«Ο Μεγάλος Περίπατος είναι ένα έργο ζωντανό, είναι ένα έργο πιλοτικό» είπε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και τον Άρη Πορτοσάλτε.

Σχετικά με τη φωτογραφία του που έκανε τον γύρο του διαδικτύου και εμφανιζόταν περιτριγυρισμένος από κόσμο, σε συναυλία, να μη φοράει μάσκα απάντησε: Εγώ συμμετείχα σε μια εκδήλωση στην Τεχνόπολη για να στείλω ένα μήνυμα ακριβώς ότι η Τεχνόπολη το κάνει σωστά. Η Τεχνόπολη έκανε 35 εκδηλώσεις με απόλυτα ασφάλεια.

Ερωτηθείς αν του αρέσει η ως τώρα έκβαση του Μεγάλου Περίπατου, καθώς και αν λειτουργεί σημείωσε «Αυτή τη στιγμή κυκλοφοριακά λειτουργεί και αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό». «Το Σύνταγμα πλημμυρίζει από κόσμο, η Β. Όλγας πάει πάρα πολύ καλά, η Πανεπιστημίου πάει λιγότερο καλά», πρόσθεσε.

«Εμείς αυτή τη στιγμή τελειώνουμε το πρώτο κομμάτι, το οποίο ήταν η πιλοτική λογική, η πιλοτική λειτουργία. Εδώ να θυμίσω ότι κάναμε αυτό που κάνουν σε όλες τις άλλες πόλεις του κόσμου. Πριν μπεις μέσα να κάνεις ένα μόνιμο έργο, να βάλεις μπουλντόζες, τρέχεις ένα δοκιμαστικό για να διασφαλίσεις ότι μετά θα έχεις το καλύτερο πιθανό αποτέλεσμα. Αυτή η δοκιμή προχωράει αυτή τη στιγμή και τελειώνει σε μερικούς μήνες. Παράλληλα, βγαίνει το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο στον αέρα, το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση. Θα ανακοινώσουμε την επόμενη φάση των έργων για να αρχίσουν τα μόνιμα πλέον έργα να δουλεύονται εντός του 2021» είπε.

«Δεν είναι ανάπλαση να βάφεις ένα οδόστρωμα»

«Θα φύγουν οι ζαρντινιέρες;» ρώτησε ο Α. Πορτοσάλτε με τον Κ. Μπακογιάννη να απαντά «βεβαίως, σε καμία περίπτωση δεν είναι ανάπλαση να βάφεις ένα οδόστρωμα και σε καμία περίπτωση δεν είναι ανάπλαση να βάζεις μια ζαρντινιέρα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος των ζαρντινιέρων ξεκινά από τα 550 ευρώ έκαστη και καταλήγει στα 5.000 ευρώ.

«Εμείς τι θέλαμε να κάνουμε; Θέλαμε να βρούμε έναν πρόχειρο τρόπο και προσωρινό κυρίως, δηλαδή ότι κάνουμε να μπορούμε μετά να το μετακινήσουμε, να τραβήξουμε τις γραμμές αυτού του έργου. Στην πραγματικότητα τι προσπαθείς να κάνεις; Να ζωγραφίσεις πριν αρχίσεις να σκάβεις », σημείωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων.

«Έχει πετύχει αυτό που είχατε εσείς κατά νου; Λειτουργεί; Βγήκε;» ρώτησε ο Α. Πορτοσάλτε με τον δήμαρχο να λέει χαρακτηριστικά: Βγήκε και δεν βγήκε. Αυτή είναι η ειλικρινής απάντηση, αλλά αυτή ήταν και η λογική του έργου. Η λογική του έργου ήταν ακριβώς να τρέξεις μια προσαρμογή, μια προσομοίωση. Δηλαδή σκεφτείτε να παίρναμε μία μελέτη και να λέγαμε «αυτό είναι», «κοιτάξτε πόσο καταπληκτικοί είμαστε», «πόσο καταπληκτικός και τέλειος είναι ο δήμαρχος» και «αυτό θα κάνουμε ότι και να γίνει». Εμείς το κάναμε αντίθετα.

«Ξεχάστε την Πανεπιστημίου που ξέρατε. Πάμε για κάτι διαφορετικό. Πάμε να αλλάξουμε την πόλη» είπε, προσθέτοντας «αυτό είναι το έργο το οποίο θα παρουσιαστεί σύντομα».

«Κάποια στιγμή ήρθε μια κάμπια και άρχισε να το σκοτώνει»

«Σχετικά με το γκαζόν στην Ομόνοια. Κάποια στιγμή ήρθε μια κάμπια και άρχισε να το σκοτώνει, να το καταστρέφει. Το αποτέλεσμα είναι ότι κιτρίνισε το γκαζόν. Χαμός στα social media ότι καταστράφηκε το γκαζόν κλπ. Τι μπορείς να κάνεις; Η μία λύση είναι θα βάλω ένα δυνατό δηλητήριο το οποίο είναι τοξικό και θα σκοτώσει την κάμπια και θα σώσει το γκαζόν αλλά θα είναι επικίνδυνο για τους πολίτες. Η άλλη λύση είναι να πας με βιολογικά μέσα. Εδώ θέλεις τον ειδικό, θέλεις τον γεωπόνο ο οποίος θα σε συμβουλέψει και εσύ θα ακολουθήσεις» σημείωσε, προσθέτοντας «δε λειτουργούμε πια ερασιτεχνικά. Θέλουμε να μπούμε σε μια νέα λογική».

Ο ξεβαμμένος περίπατος και η επίθεση από κάμπιες στην Ομόνοια