με τα ευρωτουρκικά έστειλε εκ νέου αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα, επιμένοντας στη θέση του ότι απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. θα τείνει πάντα το χέρι προς τον τουρκικό λαό, αλλά η Τουρκία φαίνεται ότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αποτυχία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
«Απευθύνω σήμερα έκκληση προς τους Τούρκους αξιωματούχους, απελευθερώστε τους δημοσιογράφους μας και όχι μόνο τους δικούς μας, σταματήστε να καθυβρίζετε τα κράτη μέλη μας, τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων χαρακτηρίζοντάς τους φασίστες και ναζί», είπε χαρακτηριστικά.