Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «24/7», ο Δ. Γκούσκος ρωτήθηκε για την πρόταση της εισαγγελέως περί αθώωσης του Θ. Τσουκάτου και απάντησε πως παρά τον τρόπο με τον οποίο κατέληξε στο συμπέρασμα πως το κύριο είναι ο καταληκτικός συλλογισμός ο οποίος έχει και πρακτική αξία και αξία ζωής για τον κατηγορούμενο.
«Μετράει το συμπέρασμα ο καταληκτικός συλλογισμός, και ο καταληκτικός συλλογισμός ο οποίος έχει και πρακτική αξία και αξία ζωής για τον κατηγορούμενο, είναι το κύριο, τώρα το δευτερεύον που είναι το σκεπτικό, το σκεπτικό που έπασχε σε ορισμένα σημεία χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στην κεντρική του ιδέα δεν ήταν σωστό, δηλαδή για να σας το εξηγήσω από την πλευρά την δική μας τη νομική, είναι υποχρεωμένο το δικαστήριο να σταθεί όπως και η εισαγγελεύς στο αν η κατηγορία που έχει να δικάσει αποδείχτηκε η όχι.
Εάν η κατηγορία δεν αποδειχθεί, είναι υποχρεωμένος να οδηγηθεί σε απαλλαγή. Άρα λοιπόν η εισαγγελεύς δεχόμενη ότι η κατηγορία που βάραινε 10 χρόνια τον Τσουκάτο και ότι ήταν ότι τάχα μεσολάβησε μεταξύ Siemens και κάποιων στελεχών του ΟΤΕ προκειμένου ο ίδιος με χρήματα της Siemens να τους δωροδοκήσει διότι τάχα η Siemens δεν τους γνώριζε αυτούς η δεν είχε πρόσβαση σε αυτούς, αυτό λοιπόν το σαθρό κατηγορητήριο και η εισαγγελεύς δέχθηκε ότι δεν ευσταθεί, δεν αποδείχθηκε γι αυτό πρέπει να απαλλαγεί.
Αυτός λοιπόν ο κεντρικός συλλογισμός ήταν σωστός. Τώρα ως προς ορισμένα άλλα σημεία της τα οποία θα μου επιτρέψετε να τα απαντήσω θεσμικά στο δικαστήριο όπως λόγου χάρη ότι δεν ξέρουμε που τελικά πήγαν τα χρήματα, αυτά είναι για να είναι και η πίτα και ο σκύλος. Αλλά αυτά θα τα εξηγήσουμε την ώρα που πρέπει».
«Το κατηγορητήριο δεν αναφερόταν στο που πήγαν τα χρήματα»
Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Θ. Τσουκάτου, παρά το ότι η εισαγγελέας αναγνωρίζει ότι τα χρήματα από τη Siemens είχαν δοθεί, δεν είναι υποχρεωμένη να ψάξει το που κατέληξαν τελικά, καθώς κάτι τέτοιο δεν αναφερόταν στο κατηγορητήριο.
«Το κατηγορητήριο δεν αναφερόταν στο που πήγαν τα χρήματα. Δεν είναι υποχρεωμένο το δικαστήριο, ούτε η εισαγγελεύς σύμφωνα με την δικονομία να πούνε και που πήγαν τα χρήματα” και συμπλήρωσε: “Όταν οι ίδιοι οι ταμίες επιβεβαιώνουν, τότε έχουμε μια τάση να κρυβόμαστε κάτω από την άμμο. Όχι όλοι και αυτά θα απαντηθούν όπως πρέπει αλλά το μείζον είναι αυτή τη στιγμή ότι ένας άνθρωπος, γιατί πέραν του γενικότερου υπάρχει και ένας άνθρωπος ο οποίος 10 χρόνια είναι επί ξύλου κρεμάμενος, έχει μπει στο στόχαστρο τρομοκρατικών οργανώσεων, έχει απαξιωθεί, έχει κινδυνεύσει, έχει δυσφημιστεί γιατί νόμιζε ότι υπηρετεί κάτι, κακώς, κάκιστα. Αλλά αυτό ήταν το πολιτικό σύστημα της εποχής».
