Μέχρι τώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε αρνηθεί να μιλήσει με τον πρίγκιπα Μοχάμεντ, τον διάδοχο του θρόνου που κατέχει επί του παρόντος ο πατέρας του, ο βασιλιάς Σαλμάν. Ο Μπάιντεν υπήρξε έντονος επικριτής του πλούσιου σε πετρέλαιο βασιλείου για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα για τη δολοφονία ου δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Το ταξίδι του Προέδρου αποσκοπεί στην επαναφορά των σχέσεων ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας, με τον ενεργειακό εφοδιασμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ασφάλεια στην ημερήσια διάταξη.

Οι Σαουδάραβες καλωσόρισαν συγκρατημένα τον Μπάιντεν στο αεροδρόμιο της Τζέντα, χωρίς κάποια τελετή αντίστοιχη με αυτή που συνέβη στι Ισραήλ αυτή την εβδομάδα.

Πριν από την άφιξη του Μπάιντεν, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Air Force One ότι ο Μπάιντεν θα εκθέσει “με σαφήνεια και ουσία” το όραμά του για την εμπλοκή της Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του στη Σαουδική Αραβία.

“Έχει την πρόθεση να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχει κενό στη Μέση Ανατολή για να το καλύψουν η Κίνα και η Ρωσία, ότι η αμερικανική ηγεσία και η αμερικανική δέσμευση θα είναι χαρακτηριστικό της αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή αυτή και ότι σκοπεύουμε να διαδραματίσουμε έναν κρίσιμο ρόλο σε αυτή τη στρατηγικής σημασίας περιοχή σε συνεχή βάση”, δήλωσε ο Σάλιβαν.