Στις δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον νέο Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, μεταξύ άλλων κάλεσε όλους τους πολίτες της χώρας του να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, λόγω της απειλής εισβολής από τη Ρωσία. Σημειώνεται ότι ήδη οι ΗΠΑ έχουν ανακαλέσει το διπλωματικό τους προσωπικό από τη χώρα. Όπως είπε ο Μπάιντεν, δεν θα ήθελε να δει Αμερικανούς να βρίσκονται ανάμεσα στα πυρά, στην περίπτωση μίας στρατιωτικής σύρραξης.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να κρατούν ψηλά τους τόνους στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία για την Ουκρανία, την ώρα που η Ευρώπη προσπαθεί, με «πρωτεργάτη» τη Γαλλία και τον Μακρόν που προεδρεύουν της ΕΕ, να βρουν μία λύση εκτόνωσης. Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και η συνάντηση που είχαν την Δευτέρα Πούτιν και Μακρόν στη Μόσχα. Ο Γάλλος πρόεδρος στη συνέχεια μεταβαίνει στο Κίεβο για επαφές με την ηγεσία της Ουκρανίας.

Εντύπωση προκάλεσε ωστόσο η δήλωση Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ θα μπλοκάρουν την έναρξη λειτουργίας του Nord Stream 2, του νέου αγωγού φυσικού αερίου που συνδέει την Ρωσία με την Γερμανία μέσω της Βαλτικής. Όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, «αν η Ρωσία εισβάλει, δηλαδή αν άρματα ή στρατεύματα περάσουν τα σύνορα με την Ουκρανία, τότε δεν θα υπάρχει πλέον ο Nord Stream 2. Θα βάλουμε τέλος σε αυτό». Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων πώς είναι εφικτό κάτι τέτοιο όταν πρόκειται για πρότζεκτ που ελέγχει η Γερμανία, ο Μπάιντεν αρκέστηκε να δηλώσει: «σας το υπόσχομαι, θα είμαστε σε θέση να το κάνουμε».

Ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς στις δικές του δηλώσεις, ανέχθηκε το καπέλωμα χωρίς να αντιδράσει. Στις δικές του δηλώσεις είπε ότι η Γερμανία είχε την ίδια προσέγγιση για την Ουκρανία, τη Ρωσία και τις κυρώσεις, αλλά δεν επιβεβαίωσε ευθέως τα περί Nord Stream 2, ούτε καν αναφέρθηκε ονομαστικά, τόσο στη συνέντευξη, όσο και γενικά κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Αναλυτές σημειώνουν ότι μπορεί να αποδειχθεί ένα καθοριστικό ερώτημα το αν ΗΠΑ και Γερμανία είναι πράγματι στην ίδια πλευρά στο στρατόπεδο της Δύσης όσον αφορά τον αγωγό των 11 δισ. δολαρίων. Ο Μπάιντεν από την πλευρά του «κέρδισε» μερικούς επικοινωνιακούς πόντους ως ο τελικός «ηγέτης» της Δύσης. Στη Γερμανία όμως εντάθηκε η κριτική προς τον Σολτς για ανεπαρκή ηγεσία εν μέσω κρίσης, πολιτικά και οικονομικά. Τις τελευταίες εβδομάδες η δημοτικότητα του Σολτς έχει κάνει βουτιά 17 ποσοστιαίων μονάδων. Σημειώνεται ότι η Ρωσία τροφοδοτεί την Γερμανία με το μισό από το συνολικό φυσικό αέριο που καταναλώνει.