Δεν γνώριζε ο «έντιμος και ικανός» Σημίτης
Επανέλαβε τα όσα έχει δηλώσει ο πελάτης περί άγνοιας του Σημίτη σχετικά με τα οικονομικά στοιχεία του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως όλα τα στελέχη του κόμματος αναγνώριζαν πως ήταν ένας ικανός και έντιμος πρωθυπουργός, που δεν ασχολήθηκε ποτέ με τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ.
«Ο Σημίτης υπήρξε ένας έντιμος και ικανός πρωθυπουργός και όλοι στο ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο ο Τσουκάτος έχουν πει ότι δεν ασχολήθηκε ποτέ με τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ και επειδή μιλάω για τον Σημίτη να μιλήσω και για τις μεταγενέστερες ηγεσίες του μέχρι και την σημερινή. Δεν έχω καμία αμφιβολία προσωπικά και γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα για την προσωπική εντιμότητα των ανθρώπων που διοίκησαν από διάφορες θέσεις το ΠΑΣΟΚ. Που το διοίκησαν το ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνω, διότι σε ένα κόμμα που κυβερνάει 20 χρόνια, σε οποιοδήποτε κόμμα, της δεξιάς, της αριστεράς, του κέντρου σε οποιοδήποτε κόμμα, σε οποιαδήποτε εποχή σε οποιαδήποτε χώρα».
«Εταιρίες και εργοδότες διάβρωσαν το πολιτικό σύστημα»
Ερωτηθείς για τη δυσαρέσκεια που μπορεί να έχουν οι πολίτες, ακούγοντας ότι μόνο για την προεκλογική περίοδο του 2000 μπήκαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ 16 δισεκατομμύρια δραχμές από εταιρίες, ο Δ. Γκούσκος υποστήριξε πως αυτό δεν είναι κάτι νέο, καθώς τα τελευταία 40 χρόνια το κομματικό και πολιτικό σύστημα της χώρας έχει διαβρωθεί από οικονομικές χορηγίες εταιριών και μεγάλων χρηματοδοτών.
«Το ερώτημα είναι λογικό, και η λογική απάντηση είναι ταυτόσημη με την ουσία του ερωτήματος. Κοιτάξτε όμως να σας πω ποια είναι η αλήθεια, των κομμάτων και της πολιτικής των τελευταίων 40 ετών. Έτσι λειτουργούσε και εξακολουθεί σε μεγάλο βαθμό, να λειτουργεί και σήμερα το κομματικό – πολιτικό μας σύστημα. Αν θέλουμε να το αλλάξουμε πρέπει να αλλάξουμε πολλά πράγματα και πρώτα να δούμε την αλήθεια κατάματα, επιμένω σε αυτό. Δεν ήταν περιπτωσιακό ότι συνέβη, δεν ήταν μιας εποχής, ούτε ενός κόμματος.
Διέτρεξε δυο γενιές πολιτικής στη χώρα μας, η Siemens και ένα σωρό άλλες εταιρείες και μεγάλοι χρηματοδότες, φυσικά πρόσωπα από την εποχή του Μποδοσάκη είχαν διαβρώσει το πολιτικό σύστημα ακουμπούσε πάνω στις οικονομικές χορηγίες τους. Και επειδή ανέφερα τη Siemens, ξέρετε από πότε η Siemens αποδεδειγμένα χρηματοδοτούσε την ελληνική πολιτική σκηνή; Από την εποχή Μεταξά».
«Έχει βασανιστεί αρκετά ο Τσουκάτος»
Ερωτηθείς για το αν θα έπρεπε ο Θ. Τσουκάτος να βγει μπροστά και να μιλήσει με ονόματα για όσους έδιναν μαύρο χρήμα στο ΠΑΣΟΚ, ο δικηγόρος του ανέφερε ότι έχει βασανιστεί αρκετά και υπήρξε επί χρόνια αποδιοπομπαίος τράγος ενός πολιτικού συστήματος.
«Δεν νομίζετε ότι ο Τσουκάτος αρκετά έχει βασανιστεί με αυτή την υπόθεση. Είπε πολύ περισσότερα από ότι η ασφάλεια του η προσωπική του επέτρεπε να πει, εκτέθηκε επί 10 χρόνια, ίσως τα δημιουργικότερα χρόνια της ζωής του, να είναι αποδιοπομπαίος τράγος ενός πολιτικού συστήματος, εκείνος πρέπει να μιλήσει για όλα; Πέραν της ρήτρας εμπιστευτικότητας».