Ο πρόεδρος Μπάιντεν διαβεβαίωσε το πρωί της Δευτέρας τους Αμερικανούς πολίτες ότι ο τραπεζικός κλάδος των ΗΠΑ είναι ασφαλής, λέγοντας ότι οι καταθέσεις των πελατών «θα είναι εκεί όταν τις χρειάζεστε».

Ο κ. Μπάιντεν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του έλαβε γρήγορα μέτρα για να περιορίσει τη ζημία από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, η οποία χρεοκόπησε την Παρασκευή. Η Signature Bank έκλεισε από τις ρυθμιστικές αρχές της Νέας Υόρκης την Κυριακή.

Οι τραπεζικές αρχές δήλωσαν ότι οι καταθέτες των δύο τραπεζών θα εξοφληθούν πλήρως και θα μπορέσουν να αρχίσουν να έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους τη Δευτέρα το πρωί.

Σε σύντομες δηλώσεις του πριν αναχωρήσει για την Καλιφόρνια, ο κ. Μπάιντεν επανέλαβε ότι καμία ζημία που σχετίζεται με τις χρεοκοπημένες τράπεζες δεν θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους. Οι διαχειριστές των τραπεζών που αναλαμβάνονται από τις ρυθμιστικές αρχές θα αντιμετωπίσουν επίσης συνέπειες, είπε. Η ηγεσία των χρεοκοπημένων τραπεζών θα απολυθεί και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν, πρόσθεσε ο Μπάιντεν .

Οι χρεοκοπίες της Silicon Valley και της Signature ήρθαν λίγες μόλις ημέρες μετά τη διάλυση μιας άλλης τράπεζας, της Silvergate. Οι διαχειριστές της Silvergate δήλωσαν ότι έκλεισαν τις δραστηριότητές της οικειοθελώς, αφού υπέστησαν μεγάλες ζημίες από την έκθεσή τους στη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων. Προκειται για τη μεγαλύτερη χρεοκοπία τραπεζών στις ΗΠΑ από την οικονομική κρίση του 2008, η οποία συνδέεται με την αύξηση του βασικού επιτοκίου της Fed, που οδήγησε σε υποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων στους ισολογισμούς πολλών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Οι αμερικανικές μετοχές στο χρηματιστήριο άνοιξαν χαμηλότερα από την περασμένη εβδομάδα, όταν η κατάρρευση της Silicon Valley Bank επισφράγισε τη χειρότερη εβδομάδα συναλλαγών φέτος. Οι περιφερειακές τράπεζες επλήγησαν ιδιαίτερα, με τις First Republic Bank και Western Alliance Bancorporation να υποχωρούν κατά πολύ πάνω από 50%. Οι μετοχές στην Ευρώπη υποχώρησαν έντονα, με αιχμή τις τραπεζικές μετοχές, με πολλούς δείκτες να σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων μηνών.

Το πελατολόγιο της Silicon Valley Bank περιλαμβάνει πολλές γνωστές εταιρείες, όπως η Roku, η Roblox και η Vox Media. Η Signature Bank, με έδρα τη Νέα Υόρκη, έχει μια μεγάλη επιχείρηση δανεισμού ακινήτων.

Μετά το τέλος της ομιλίας, οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον πρόεδρο Μπάιντεν εάν μπορούσε να εγγυηθεί στους Αμερικανούς ότι η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει αλυσιδωτή αντίδραση λόγω της χρεοκοπίας της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, με τον ίδιο να αποχωρεί από την αίθουσα.