Είναι μάλλον απίθανο να βρει κάποιος δωμάτιο την τελευταία στιγμή στο πιο πρόσφατο κατάλυμα της Βηθλεέμ. Με δέκα δωμάτια απέναντι από το τείχος της «ντροπής» που χωρίζει το Ισραήλ από τα παλαιστινιακά εδάφη, τo Walled Off Hotel του Banksy δεν είναι σίγουρα ένα συνηθισμένο ξενοδοχείο για να περάσεις το βράδυ σου. Πολλοί ήδη το αποκαλούν «Το ξενοδοχείο με τη χειρότερη θέα στον κόσμο».
Μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία , το ξενοδοχείο στοχεύει στο να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να φέρει ξανά τουρίστες σε μια πόλη που η οικονομία της βασιζόταν στους ταξιδιώτες που έφταναν για προσκύνημα και τουρισμό αλλά έχει καταστραφεί από τους όλο και αυστηρότερους ελέγχους των Ισραηλινών στα ταξίδια μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.
Ο street artist Banksy, που διατηρεί με νύχια και με δόντια την ανωνυμία του, ευελπιστεί να πυροδοτήσει διάλογο με νέους Ισραηλινούς που κανονικά θα πέρναγαν τα σαββατοκύριακά τους στα κλαμπ του Τελ Αβίβ, γράφει η Guardian.
Η ομάδα που εργάζεται στο ξενοδοχείο τονίζει ότι πρόκειται για ένα πραγματικό επιχειρηματικό εγχείρημα και όχι για ένα καλλιτεχνικό τέχνασμα. Μάλιστα διευκρινίζουν ότι, μέσα στο Μάρτιο, τα εννέα δωμάτια και η μία σουίτα θα είναι διαθέσιμα για κράτηση μέσα από το website του ξενοδοχείου.
Στους Ισραηλινούς απαγορεύεται δια νόμου να επισκεφτούν τη Βηθλεέμ και τα τουριστικά της αξιοθέατα, αλλά το ξενοδοχείο βρίσκεται σε μια περιοχή λίγο έξω από την πόλη, που τελεί υπό ισραηλινό έλεγχο, και έτσι η πρόσβαση σε αυτό είναι νόμιμη.
Προκειμένου να ενθαρρύνει το διάλογο, το κατάλυμα θα φιλοξενεί και καλλιτεχνικές εκθέσεις Παλαιστίνιων, δίνοντας την ευκαιρία για προβολή σε ανθρώπους που είναι αποκλεισμένοι, εφόσον δεν μπορούν να ταξιδέψουν εύκολα. Παραδοσιακό τσάι θα προσφέρεται σε όσους θελήσουν να κάνουν μια μικρή περιήγηση στο «ιδιαίτερο» αυτό ξενοδοχείο.
Ο Banksy πρωτοεπισκέφτηκε τη Βηθλεέμ πριν από μια δεκαετία, ενώ το 2005 και το 2007 έκανε κάποια από τα πιο γνωστά του έργα στο τείχος της Δυτικής Όχθης. Μετά τον πόλεμο του 2014 στη Γάζα, ο Bansky κατάφερε να «τρυπώσει» παράνομα στα εδάφη για να δημιουργήσει μια σειρά έργων καθώς και ένα ειρωνικό «τουριστικό» βίντεο που προέτρεπε τους θεατές «να ανακαλύψουν φέτος έναν νέο προορισμό». Στο τέλος του βίντεο, η κάμερα «παγώνει» πάνω σε ένα σύνθημα: «Αν στη μάχη μεταξύ του δυνατού και του αδύναμου πούμε 'Νίπτω τας χείρας μου', τότε συμμαχούμε με τον δυνατό -δεν είμαστε ουδέτεροι».
Το ενδιαφέρον του Banksy να δημιουργήσει κοινούς τόπους συνάντησης μεταξύ Παλαιστίνιων και Ισραηλινών δεν ήταν πάντα καλοδεχούμενο. Κάποια από τα γκραφίτι του στο τείχος, για παράδειγμα, σβήστηκαν από ντόπιους. Σε άλλη περίπτωση, στο δυστοπικό πάρκο «Dismaland», που δημιούργησε το 2015 στην Αγγλία, παρουσίαζε τη δουλειά τριών Παλαιστίνιων καλλιτεχνών δίπλα-δίπλα με αυτή τριών Ισραηλινών. Αυτό εξόργισε έναν από τους Παλαιστίνιους δημιουργούς τόσο πολύ, που κάλυψε το έργο του με ένα σεντόνι, γράφοντας επάνω «RIP Gaza», ενώ ο ίδιος ξάπλωσε δίπλα από το μήνυμά του, παριστάνοντας το νεκρό σώμα. Το σεντόνι δε μετακινήθηκε ποτέ καθ' όλη τη διάρκεια της έκθεσης και προστέθηκε ένα σημείωμα που εξηγούσε τη διαμαρτυρία του καλλιτέχνη.
Με πληροφορίες από τη Guardian.
Οι φωτογραφίες είναι από το Channel 4.