της Νεκταρίας Ψαράκη 

Ο νόμος Κεραμέως, έδωσε το ελεύθερο στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια να πραγματοποιούν αδικαιολόγητες απολύσεις οποιαδήποτε στιγμή, όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλες τις υπόλοιπες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το προηγούμενο νομικό πλαίσιο, η απόλυση ενός εκπαιδευτικού ήταν σχεδόν αδύνατη, διότι ιδιοκτήτες και διευθυντές έπρεπε να περάσουν μία ιδιαίτερα δύσβατη διαδικασία αιτιολόγησης της απόλυσης μέσω υπηρεσιακών συμβουλίων, ενώ απαιτείτο να συντρέχουν πολύ σοβαροί λόγοι. «Γι’ αυτό λοιπόν παρατηρούσαμε ότι οι απολύσεις συναδέλφων που είχαν σύμβαση αορίστου χρόνου ήταν μία με δύο τον χρόνο. Πλέον όμως, μετά το νόμο Κεραμέως, ο αριθμός είναι τριψήφιος», εξηγεί ο Βασίλης Λιόσης στο TPP.

H Εράσμειος Ελληνογερμανική Σχολή μετρά 26 χρόνια λειτουργίας. Ο Βασίλης Λιόσης εργαζόταν εκεί ως μαθηματικός τα 25 και συγκεκριμένα από το 1997. Πρόκειται για τον παλαιότερο μαθηματικό της σχολής. Διετέλεσε επί σειρά ετών μέλος των ΔΣ ΣΙΕΛ και ΟΙΕΛΕ, πρωτοστάτησε στη δημιουργία του συνδικαλιστικού παραρτήματος στο σχολείο του και υπερασπίστηκε με σθένος τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων του. Ο Βασίλης είναι συγγραφέας έχοντας εκδώσει μέχρι τώρα τέσσερα βιβλία σε έντυπη μορφή και δύο σε ηλεκτρονική, με κύρια αντικείμενα το ναζισμό, την παγκόσμια κρίση και την κριτική θεώρηση ιδεολογικών ρευμάτων. Είναι, επομένως, ένας άνθρωπος με πολυσχιδή δραστηριότητα, η οποία έχει συγκεκριμένο πρόσημο.

Όταν του ανακοινώθηκε η «διακοπή της συνεργασίας του» με το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο και ζήτησε να μάθει τον λόγο, η απάντηση που έλαβε ήταν «δεν μπορούμε να σου πούμε». Άλλωστε, δεν είναι και υποχρεωμένοι να του πουν, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, τα οποία δεν αφήνουν ανοιχτό κανένα παράθυρο επαναπρόσληψης, αλλά ούτε και αιτιολόγησης της απόλυσης.

Ο ίδιος όμως, όπως εξηγεί, διακρίνει τα κίνητρα. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να αιτιολογηθεί η απόλυση του παλαιότερου μαθηματικού στην ιστορία του εκπαιδευτηρίου; Εκδηλώθηκε ξαφνικά η ανεπάρκειά του; Την ίδια ώρα μάλιστα που, όπως αναφέρει και ο ίδιος, οι γονείς των μαθητών επιθυμούσαν να διδάσκει στα παιδιά τους και το επόμενο εκπαιδευτικό έτος; «Το τελευταίο διάστημα συνέβησαν στο σχολείο σοβαρά περιστατικά που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ενδέχεται η αποπομπή του από το σχολείο να έχει ιδεολογικά/πολιτικά κίνητρα», εξηγεί.

«Εκθειάστηκε ο Ι. Μεταξάς, ενόχλησε που μίλησα κατά των ναζί, προβλήθηκαν βίντεο υπέρ της βίας κατά προσφύγων στον Έβρο»

«Στην γιορτή της 28ης Οκτωβρίου, εκθειάστηκε ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς. Δήθεν ότι όχι μόνο είπε το ιστορικό ΟΧΙ, αλλά ότι εμψύχωνε τον ελληνικό λαό και άλλα τέτοια. Είναι ανήκουστο. Έκανα παράπονα στη διεύθυνση και έφτιαξα ένα ιστορικό σημείωμα στο οποίο αποδομούσα την επιχειρηματολογία. Προχώρησα και σε σχετική συζήτηση με τους μαθητές μας. Επίσης, στην επέτειο τους ενός έτους από την καταδίκη των μελών της Χρυσής Αυγής, μίλησα στους μαθητές για το ποια ήταν η Χ.Α., τι σημαίνει ναζισμός, φασισμός. Ο διευθυντής με κάλεσε στο γραφείο του την επόμενη ημέρα και μου είπε ότι είχε παράπονα από γονείς που δήθεν κατασπατάλησα τη διδακτική μου ώρα για να μιλάω για ζητήματα που δεν επιτρέπεται να μιλάω. Αναρωτήθηκα, πόσοι ήταν αυτοί οι γονείς, και αν θα θορυβούνταν το ίδιο σε περίπτωση που κατασπαταλούσα ένα τέταρτο διδακτικής ώρας μιλώντας για το ποδόσφαιρο. Επεσήμανα δε στον διευθυντή ότι νιώθω πολλές τύψεις που μίλησα μόνο 15 λεπτά για το ζήτημα αυτό. Μου απάντησε ότι χρήζω πειθαρχικής δίωξης. Επομένως του έκρουσα τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες σε περίπτωση που διωχθεί πειθαρχικά εκπαιδευτικός που μίλησε σε μαθητές κατά του ναζισμού. Και αυτή ήταν η τελευταία κουβέντα πάνω σε αυτό το ζήτημα», περιγράφει.

Ωστόσο τα περιστατικά δεν τελείωσαν εκεί. Την «Ημέρα Καριέρας» ήταν προσκεκλημένος να μιλήσει στους μαθητές ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας. «Στην ομιλία του, εξηγούσε λεπτομερώς το πώς η αστυνομία και ο στρατός απωθούσαν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στον Έβρο. Περιέγραφε στα παιδιά την βίαιη πολιτική», αναφέρει. «Μάλιστα, έδειξε και ένα πολύ σκληρό βίντεο όπου εκθειαζόταν η άσκηση βίας κατά προσφύγων, με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές να δυσανασχετήσουν», περιγράφει, εξηγώντας ότι αυτή η συνθήκη δεν τον άφησε ανεπηρέαστο, με αποτέλεσμα να αντιδράσει.

Έτσι, τη Δευτέρα 4/07, ο διευθυντής του σχολείου τον κάλεσε τηλεφωνικώς, ανακοινώνοντας τη διακοπή της συνεργασίας. «Να περάσεις αύριο από το λογιστήριο μου είπε. Φυσικά αναρωτήθηκα τι συνέβη και μετά από 25 χρόνια απολύομαι. Η απάντηση ήταν ότι δεν μπορούν να μου πουν. Η καρδιά του ζητήματος είναι ότι η απόλυσή μου είχε ιδεολογικά και πολιτικά κριτήρια, ισχυρισμός που μπορεί να στηριχτεί από τα γεγονότα που σας αφηγήθηκα. Και με το νόμο Κεραμέως, δεν υπάρχει δυνατότητα επαναπρόσληψης. Δεν υπάρχει κάποιο παράθυρο», καταλήγει.

Το TPP προσπάθησε να επικοινωνήσει με την Εράσμειο Ελληνογερμανική Σχολή, η οποία ωστόσο δεν μπήκε σε διαδικασία σχετικής απάντησης ή σχόλιου.